Hopp til innhold

Dronning Sonja spontanaborterte – ble firt ned fra kongeskipet på båre

– Jeg husker alle de fremmede ansiktene som bøyde seg over meg da jeg skulle inn på hospitalet. Det var helt grusomt, forteller Dronningen åpenhjertig.

Dronning Sonja snakker ut om spontanaborten og den vonde tiden.

VIDEO: I NRK-serien «Konge og Dronning i 25 år» forteller dronning Sonja åpenhjertig om spontanaborten i 1970, året før prinsesse Märtha Louise kom til verden.

Året er 1970. 2. juli, kong Olavs fødselsdag, har blitt til 3. juli og sommerkvelden har blitt til natt. I Hankøsundet, der kongeskipet K/S Norge ligger og dupper, er idyllen brutt.

– Det var selvfølgelig en fortvilet situasjon, jeg synes det var helt grusomt, minnes dronning Sonja i dag, 46 år senere.

Kronprinsesse Sonja på slottsbalkongen 17. mai 1970

FIKK STOL: 17. mai 1970 var det ingen som visste at kronprinsessen var gravid. En stol ble plassert på slottsbalkongen slik at hun kunne sette seg ned dersom hun ble sliten av å vinke til barnetoget.

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

Den daværende kronprinsessen var gravid med sitt første barn. Dersom det var en gutt ville han bli Norges tronarving. Hun er nær halvveis i svangerskapet når det går galt – hun får kramper og blødninger. Bare én måned etter at graviditeten ble gjort kjent for det norske folk.

– Jeg var på kongeskipet og ble låret på båre ned langs skipssiden, forteller Dronningen.

I en mindre båt blir den 32 år gamle kronprinsessen fraktet til fastlandet og videre til Fredrikstad sentralsykehus.

Hun mister barnet som skulle ha kommet til verden tidlig i 1971.

– Jeg var helt alene

I et nytt intervju gjort i forbindelse med NRKs jubileumsserie «Konge og Dronning i 25 år», beskriver dronning Sonja opplevelsen av å ha alles øyne rettet mot seg i en dramatisk livssituasjon.

– Jeg husker ikke så veldig mye av det, men jeg husker at jeg lå der og så alle de fremmede ansiktene som bøyde seg over meg da jeg skulle inn på hospitalet. Det var helt grusomt.

Kong Harald, den gang kronprins, fikk ikke bli med lengre enn til inngangsdøren.

– Så da var jeg jo helt alene. Det synes jeg var ganske tøft, sier Dronningen.

I pressens søkelys

«Hva om de forblir barnløse?» spurte avisene. Sorgen over et tapt barn ble like offentlig som gleden over en kongelig graviditet. Da dronning Sonja skrives ut fra sykehuset i Fredrikstad, venter pressen utenfor.

martha louise baby

FØRSTEFØDT: Et år etter spontanaborten fikk daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja sitt førstefødte barn, prinsesse Märtha Louise.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

– Det er det som er forferdelig i slike sårbare situasjoner. Da er det veldig vondt å være midt i søkelyset.

– Heldigvis har jeg jo fått friske barn etterpå, sier Dronningen, som fikk prinsesse Märtha Louise i 1971, et drøyt år etter spontanaborten, og kronprins Haakon i 1973.

Jordmorforeningen

Dronning Sonja har flere ganger tidligere fortalt om spontanaborten i 1970, og enda en spontanabort som skjedde før kronprinsen ble født.

Den norske jordmorforening mener Dronningens åpenhet kan hjelpe kvinner som går gjennom det samme.

– Mange kvinner bærer på en usynlig sorg fordi de ikke har fortalt om graviditeten, sier politisk leder Kirsten Jørgensen.

Hun oppfordrer kvinner til å fortelle omgivelsene om graviditeten tidlig i svangerskapet, selv om det kan gå galt. I dag venter mange til de har passert tolvte uke.

– Da vil omgivelsene forstå hvorfor du er lei deg, sier Jørgensen.

AKTUELT NÅ