Drosjesjåfør dømt for seksuell trakassering av fem kvinner

Da den 34 år gamle drosjesjåføren låste dørene og strøk en finger opp den kvinnelige passasjerens lår, forstod hun alvoret.

E. C. Dahls bryggeri

FORLATT INDUSTRIOMRÅDE: Her ved E.C Dahls bryggeri i Trondheim låste drosjesjåføren alle bildørene da den 26 år gamle kvinnen skulle hjem fra byen natt til søndag en gang i februar. Arkivbilde.

Foto: Roar Hansen

Troverdigheten av fornærmedes forklaring styrkes videre av at det er fem kvinnelige passasjerer som uavhengig av hverandre har opplevd hendelser av lignende karakter under drosjeturer hvor tiltalte har vært sjåfør.

Sør-Trøndelag tingrett

Det var en mørk februarnatt i Trondheim. Den 26 år gamle kvinnen bestemte seg for å ta en drosje hjem fra en bytur.

– Da jeg satte meg i taxien ba han meg om å sette meg foran for å forklare veien. Så begynte han å spørre meg om jeg var snill, forteller kvinnen til NRK.

Hun ønsker å være anonym. Siden den ubehagelige drosjeturen i vinter har hun vært redd. Hver gang hun passerer en drosje dekker hun seg til i frykt for å bli gjenkjent av mannen. 26-åringen har heller ikke turt å kjøre drosje igjen.

– Etter en stund slo han av taksameteret og låste dørene på bilen. Jeg spurte ham om hvorfor han gjorde det, og han svarte at det var fordi han hadde blitt banket opp i området en gang. Da han plutselig strøk en finger opp låret mitt, skjønte jeg hvor han ville og ble sint, sier kvinnen.

Tiltaltes forklaring om at fornærmede gjentatte ganger befølte ham under kjøreturen og at hun forlot bilen uten å betale fordi tiltalte ikke ville sove over hos henne, fester retten ingen lit til.

Sør-Trøndelag tingrett

– Jeg trodde du var snill

26-åringen fikk etter hvert overtalt mannen til å slippe henne av. Hun låste selv opp døra på bilen og ba ham om en kvittering.

– Da sa han at han ikke ville gi meg den fordi han var redd for at jeg skulle sladre på ham. Han gjentok flere ganger at han trodde jeg var «snill» og ba om en klem. Til slutt fikk jeg kvitteringa etter at jeg lovte jeg at jeg ikke skulle sladre, og forklarte at jeg trengte den til jobb.

Retten legger til grunn av tiltalte forsto at hans atferd var skremmende, eller i det minste plagsom. Retten finner også at opptredenen må anses som hensynsløs.

Sør-Trøndelag tingrett

Dagen etter ringte hun taxiselskapet. De bekreftet at drosjesjåføren allerede hadde fått mange klager fra andre kvinner, og rådet henne til å anmelde saken til politiet.

I retten skulle det vise seg at det var fire andre kvinner som hadde opplevd seksuell trakassering fra samme drosjesjåfør.

Tilfellene dreide seg blant annet om beføling, forsøk på å kysse, tilbud om å skru av taksameteret mot en klem og oppringing av passasjeren i ettertid. 34-åringen tok i ett av tilfellene også en av kvinnenes hånd og la den oppå hans nakne penis.

Har du tips til denne saken? Send tips på sms til 03030 eller e-post til 03030@nrk.no.

– Mange redde for å ikke bli tatt på alvor

Det er skjerpende at forholdene (...) gjelder handlinger utført under tiltaltes utførelse av sitt oppdrag som drosjesjåfør. I tillegg til det seksuelle aspekt ved krenkelsene innebærer alle forholdene alvorlige tillitsbrudd. Det er viktig at passasjerer kan stole på at de er trygge når de tar en registrert drosje.

Sør-Trøndelag tingrett

Sør-Trøndelag tingrett svarte med å dømme drosjesjåføren for seksuelle krenkelser. I tillegg til 60 dagers fengsel mistet mannen også retten til å kjøre drosje og annen betalt persontransport for alltid.

– Det er jo helt jævlig at man ikke skal være trygg i en taxi, og at så mange har opplevd dette, sier 26-åringen.

Hun vet om mange andre kvinner som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra drosjesjåfører, men som aldri anmelder det.

Advokat Torfinn Svanem

– Han benekter at han har gjort disse handlingene, og anker derfor samtlige punkter i dommen, sier mannens forsvarer Torfinn Svanem.

Foto: NRK

– Noen er redde. Andre sier «det bare var et engangstilfelle». Jeg tror mange er redde for å ikke bli tatt på alvor. Jeg tror ikke min sak ville ha stått så sterkt, dersom han ikke hadde fått så mange andre anmeldelser mot seg, sier hun.

Anker dommen

Dommen er så langt ikke rettskraftig. Forsvarer Torfinn Svanem bekrefter overfor NRK at drosjesjåføren har anket dommen, og står fast ved at han er uskyldig.

Han innrømmet i retten at fire av turene fant sted. Kun turen med 26-åringen hevdet han at han ikke husket, men kvitteringen knyttet likevel 34-åringen til kjøreturen.

Drosjesjåføren blånektet imidlertid for at han hadde oppført seg uanstendig eller seksuelt krenkende på noe vis.

– Han benekter at han har gjort disse handlingene, og anker derfor samtlige punkter i dommen, sier Svanem.

Det er Frostating lagmannsrett som avgjør om saken skal behandles på nytt eller om dommen fra tingretten blir stående.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger