Hopp til innhold

Døpte borerigg for Aker, fikk innrammet fotografi av boreriggen

Det var lite gull og glitter da fylkesmann i Vest-Agder og tidligere sysselmann på Svalbard Ann-Kristin Olsen ble gudmor for en Røkke-eid borerigg i fjor.

Liv Signe Navarsete og Ann-Kristin Olsen døper henholdsvis et skip og en borerigg

Mens Liv Signe Navarsete fikk et gullarmbånd da hun døpte et skip, fikk Ann-Kristin Olsen et fotografi av boreriggen hun døpte.

Daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete mottok et gullarmbånd til en verdi av 26.500 kroner fra Røkke-eide Aker Yards da hun var gudmor under dåpen av gassfergen «Bergensfjord» i 2006.

Navarsete unnlot å rapportere gaven til Stortinget, og hadde den i sitt private eie før hun meldte fra i forrige uke.

– Årsaken til at dette ble som det ble, er at det er en hundreårig tradisjon for dåpsgaver på Vestlandet. Det gjorde at jeg ikke hadde tilstrekkelig antenne på at jeg ikke burde motta den. Jeg burde tenkt på det, men jeg gjorde det ikke, sier Navarsete.

Fikk fotografi i gave

Boreriggen Aker Spitsbergen

Ann-Kristin Olsen fikk et bilde av boreriggen Aker Spitsbergen.

Foto: Aker ASA

Tidligere sysselmann på Svalbard og nåværende fylkesmann i Vest-Agder Ann-Kristin Olsen ble så sent som i mai i fjor gudmor for boreriggen Aker Spitsbergen, som ble døpt i Ølen i Rogaland.

– Den gang fikk jeg et fotografi av boreriggen i gave. Noen andre gaver var det aldri snakk om, forteller Olsen som mener tradisjonen med dåpsgaver har endret seg.

– Da jeg døpte M/S Polarlys (Hurtigruten) i 1996 fikk jeg et armbånd i gave. Jeg tenkte på dette som en symbolsk sak som skulle være et minne om den store dagen. Jeg opplevde at gaven var i pakt med det som var tradisjonen for gudmorgaver, sier Olsen.

Video SKIPSDÅP-ARK-080910-WW_MXF_Innboks.MP4

NETT-TV: Ann-Kristin Olsen fikk et armbånd i gave da hun døpte M/S Polarlys i 1996.

Hun har aldri undersøkt hvor dyrt armbåndet var, men anså det mer som et minne enn som en verdigjenstand.

– Men hadde jeg fått tilbud om det samme i dag, ville jeg nok ikke tatt i mot, sier Olsen til NRK.no.

Leverte armbånd til departementet

Torild Skogsholm.

Torild Skogsholm fikk armbånd.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Også Venstres Torild Skogsholm, som satt som samferdselsminister under Bondevik II-regjeringen, har vært gudmor for norske skip.

I 2002 døpte Skogsholm hurtigruteskipet M/S Finnmarken under en seremoni i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.

– Da fikk jeg et armbånd, som jeg ikke så på som en gave til meg privat. Jeg ga det derfor øyeblikkelig videre til departementet og sa at jeg ikke ønsket det. Det ligger fortsatt innelåst i et skap i departementet, forteller Skogsholm.

Hun sier hun fikk inntrykk av at det var tradisjon for å gi gaver i slike sammenhenger, men at hun ikke følte det var riktig å ta det i mot privat.

Gavegrense på 300 kroner

Asker-ordfører Lene Conradi fikk gullmedaljong.

Foto: Høyre

Asker-ordfører Lene Conradi var gudmor da hurtigbåten «Tidebaronen» ble sjøsatt på Tingvallkaia i Oslo.

– Gullmedaljongen som ordfører mottok som takk for at hun stilte opp som gudmor for hurtigbåten "Tidebaronen" søndag 29. august i fjor , er mottatt i kraft av rollen som ordfører og er plassert i gaveskapet sammen med andre representasjonsgaver. Den eksakte verdien på gaven er ikke kjent, skriver kommunikasjonsrådgiver Charlotte Gjone i en epost til NRK.no.

Asker kommunes etiske retningslinjer tilsier at det ikke er anledning for ansatte og folkevalgte å ta i mot personlige gaver med en verdi på mer enn 300 kroner.

Mener Navarsete er korrupt

Liv Signe Navarsete beklaget i Politisk kvarter i morges at hun burde ha meldt fra tidligere om den kostbare dåpsgaven hun mottok fra Aker Yards.

– Da jeg fikk gaven var jeg ikke klar over verdien, men jeg var opptatt av ligningsregelverket og fikk taksert en pris som jeg meldte inn til ligningsmyndighetene. På tidspunktet jeg fikk den prisen, burde jeg ha reagert og meldt det inn. Jeg gjorde det ikke, og det beklager jeg virkelig, sier Navarsete.

Ungdomsorganisasjonen Rød Ungdom gikk i formiddag til Økokrim og anmeldte Navarsete for det de mener er korrupsjon.

– Det ville vært rart om Aker Yards brukte så mye penger på en gave hvis de ikke ville ha noe tilbake, sier leder i organisasjonen Iver Aastebøl til NRK.

– Jeg har registrert anmeldelsen fra Rød Ungdom. Det er ikke naturlig for meg å kommentere dette utover å vise til det jeg tidligere har sagt om mitt forhold til Aker-systemet, skriver Navarsete i en tekstmelding til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ