Dramatisk politiaksjon etter Blå-skytingen: Nektet å følge politiets ordre

Da 24-åringen som skjøt fire personer på utestedet Blå i Oslo nektet å komme ut av bilen med hendene synlig, truet politiet ham med automatvåpen og sa at han kom til å bli skutt.

Arrestasjon - Blå-skytingen

Ifølge politirapporten ble gjerningsmannen pågrepet i Rosteds gate like ved Blå klokken 02.45, cirka 25 minutter etter første nødmelding.

Foto: Christina Liu / 03030-tipser

Det kommer frem i politiets egen rapport som NRK har fått innsyn i. Mannen politiet jaktet på, hadde nettopp skutt og såret fire personer før han flyktet i en taxi.

– Vi fikk melding om trusler med kniv som viste seg å være skyting foran et utested. Det viktigste var å få oversikt og kontroll på hvor mange gjerningsmenn det er snakk om og hvor de befinner seg, forteller Tor Grøttum.

Han var operasjonsleder den kvelden og fulgte situasjonen fra operasjonssentralen i Oslo. I politirapporten står det at en av patruljene ble kontaktet av en taxisjåfør.

– En snartenkt drosjesjåfør blinket med lysene for å tiltrekke seg politiets oppmerksomhet, forteller Grøttum til NRK.

Passasjeren i drosjen passet beskrivelsen politiet hadde på den antatte gjerningsmannen.

«I tillegg var vedkommende både svett og oppjaget. Mistenkte nektet å etterkomme pålegg om å komme ut av bilen og holde hendene synlig», skriver politiet i rapporten.

Da mistenkte i tillegg tok hånden ned mot buksen sin, truet flere politibetjenter mannen med automatvåpen, ifølge rapporten.

Truet med å skyte

Han fikk dermed beskjed om at han kom til å bli «skutt hvis han ikke holdt hendene synlig».

– Det er ikke ofte vi truer med våpen, og det er heldigvis enda sjeldnere at vi avfyrer skudd, sier Grøttum.

Politiet følger den såkalte maktpyramiden når de skal pågripe mistenkte.

– Man forsøker alltid med dialog først. True med skytevåpen ligger høyt i pyramiden og er noe man forsøker å unngå. Avfyre skudd er siste utvei, forteller Grøttum.

Ifølge politirapporten ble gjerningsmannen pågrepet i Rosteds gate like ved Blå klokken 02.45, cirka 25 minutter etter første nødmelding.

24-åringens forsvarer, Stian Mæland, sier at mange av dokumentene i saken er klausulert fra politiets side.

– Derfor er det vanskelig for oss å gå inn i enkeltdeler av etterforskningen. Samtidig er akkurat denne situasjonen som beskrives i rapporten ikke mer dramatisk enn det vil være i enhver pågripelsessituasjon, etter en hendelse hvor våpen er involvert, sier Mæland.

Ble vitne til arrestasjonen

Den pågrepne er en mann i 20-årene og var i besittelse av et skytevåpen.

Politiet fikk de første meldingene om skudd klokken 02.21 natt til søndag 9. juli. To av de fire som ble skutt er dørvakter, og en tredje person er ansatt ved Blå. Den fjerde var en gjest på utestedet.

Ifølge politiet skal foranledningen ha vært at gjerningspersonen ble bedt om å forlate lokalet før han begynte å skyte.

Amerikanske Christina Liu, som har ferie i Norge, ble vitne til arrestasjonen fra vinduet. Hun så en taxi komme kjørende og stoppe utenfor. Taxisjåføren gikk ut av bilen, og tok kontakt med politiet.

– Sjåføren gikk ut av bilen og så sjokkert ut, har hun tidligere uttalt til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger