Dopingmidler flommer til Norge

Tollvesenet har det siste året hatt en kraftig vekst i beslag av dopingmidler. Smuglerne er unge, norske menn.

Det siste året er det tatt langt mer dopingmidler enn før på grensa til Norge. Nå skal Tollvesenet gjøre mer for å ta dem som smugler prestasjonsfremmende stoffer.

Det siste året er det tatt langt mer dopingmidler enn før på grensa til Norge. Nå skal Tollvesenet gjøre mer for å ta doping-smuglerne.

Felles for dem er ofte at de er aktive, eller har vært det, i miljøer som bruker mye tid på tung styrketrening.

Mens Tollvesenet i fjor beslagla 317.000 enheter, har tallet steget kraftig til 376.000 enheter i år.

Det tilsvarer en økning på nesten 20 prosent.

Smugler i bil eller med post

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse

– Det er unge, norske menn som smugler dopingmidler inn til Norge.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– I motsetning til med narkotika, er det i stor grad nordmenn, mer presist unge, norske menn, som smugler dopingmidler inn i Norge, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NRK.

Dopingmidlene er fordelt på totalt 1022 beslag i fjor, og 1490 beslag i år. Antall beslag har altså økt med 45 prosent det siste året.

Det er særlig to måter doping-smuglingen skjer på.

– Det ene er de som smugler i bil. Der er det snakk om unge, norske menn med tilknytning til et dopingmiljø, eller som har vært i dopingmiljøet tidligere, sier Røse.

– Det andre vi ser, er smugling per post. Man bestiller altså over internett, og så får man dopingmidlene fraktet til Norge i postsendinger.

Tok 60.000 dopingmidler på 11 minutter

Dopingbeslag på Svinesund

En 28-årig mann fra Oslo ble tatt med dette partiet med dopingmidler på Svinesund i september i år.

Foto: Tollvesenet

I september i år ble en 28-åring fra Oslo stoppet av tollerne på Svinesund. I bilen hadde han et parti på nesten 57.000 enheter anabole steroider og veksthormoner.

Bare elleve minutter tidligere hadde Tollvesenet på Svinesund stoppet en norskregistrert bil. 22-åringen som kjørte bilen, sa han hadde handlet bildeler i Sverige. Men i stedet for bildeler, fant tollerne en eske med 3324 ampuller og tabletter med dopingmidler.

Også tollerne på Gardermoen gjør betydelige dopingbeslag. I februar i år ble en 30-åring stoppet med kofferten full av piller og dopingmidler. Nordmannen forklarte at han hadde vært i Phuket på ferie og innrømmet at han hadde med seg noe valium i bagasjen. Da tollerne sjekket, fant de over 40.000 narkotiske tabletter, i tillegg til 1213 dopingmidler som er forbudt i Norge.

Skjerper innsatsen

Dette er bare noen av eksmplene.

For det nærmest flommer prestasjonsfremmende midler inn i Norge.

Tollvesenet mener utviklingen er bekymringsfull. På grunn av økningen tollerne har sett i antall dopingbeslag, blir dette et prioritert innsatsområde for tollerne til neste år.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger