NRK Meny
Normal

Drapsiktet 29-åring utlevert fra Dubai

Den 29 år gamle mannen som ble pågrepet i Dubai i fjor, mistenkt for å ha bestilt en leiemorder som drepte en 31 år gammel mann i Oslo i 2012, landet på Oslo Lufthavn Gardermoen i formiddag.

Drapssiktet utlevert til Norge

LANDET I DAG: Den drapssiktede utleveres fra Dubai til Norge.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Klokken 11.38 landet flyet fra Dubai på Oslo Lufthavn. Den drapssiktede ble eskortert av norsk sivilpoliti til arresten i Oslo.

29-åringen har vært etterlyst internasjonalt av norsk politi og har det siste året vært varetektsfengslet i Dubai. Siden da har de jobbet for å få mannen utlevert til Norge.

> Les også: 29-åring pågrepet i Dubai mistenkt for drap i Oslo

Tina Bjarkø Helleland

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland mener utleveringen er et stort gjennombrudd.

Foto: NRK

I en pressemeldingen skriver politiet at mannen er siktet for overlagt drap og drapsforsøk eller medvirkning til disse forholdene i forbindelse med drap og drapsforsøk på Ensjø i Oslo i august 2012.

– Politet ser på pågripelesen og utleveringen som et gjennombrudd i saken, det forteller politiadvokat Tina Bjarkø Helleland, som sier at mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

> Dette er saken: Mann skutt og drept på en Shell-stasjon på Ensjø i Oslo

Kriminelle oppfatter Dubai som en frihavn

– Denne saken viser at vi har fått gjennomført en utlevering selv om vi ikke har en utleveringsavtale med De forente arabiske emirater, forteller Helleland, som sier Dubai blir oppfattet som en frihavn av enkelte kriminelle.

Norge har ikke tidligere fått utleverte borgere fra De forente arabiske emirater.

Den 29-årige mannen forsvares av advokat John Christian Elden.

– Jeg bekrefter at han er i Oslo, og ser frem til å gi sin versjon i politiavhør slik han har bedt om det siste året. Han nekter skyld for medvirkning til drap, sier Elden i en sms til NRK.

Bistandsadvokat for den fornærmede, Jan Christian Kvanvik sier til NRK at det er med lettelse at utleveringen nå har blitt gjennomført og at politet kan gå videre i sitt arbeid.

Portugiser siktet for drapet

Aqeel Shahzad (31) ble skutt og drept på Shell-stasjonen på Ensjø i Oslo på kvelden mandag 13. august 2012. Fra før av er en 37 år gammel mann fra Portugal siktet for å ha skutt og drept Shahzad.

Mannen som ble utlevert fra Dubai i dag er tidligere siktet for å ha hatt en sentral rolle i en stor narkotikaliga som politiet på Lillehammer rullet opp i 2013 og i 2014. Han drev våren 2011 en forretning i Oslo, og han er en del av en familie som knyttes til omfattende kriminalitet.

dubai

En person ble skutt og drept ved Shell-stasjonen på Ensjø i Oslo Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger