Drevland-siktelsen: Dette er saken

I slutten av august ble saken mot ordfører Trude Drevland gjenopptatt. Nå er hun og havnesjef i Bergen, Inge Tangerås, siktet for grov korrupsjon.

Trude Drevland

DETTE HAR SKJEDD: Her er en oversikt over saken mot Trude Drevland

Foto: NRK

Hele saken har utgangspunkt i 17. mai i år. Da hele det tradisjonelle festprogrammet ved havna i Bergen ble endret. Småbåtene ble vist bort fra Vågen til fordel for skipsreder Torstein Hagen som skulle døpe skipet sitt «Viking Star».

– 17.maifeiringen er solgt. Vi synes dette er helt vanvittig. Nå har 17. mai blitt et reklamejippo for et amerikansk rederi, uttalte Torstein Dale i Rødt til NRK.

Ordfører Trude Drevland var gudmor for skipet og sto for dåpen. I etterkant ble det rullet opp en sak som nå har ført til siktelsen av Drevland.

Juni 2014

22. juni 2014 ble Drevland og sønnen hentet på Flesland av privatflyet til Viking Cruises, et rederi som eies og drives av nettopp Torstein Hagen. Rederiet betalte for hele turen, som gikk til Venezia. – Det var spesielt å reise med et privatfly. Det er ikke noe jeg gjør til vanlig. Jeg synes det er litt «overkill», sa Trude Drevland til NRK da saken kom opp. Hun forklarte at reisen var en del av gudmoroppdraget og at skipet ikke hadde blitt sjøsatt om hun ikke var tilstede på seremonien. Under oppholdet bodde hun på et luksushotell.

Ordføreren tok ut ferie for å dra til Venezia. Reisen er dermed ikke nevnt i hennes offentlige planer.

September 2014

Trude Drevland skrev i september samme år en e-post til næringsminister Monica Mæland der hun argumenterte for at Viking Cruises skulle bli registrert i Norge og dermed få skrive «Bergen» bak på skipene sine. Reglene ble senere endret og Hagen fikk mulighet til å gjøre det han mener er god reklame for rederiet.

Bergens Tidende skrev om saken og om flere anledninger der bergensordføreren jobbet hardt for Torstein Hagens rederi. Drevland prøvde også å få arrangert en dåpsmiddag i Håkonshall for rederiet. Men Fylkesmannen satte en stopper for det.

Mai 2015

Viking Star døpast

DÅP: Dette er skipet Viking Star som Trude Drevlan døpte.

Foto: NRK

17. mai var dagen for dåpen av «Viking Star» i Bergen. Etter dåpsfesten fikk havnesjef Tangerås og Drevland et tredagers gratiscruise med skipet. Drevland tok med seg familien på cruiset. Det var Tangerås avgjorde at skipet kunne døpes i Vågen på nasjonaldagen.

I slutten av mai besluttet politiet på eget initiativ å undersøke saken, men den ble henlagt kort tid etter. Flere eksperter mente dette var feil.

Juni 2015

Drevland ble konfrontert av NRK og Bergens Tidene om flyreisen til Venezia. 4. juni skrev på sin Facebook-side, og uttalte også til pressen, at privatflyet hun ble hentet med, kom til Norge for å hente flere familiemedlemmer av Hagen. Flyet kom ikke primært for å hente henne, men hadde «et kjapt stopp i Bergen». Drevland måtte innrømme at hun ikke fortalte sannheten etter at BT presenterte informasjon fra Avinor. På flyet var kun Drevland, hennes sønn og havnedirektør Inge Tangerås.

5. juni ble Drevland sykemeldt på ubestemt tid.

15. juni holdt Drevland en pressekonferanse der hun gråtkvalt la kortene på bordet. Hun fortalte blant annet at hun takket også ja til å bli med skipet på et annet cruise, til en kostnad på over 100.000 kroner. Der skulle hun ha med seg en venninne, som etter hvert viste seg å være Marit Warncke, administrerende direktør for Bergen Næringsråd. Turen ble avlyst av Drevland selv, etter at saken hadde tatt av i media.

Trude Drevland snakker om den vanskelige tiden.

FORTELLER: Pressekonferanse med Trude Drevland.

August/september 2015

10. august kom Drevland tilbake på jobb.

Det var statsadvokaten som beordret ny etterforskning, etter at Politimesteren ba statsadvokaten vurdere grunnlaget for gjenopptakelse

31. august bekreftet politimesteren i Bergen at statsadvokaten ville ta opp igjen saken mot ordføreren. 18. september ble Drevland og Tangerås er siktet for grov korrupsjon. Sistnevnte er suspendert fra jobben sin.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger