Hopp til innhold

Jensen nekter å beklage overfor Tajik og Ap

Siv Jensen mener Ulf Leirsteins "paddeflate" unnskyldning overfor Hadia Tajik etter facebookhetsen er nok. – Da trengte ikke jeg gjøre noe, sier partilederen.

Støre og Jensen

Jonas Gahr Støre (Ap) og Siv Jensen (Frp) diskuterte debatten som har vokst fram etter at Ulf Leirstein (Frp) trykket Like på blant annet en video der det hevdes at Hadia Tajik (Ap) oppfordrer til drap.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

En beklagelse overfor Tajik fra Frp-ledelsen lar seg vente på. Det holder at Leirstein rydder opp i sine egne handlinger, mener Siv Jensen.

I Politisk Kvarter i P2 diskuterer partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, og partileder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, debatten som har rast rundt hatytringene mot Hadia Tajik (Ap).

Jonas Gahr Støre mener Siv Jensen og Frp-ledelsen gang på gang ikke kommenterer ytringer fra Frp, og at hun sier «Leirstein legger seg padde flat» er ikke godt nok, mener han.

– Siv Jensen har håndtert denne saken dårlig. Vi har en statsminister som har oppfordret oss om å ta netthets på alvor. Det er et lederansvar å korrigere, sier Støre.

Se hele duellen her:

Politisk kvarter: Jensen og Støre om hatytringer

Krever at Jensen tar avstand

Da Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, trykket «Like» på det som beskrives som hatytringer mot Hadia Tajik (Ap) på Facebook, vekket det sterke reaksjoner blant mange, men spesielt i Ap.

Teksten med referanse til Hadia Tajik (Ap), «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», og en Youtube-video som hevdet at Tajik oppfordrer til drap, fikk begge «liker» fra Leirstein på Facebook.

Leirstein beklaget at han trykket «like» på Youtube-videoen, men stod fast ved sin støtte til kommentarer om Hadia Tajik på Facebook. Bakgrunnen var at hun kritiserer mannsdominans blant Frps justispolitikere. Ved å ytre slik kritikk må Tajik tåle kommentarer som «Er Hadia Tajik egentlig kjønnsmoden?», skal Leirstein ha sagt til Dagbladet.

Flere partiledere gikk ut i går og etterlyste at partiledelsen i Frp gikk ut mot «hatretorikken». Frp-ledelsen har nemlig tiet i debatten.

– En ledelsesjobb er å være med å rydde opp i dette. Jeg syns partiledelsen i Frp bør si hva de står for, og si hva de mener er akseptabelt av sine tillitsvalgte på et så høyt nivå. Det kunne også være på plass en beklagelse til Hadia Tajik, sa partileder for Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide, til NRK i går.

Han mener det er på sin plass med en unnskyldning til Hadia Tajik fra Frp-ledelsen.

Partileder for Sosialistisk Venstreparti (SV), Audun Lysbakken, mener Siv Jensen, som leder for et regjeringsparti, har et spesielt ansvar i å ta avstand fra Facebook-aktiviteten til en politiker så høyt opp i systemet.

– Siv Jensen bør bruke anledningen til å si tydelig ifra til alle de som er imot innvandring om hva som er greit å si og hva som ikke er greit, og å vise hvor grensene går, sa Lysbakken til NRK i går.

Nå får Siv Jensen en gyllen mulighet til å rette dette opp, sa partisekretær Raymond Johansen (Ap) til NRK i går. Bedre sent enn aldri, sier han.

– Den enkleste måten å gjøre noe med det på er å ta tydelig avstand fra dette og irettesette de sentrale tillitsvalgte.

Johansen mener at det er viktig å ta avstand fra slike ytringer, ikke bare for den enkelte, men «for demokratiet, for kampen mot terror og for å ha et åpent og tolerant samfunn».

Nekter å beklage

Under duellen i Politisk Kvarter skal det mange spørsmål til før Jensen kritiserer sin partikollega som har møtt motbør etter sine likes på Facebook.

Du velger å ikke ta avstand.

– Nei, jeg er glad for at Leirstein tar avstand selv, og det er mer viktig enn at jeg tar avstand fra ham.

Men tar du avstand fra at Leirstein trykket liker på en video som hevder at Tajik oppfordrer til halshugging?

– Jeg mener at det foregår mye uheldig på nettet.

Kan du ta avstand?

– Jeg mener det var over streken.

Vil du beklage overfor Tajik, slik som Hareide oppfordrer deg til?

– Nei, kjære vene. Det har Leirstein gjort.

Støre mener det er et mønster at Frp-ledelsen ikke vil gå ut mot sine egne i partiet.

– Dette er et mønster. Vi har etterlyst reaksjoner fra Frp-ledelsen etter nestlederens uttalelser om Gaza og Ukraina, men det har forblitt stille. Utallige ganger har vi invitert til debatt, men ingen frammøte. I dag mener hun at det ikke er dette som er debatten, sier Støre.

– Avsporing fra debatten om radikal Islam

Jensen mener at hele debatten som har oppstått rundt Facebook-aktiviteten til Leirsten er en avsporing fra den virkelige debatten. Nemlig radikal Islam.

– Det er et forsøk på å avspore debatten om radikal Islam. Netthets er en videreføring av tradisjonelt mobbing. Jeg mener at vi har brukt mye tid på dette i Frp. Det er en annen måte å delta i det offentlige rom på.

Såpass bør man takle, mener hun.

– Jeg skjønner at Tajik syns det er ubehagelig med netthets, men det mener jeg man bør takle.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jonas Gahr Støre

ET MØNSTER: Partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, mener at ledelsen i Fremskrittspartiet ikke går ut mot sine partikollegaer når de har gjort noe dumt, er et mønster.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

– Vi har turt å ta debatten om radikal Islam i Norge i alle år, men vi har opplevd et Ap som ikke har ønsket å ta i denne debatten i det hele tatt. Nå ser vi bestialske drap i Irak og Syria. Det utføres halshugginger og voldtekter. Da bør heller Ap være interessert i å diskutere dette, mener Jensen.

Hun etterlyser Ap sin respons til regjeringens forslag til handlinger mot radikalisering i Norge, som blant annet forslaget til en lovendring som skal gjøre det mulig å frata borgere statsborgerskap dersom en person reiser til utlandet for å krige.

– Vi kjenner ikke til Ap sine synspunkter opp våre handlinger mot radikalisering og vårt forslag om å frata borgere statsborgerskap, sier Jensen.

Det er snakk om to ulike debatter, mener Støre.

– Her har vi et eksempel på en total avsporing av to saker. Vi bør stå samlet mot radikal ekstremisme. Ap har rost regjeringen for handlingsplanen de har lagt fram, sier han.

– Hvis Siv Jensen skal være en eksklusiv talsperson for oppgjøret mot Den islamske stat (IS) i Midtøsten så sporer debatten av. For vi står samlet mot dette.

AKTUELT NÅ