Dronningen: – Barn på 80-tallet lurte på om også menn kunne bli statsminister

FINLAND (NRK): Dronning Sonja hyller Gro Harlem Brundtland og Finlands tidligere president Tarja Halonen som foregangskvinner, men sier at også de nordiske landene må gjøre mer for likestilling.

Dronning Sonja talte om likestilling i næringslivet på sitt besøk i Finland.

I en tale under kongeparets statsbesøk til Finland onsdag sa dronningen at mange land ser til Norden når de skal jobbe med likestillingsarbeid.

– Her i Finland valgte dere Tarja Halonen til president i 2000. I Norge ble Gro Harlem Brundtland statsminister i 1981. Det har gjort noe med både kvinner og menns holdninger til likestilling. Barn som vokste opp i Norge på 80-tallet spurte foreldrene sine om også menn kan bli statsminister, sa Sonja.

Dronning Sonja i Finland

Dronning Sonja under statsbesøket i Finland.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Likevel mener dronningen at både Norge og Finland må gjøre mer for likestilling.

– Det passer perfekt at vi sitter under et glasstak når jeg snakker om dette temaet, som ligger hjertet mitt nær. I Norge har vi de siste årene diskutert hvorvidt det finnes et glasstak som hindrer kvinner i å få toppjobbene i næringslivet, sa dronningen.

– I Norge utgjør kvinner fortsatt bare 16 prosent av topplederne i de børsnoterte selskapene. I Finland er andelen faktisk langt høyere, 28 prosent. Men jeg mener begge landene kan bedre, fortsatte hun.

Kong Harald
Kongens tale forrige torsdag har rørt folk over hele verden. – Den var veldig god, sier Dronning Sonja.

Dronning Sonja kommenterer talen kong Harald holdt på hagefesten forrige uke.

SISTE NYTT

Siste meldinger