Dyr sterilisering gjør at kvinner velger annen prevensjon

Over 6000 kroner må kvinner betale for å få sterilisere seg, før kostet det 268 kroner. Menn må betale 1200 kroner. Alvorlig forskjellsbehandling sier leder av Steriliseringsrådet, Toril Hagerup-Jenssen.

Toril Hagerup-Jenssen

– Alvorlig forskjellsbehandling av kvinner, sier leder av Steriliseringsrådet Toril Hagerup-Jenssen om den høye egenandelen for sterilisering.

Foto: NRK

– I abortnemnda har vi hatt kvinner som gjerne ville latt seg sterilisere men som ikke har hatt råd til det, sier leder av Steriliseringsrådet Toril Hagerup-Jenssen som også sitter i abortnemnda.

Steriliseringsrådet levert i desember i fjor sin rapport til Helsedirektoratet hvor de samtidig kommer med sterk bekymring over den høye egenandelen for kvinner som vil sterilisere seg.

I 2002 besluttet Stortinget å endre egenandelen for hvor mye det skulle koste å sterilisere seg. Grunnen var at prioriteringsutvalget den gang satte sterilisering lavest på listen over prioritert helsehjelp.

Egenandele på sterilisering blant kvinner økte fra 268 kr til 6079 kr i 2002. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

– Da egenandelen økte, falt antall kvinner som steriliserte seg radikalt, sier Hagerup-Jenssen.

I rapporten fra Steriliseringsrådet skriver de at 80% færre kvinner velger dette som prevensjonsmiddel i dag enn før egenandelen økte.

Antall steriliseringer har gått kraftig ned siden egenandelen økte i 2002.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Alvorlig forskjellsbehandling

– Det er en alvorlig forskjellsbehandling, sier Hagerup-Jenssen og mener den høye egenandelen gjør at kvinner blir avhengig av økonomien om man har råd til å sterilisere seg eller ikke.

Hagerup-Jenssen sier de har tatt dette opp i rapporter med Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet flere ganger, og har nå i oversendelsesbrevet til rapporten uttrykt sterk bekymring for dette.

Forskjellen i egenandelen for kvinner og menn kan gjøre at økonomi blir avgjørende om mannen eller kvinnen i parforholdet skal sterilisere seg.

– Det synes jeg blir helt feil, sier Hagerup-Jenssen for det er ikke det som skal være utslagsgivende.

Steriliseringsrådet ber nå Helsedirektoratet om å jobbe for å fjerne den høye egenandelen for kvinner.

– Skal snakke med departementet

Helsedirektoratet er sekretariat for Steriliseringsrådet og har avtalt møte med Helse- og omsorgsdepartementet for å diskutere hvordan de skal jobbe videre.

Torun Janbu

– Vi skal ta det opp med Helse- og omsorgsdepartementet, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det er en tydelig sammenheng med at når egenandelen er så stor så går antall steriliseringer blant kvinner ned, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Torun Janbu.

Hun sier de har mottatt henvendelsen fra rådet og skal begynne å se på hvordan de skal jobbe med dette.

Riktig at offentlige betaler

Toril Hagerup-Jenssen sier det er riktig at det offentlige dekker den høy egenandelen for kvinner fordi uønsket svangerskap er noe det offentlige har en satsing mot.

– Det å ta abort er gratis og unge kvinner får gratis prevensjon, sier hun og mener det viser at det er stor politisk vilje til å sette inn tiltak for å hindre uønsket graviditet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger