– Narkoselgerne vet at de snart slipper ut igjen

Rundt halvparten av de 300 utlendingene som så langt i år er arrestert for narkotikaforbrytelser i Oslo sentrum er gjengangere.

Narkoselger på Grünerløkka

NRK kunne søndag dokumentere et omfattende narkotikasalg på Grünerløkka. Mange av selgerne er gjengangere, ifølge politiet.

Foto: NRK

Beboeraksjonen på Grünerløkka i Oslo hevder at narkotikasalget i nærmiljøet deres er tilbake på samme nivå som det var i 2008.

I går kunne NRK ved hjelp av skjult kamera dokumentere at det fortsatt pågår et omfattende og åpenlyst salg av narkotika langs hovedgatene og Akerselva i bydelen.

Video Åpenlyst narkosalg på Grünerløkka

NETT-TV: Med skjult kamera dokumenterte NRK det åpenlyse narkosalget på Grünerløkka.

Det til tross for at Justisdepartementet har gitt en ekstrabevilgning på en halv million kroner til kriminalitetsbeskyttende arbeid i Oslo sentrum denne sommeren.

Ulovlige innvandrere

Narkotikaselgerne NRK snakket med lørdag kveld, oppga at de kommer fra afrikanske land som Sierra Leone, Ghana og Nigeria.

Felles for flesteparten av dem er at de har fått avslag på asylsøknaden sin og oppholder seg ulovlig i landet. Andre venter fortsatt på asylbehandlingen.

I slutten av mai sa statsminister Jens Stoltenberg at de som blir tatt for narkotikaforbrytelser skulle sendes ut av hovedstaden.

NRKs reportasjer viser at mange av dem fortsatt er her.

Mange gjengangere

Roger Andresen

Selgerne har lært seg hvordan de skal unngå lange straffer, sier Roger Andresen i oslopolitiet.

Foto: NRK

Narkoselgerne har trolig også lite å tape på å fortsette virksomheten sin i boligstrøket. Gjengene er godt organisert med egne vakter som holder utkikk etter politiet. Og de av dem som blir tatt har såpass lite narkotika på seg at de snart er ute på gata igjen.

– Vi varetektsfengsler folk som blir tatt for salg. De får sin dom, men kommer veldig fort ut igjen, bekrefter visepolitimester i Oslo politidistrikt Roger Andresen overfor NRK.

Så langt i år har politiet i Oslo arrestert vel 300 utlendinger for narkotikaforbrytelser. Snaut halvparten av dem er gjengangere.

– Vi har eksempler på folk som er tatt fem-seks ganger. De har lært seg at det gjelder å ikke ha altfor mye narkotika på seg. Da blir straffen lavere, selv om de blir tatt for salg, sier Andresen.

– Må sperres inne

Når narkoselgerne slippes fri er utvisningssakene mot dem ofte ikke ferdigbehandlet. Derfor kan de fortsette narkosalget i påvente av å bli kastet ut av landet.

Spørsmålet er derfor om det er mer synlig politi som er løsningen på problemet på Grünerløkka.

Både Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti tok i går til orde for å opprette lukkede asylmottak .

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari vil at alle asylsøkere skal sitte innelåst i påvente av behandlingen av søknaden deres, mens Oslo KrF i første omgang vil at asylsøkere som bryter loven blir isolert i påvente av utkastelse.

– Oslo KrF vil ha en forsterket innsats for å sende avviste asylsøkere ut av landet. Man må isolere asylsøkere som selger narkotika, når dette gjentar seg og gjentar seg, sier fylkesleder Haakon Brænden til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger