Hopp til innhold

Doua (11) stikker seg til blods ti ganger om dagen

Hun har diabetes type 1 og må hele tida stikke seg selv i fingeren. Det gjør vondt. Nå håper 11 år gamle Doua Yougil at hun snart får et nytt apparat som måler blodsukkeret ved hjelp av en sensor.

Barn med diabetes må vente lenge på bedre blodsukkermålingsutstyr

– Det gjør vondt når jeg må stikke meg så mange ganger i fingeren. Og noen ganger glemmer jeg å måle blodsukkeret fordi apparatet jeg bruker må ligge i sekken, sier elleve år game Doua Yougil. Med et nytt apparat hadde hun sluppet å stikke seg til blods utallige ganger daglig.

Da vil hverdagen hennes bli smertefri og mye enklere.

Og Yougil er ikke alene. 28.000 personer, de fleste barn og unge, er rammet av diabetes 1 i Norge. Mange av dem stikker seg til blods utallige ganger hver dag.

Sensor på armen

Det hadde de ikke trengt å gjøre hvis de hadde fått det nye apparatet som gjør blodsukkermålingen mye enklere. Da hadde de bare ført apparatet over en sensor på armen. Resultatet ville lyst mot dem med det samme.

Blodsukkermåler

Doua Yougil (11) må stikke seg i fingeren ti ganger om dagen for å måle blodsukkernivået.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Men Yougil må altså stikke seg. Og nå presser hun en dråpe blod ut av fingeren etter nok et stikk. Så legger hun bloddråpen på et strips som hun fører inn i blodsukkermåleren.

– Oi! Utbryter hun.

– 26,9! Det er veldig høyt!

Hun aktiverer insulinpumpen med den lille slangen som stikker inn i ryggen. Deretter tilfører Yougil kroppen den nødvendige dosen insulin.

Forbundet nedringt

– Det er unødvendig at Yougil må stikke seg i fingeren mange ganger om dagen, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet

– Det er første gang på over 30 år at vi ikke tar i bruk ny teknologi utviklet for egenmålingsutsyr, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Han har fått hundrevis av henvendelser fra foreldre som lurer på hvorfor det ennå ikke er blitt en refusjonsordning for det nye måleapparatet.

Utstyret som Yougil og de andre bruker i dag koster rundt 20.000 i året. Det blir dekket av det offentlige. Prisen for det nye apparatet er ifølge Diabetesforbundet den samme.

– Vi har lenge krevd at helsemyndighetene hurtigbehandler produsentens søknad om å få det på blå resept, men det drøyer. Dette er helsebyråkrati på sitt verste, fortsetter Allgot, som forteller at Sverige og flere andre land har godkjent apparatet.

Metodevurderes

Her hjemme skal det nå gjennom en metodevurdering i Folkehelseinstituttet (FHI).

Der venter de fortsatt på dokumentasjonspakken fra produsenten. Når den er mottatt, skal metodevurderingen være ferdig innen 180 dager.

Folkehelseinstituttet opplyser at den helseøkonomiske vurderingen alltid må tilpasses norske forhold.

Frykter klasseskille

Allgot i Diabetesforbundet frykter et klasseskille. Flere foreldre har nemlig betalt det nye apparatet av egen lomme – ikke alle har råd til det.

– Vi må vente litt, sier faren til Doua. Han kjenner på frustrasjonen.

Mens Doua mest av alt kjenner på den vonde fingeren. Og så tenker hun at mye vil bli bedre den dagen hun skulle være så heldig å få det nye apparatet.

– Jeg kan ha det i lommen. Da blir det lettere å huske at jeg skal måle blodsukkeret. Blodsukkermåleren jeg har i dag må ligge i ranselen. Det hender jeg glemmer den. Det er jo ikke bra når du har diabetes.

AKTUELT NÅ