Hopp til innhold

Drikker foran barna i ferien – hver dag

En av to drikker foran barna hver dag i ferien, viser ny undersøkelse.

Voksne drikker i sammen med barn (Illustrasjonsbilde)

En av to drikker foran barna hver dag i ferien, viser norsk forbrukerundersøkelse.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Over halvparten av norske foreldre drikker hver feriedag med barn til stede. Samtidig synes tre av fire at man ikke skal drikke når de er sammen med barn. Det viser en undersøkelse gjort av Ipsos MMI.

Over 6000 nordmenn deltok i undersøkelsen hvor de har svart på hvor mye de drikker med barn til stede i forskjellige anledninger. Blant annet til jul, i sommerferien og på sydenferie, skriver Aftenposten.

Omtrent like mange som drikker i juleferien, drikker sammen med barna i sommerferien. Over seksti prosent har svart at de drikker sammen med barn til stede på sydenferie.

Adferdsendring

Kari Randen

Daglig leder av organisasjonen Av og Til, Kari Randen

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no

Daglig leder av alkovettorganisasjonen Av og Til, Kari Randen sier til Aftenposten at voksne ikke endrer på drikkevanene etter at de fikk barn.

Randen sier også at barn merker adferdsendring hos foreldrene når de drikker.

Og endringen kan føre til utrygghet, særlig når man er på ferietur i ukjente omgivelser.

– Tar det ikke for gitt

Psykolog og rusforsker Hilde Pape sier til Aftenposten at det ikke kan tas for gitt at det er uheldig for barn å se foreldre eller andre voksne drikke så lenge det ikke er snakk om høyt og ukontrollert inntak av alkohol.

– Hvis man drikker mye og ofte, er det annerledes, sier Pape.

Hun sier det er klart barn kan bli redde hvis de opplever fulle voksne som oppfører seg truende og aggressivt. Pape er også usikker på hvor representativ undersøkelsen er.

– Her er det helt opp til dem som svarer, og definere hva som er barn og ungdom. Dermed er det mulig at personer på 20 år svarer at de har drukket når de har vært sammen med "barn" på 17, sier Pape.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ