Hopp til innhold

Dopingskadde skal få skreddersydd behandlingstilbud

Et spesialtilbud for personer som har fysiske og psykiske helseskader etter bruk av anabole steroider er på trappene. – Det vi har etterspurt, sier en pårørende.

Anabole steroider

MYE MISBRUK: Det omsettes mye ulovlig dop her til lands, noe NRK har satt søkelyset på i en rekke reportasjer.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Vi ønsker å bygge opp en helhetlig behandlingsmodell for dopingskader her i Oslo, og også tilby veiledning andre steder i landet, sier Terje Hviid Nordhaug, psykologspesialist ved Avdeling for spesialiserte poliklinikker ved Oslo Universitetssykehus Aker.

Det er søkt om prosjektstøtte på tre til fire millioner kroner årlig i tre år fra Helsedirektoratet.

Han sier det er viktig å bygge opp kompetansen på feltet og å formalisere samarbeidet innad på sykehuset.

– Uansett hvilken avdeling en dopingskadet kommer til, skal det ligge et samarbeid i bunn, forklarer Nordhaug.

– For eksempel har noen pasienter blitt lagt inn med hjerteproblemer som er relatert til doping, uten at noen har skjønt hva de skal gjøre. Slik skal vi ikke ha det lenger, fastslår han.

– Det vi etterspurte

For snart to og et halv år siden tok Henning Grimstads sønn og Tone Grimstads stesønn Tord sitt eget liv etter å ha brukt anabole steroider. I ettertid har ekteparet fortalt sin historie i NRK Brennpunkt og reist rundt for å advare mot dopingbruk.

– Det var et slikt behandlingstilbud vi etterspurte da vi kjempet for Tord, sier Tone Grimstad til NRK i dag.

– Selvfølgelig er det utrolig flott hvis tilbudet nå blir bedre, sier hun.

– Det finnes nok dessverre langt flere foreldre til unge mennesker i Norge som sliter med dopingproblemer, og jeg tror problemene vil bli større. Det er et svært sammensatt problem, påpeker Grimstad.

Saken fortsetter under bildet

Tone og Henning Grimstad

ØNSKET TILBUD: Tone og Henning Grimstads sønn Tord tok sitt eget liv etter å ha brukt anabole steroider. De har etterspurt et bedre behandlingstilbud.

Foto: Rune Jensen / NRK

Eksbruker med

NRK har i en rekke reportasjer på radio, nett og TV fokusert på doping i Norge. Det omsettes mye ulovlig dop her til lands. For ett år siden lovet helse- og omsorgsministeren tøffere kamp mot dopingmisbruk.

– Dopingmisbrukere er en sammensatt gruppe. Vi har ingen mal for behandling, vi må skreddersy tilbud til hver enkelt, sier Nordhaug ved Oslo universitetssykehus.

Sykehusets arbeid har allerede har pågått i tre år, men har ikke vært mye markedsført utad, ifølge Nordhaug. I fortsettelsen vil de involverte i Oslo hente inspirasjon fra svenskene, som har kommet langt på området.

Den tidligere dopingbrukeren Ståle Wadsworth skal bidra i prosjektet ved Oslo Universitetssykehus, etter at prosjektet har fått støtte fra Oslo kommune.

– Det er svært bra et det kommer et slikt tilbud. Det finnes ikke noe lignende i Norge i dag, sier Wadsworth selv til NRK.

Behandlingsgrupper

Ståle Wadsworth

EKS-BRUKER MED: Den tidligere dopingbrukeren Ståle Wadsworth (bildet) skal jobbe med behandlingstilbudet.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Selv brukte han store mengder dopingmidler fra han var 18 år gammel, før han som 28-åring fikk massiv hjertesvikt. Wadsworth har de siste årene drevet en informativ nettside om doping og har god kontakt med miljøet.

– Ståle har forklart oss mye om de ulike dopingpreparatene som folk bruker, og det skal han fortsette med, forklarer Nordhaug.

Wadsworth skal også bli med i et nytt tilbud med behandlingsgrupper for dopingbrukere fra høsten av, og senere i grupper med pårørende og folk som vurdere å slutte med doping.

– Blant dopingbrukere er det stor skepsis til oss med medisinsk ekspertise. Derfor er det bra å ha med en tidligere misbruker i gruppene, som kan fortelle om sine erfaringer, sier Nordhaug.

Saken fortsetter under bildet

Margaret Tveitan

MANGLER KUNNSKAP: – Jeg får daglig telefoner fra pårørende til dopingbrukere som ikke aner hva de skal gjøre, forteller Margaret Tveitan ved Dopingtelefonen.

Foto: NRK

– Forventer midler

Margaret Tveitan ved Dopingtelefonen, en gratis informasjonstjeneste om doping, gleder seg over satsingen.

– Vi har all kompetansen om doping tilgjengelig i Norge. Jeg forventer at prosjektet får midler, sier Tveitan.

– Jeg får daglig telefoner fra pårørende til dopingbrukere som ikke aner hva de skal gjøre. Ingen forstår hva dette betyr innad i en familie, forteller Tveitan.

I 2004 konkluderte et regjeringsnedsatt utvalg med at bruken av anabole steroider ikke burde kriminaliseres, men regjeringen har varslet at spørsmålet vil bli vurdert på nytt i stortingsmeldingen om rus. Meldingen skulle ha vært klar før jul 2011, men er utsatt til august i år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger