Dropper USA-tur for å redde Forsvarsplanen

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland dropper planlagt tur til USA for å lose forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret i havn i Stortinget.

Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp)

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland forsøker å finne en løsning og et bredt forlik rundt langtidsplanen for Forsvaret.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nå står utfordringene i kø for å sikre enighet om planen og neste års forsvarsbudsjett.

For til tross for at regjeringspartiene Høyre og Frp er enig med Arbeiderpartiet om hovedtrekkene i langtidsplanen for Forsvaret, har kravene fra sentrumspartiene Senterpartiet, KrF og Venstre fått de tre store til å steile.

Venstres fredningsliste

Etter det NRK kjenner til har blant annet Venstre kommet regjeringspartiene og Arbeiderpartiet i møte på deres tre ultimatum når det gjelder investeringer.

Det gjelder kjøp av jagerfly, ubåter og nye overvåkingsfly.

Partiet har også gått med på en økning av forsvarsbudsjettet på rundt 400 millioner kroner, men her krever Venstre at partiet må få reell påvirkning på hvordan pengene brukes.

Videre har Venstre, etter det NRK erfarer, satt hardt mot hardt for å fjerne kutt i forslaget til forsvarsbudsjett i 2017 som partiet mener vil være umulig å omgjøre senere. Dette er blant annet:

  • Nedleggelse av Heimevernets befalsskole i Porsanger.
  • Nedleggelse av sjøheimevernet.
  • Nedleggelse av HV 11.

Venstre har også som krav at beslutningen om å legge ned forsvarets flybase på Andøya må utsettes ett år. Dette fordi tallene rundt denne beslutningen er usikre.

Venstre ønsker å utsette beslutningen til man får sikker kunnskap på bordet.

Samtidig vet regjeringspartiene at det ikke blir noen langtidsplan for Forsvaret dersom de ikke sikrer enighet om forsvarsbudsjettet med blant annet Venstre.

Høyre og Frp må løpe mellom sentrum og Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet sa mandag morgen at de ikke lenger vil delta i forhandlingene av langtidsplanen for Forsvaret før regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre er enige om forsvarsbudsjettet i 2017.

Etter at forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene er ferdige og man eventuelt har kommet til en løsning, må denne løsningen forankres og hos Arbeiderpartiet i forhold til det regjeringspartiene allerede har blitt enige med Arbeiderpartiet om, før man eventuelt får et bredt forlik i Stortinget.

Dette gjør forhandlingene særdeles kompliserte, og det er blant annet derfor Helleland har måttet droppe turen sin til USA.

På NRKs spørsmål om hvor lenge utover natten natt til tirsdag forhandlingene og samtalene kommer til å fortsette, svarer Helleland:

– Vet ikke.

SISTE NYTT

Siste meldinger