Hopp til innhold

Dømt hasjsmugler tipset om Jensen i 2011: – Cappelen kunne smugle så mye hasj han ville

OSLO TINGRETT (NRK): En 52 år gammel mann som har vært en bekjent av Gjermund Cappelen siden midten av 90-tallet, sier det gikk «helt ville» rykter om Cappelens kontakt med Eirik Jensen.

Eirik Jensen i Oslo tingrett

RYKTER: Retten fikk onsdag høre en tidligere narkodømt 52-åring fortelle om rykter han har hørt om Eirik Jensen. I 2011 tok mannen kontakt med Spesialenheten for å snakke om ryktene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og narkotiltalte er inne i en avsluttende fase. Selv om Spesialenheten i utgangspunktet er ferdige med sin bevisførsel, har de kalt inn noen ekstra vitner de mener er viktige for saken.

En av dem er en narkodømt mann (52) som ble avhørt av Spesialenheten i april i år, altså lenge etter at rettssaken hadde startet. 52-åringen fortalte i retten at han første gang traff Eirik Jensen i bryllupet til Jensens narkodømte barndomskamerat fra Nesodden på midten av 90-tallet.

Ifølge 52-åringen hadde Jensen svært mye kontakt med Nesodden-mannen i denne perioden. På et tidspunkt skal Jensen ha ringt barndomskameraten og fortalt at Cappelen hadde blitt «dårlig».

– Jeg fikk da beskjed om å stikke opp til leiligheten til Cappelen med en tusenlapp, fordi Jensen hadde bedt om det, sier 52-åringen.

– Rykter fra flere hold

Ifølge 52-åringen var det snakk om Eirik Jensen i «alle kriminelle miljøer i Oslo» mot slutten av 90-tallet. Det var også snakk om at Gjermund Cappelen «tystet» på konkurrenter for å få dem ryddet av veien.

– Vi snakket om Cappelen, at det kunne ikke gå an at han holdt på i nesten 20 år. Han måtte nesten være beskyttet av hele politistyrken. Det gikk jo ikke an, det var jo helt vilt, sier vitnet.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen har selv beskrevet den narkodømte 52-åringen som en "bekjent".

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mannen forteller at han startet karrieren som spritsmugler, men gikk over til hasjsmugling på begynnelsen av 2000-tallet, fordi det var enklere. Ifølge 52-åringen vedvarte ryktene om Eirik Jensen og Cappelen i denne perioden.

– Jeg fikk høre at Cappelen kunne smugle så mye hasj han ville. Jeg fikk også høre at det var livsfarlig å være i nærheten av dem, fordi da «ryker» man med en gang, sier vitnet, og utdyper:

– Jeg hørte at Cappelen brukte Jensen mot andre. Det var ikke at Jensen var torpedo, men at man fikk trøbbel med politiet, sier mannen, som gjentatte ganger påpeker at informasjonen var basert på rykter.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe lurte også på om det mannen kaller «rykter», egentlig bare betyr at han har fått informasjon av andre.

– Ja, N.N. (mann i Cappelens nettverk) sa for eksempel at Jensen fikk betalt 500 kroner per kilo hasj. Det har jeg hørt fra andre også, sier vitnet.

Senere kom det fram at mannen i samtalen med Spesialenheten har forklart at det var snakk om 1000 kroner per kilo.

Tok kontakt med Spesialenheten

I 2002 ble mannen tatt for en hasjlast på flere hundre kilo. Etter å ha vært på rømmen i noen år ble mannen dømt til flere år i fengsel i 2008. Ifølge ham selv tok han kontakt med sin advokat Reidar Andresen året før, i 2007, for å diskutere ryktene om Jensen.

– Jeg syntes det var for jævlig at han skulle få holde på sånn, og alle andre røk inn, sier mannen i retten på spørsmål på hvorfor han ville varsle.

Ifølge mannen hadde han først et møte med Spesialenheten i 2011.

– Etter hvert tok jeg en prat med Spesialenheten, men det skjedde ikke noe. Da tenkte jeg at hele Oslo politidistrikt i alle fall måtte være involvert, siden saken ble henlagt.

Til tross for at mannen selv tok kontakt med Spesialenheten 2011, ønsket han ikke å avgi et formelt avhør. Dette var noe av grunnen til at Spesialenheten ikke gikk videre med saken.

I april i år ble mannen imidlertid avhørt av Spesialenheten, etter at Spesialenheten igjen tok kontakt. Dommer Kim Heger mener mannens helomvending er underlig, og stilte flere spørsmål om dette.

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

Dommer Kim Heger mener det er påfallende at mannen ikke ville stille i politiavhør i 2011, men stiller i retten i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg kan si det sånn at jeg måtte forklare meg om dette, fordi det er riktig, sier mannen i retten.

– Men er det noe som har skjedd siden 2011 til i dag, som gjør at du følte at du måtte forklare deg?

– Det har ikke noe med den siste saken å gjøre. Jeg har sammen med advokaten min kommet til at jeg måtte gjøre det, fordi det er en så alvorlig sak.

– Men du fulgte ikke rådet hans i 2011? påpeker Heger.

– Nei. Det har bare blitt sånn. Jeg vet ikke hva jeg skal si.

Advokat: – Rart at det ikke ble mer

Reidar Andresen har vært 52-åringens advokat og bistandsadvokat siden 2001.

Advokaten er stevnet som vitne i retten og fritatt fra taushetsplikten, og forteller at han kjente til Eirik Jensen fordi han hadde jobbet i Oslo politidistrikt før han ble advokat.

Andresen bekrefter at det tok lang tid fra hans klient første gang nevnte ryktene, til det det ble opprettet kontakt med Spesialenheten.

– Han nærmest bebreidet meg, på grunn av min bakgrunn i politiet, for hvordan kunne en politimann gjøre sånt. Til slutt sa jeg at han måtte gå videre med dette, jeg kunne ikke forvalte disse opplysningene, sier Andresen.

Han forteller at premisset for samtalen med Spesialenheten i 2011 var at opplysningene i skulle brukes til etterretning, og ikke et formelt avhør. Dommer Heger spør advokaten om han har tenkt noe over at samtalene i 2011 ikke førte til noe mer konkret.

– Ja, jeg syns det var rart. For jeg syns at vi kom med såpass mye opplysninger i det møtet, sier Andresen.

– Jeg vil bare stoppe denne galskapen

Det 52 år gamle vitnet har en lang historikk med kriminalitet. I 2002 ble mannen tatt for en hasjlast på flere hundre kilo. Etter å ha vært på rømmen i noen år ble mannen dømt til flere år i fengsel i 2008.

En voldsepisode var imidlertid noe av grunnen til at han ble løslatt i begynnelsen av 2010, og benådet i 2012. Ifølge advokaten har ikke Jensen-saken hatt noen rolle i dette.

Saken dommer Heger siktet til i retten, er fra mars 2016. Da ble mannen siktet i en større narkotikasak, som gjelder innførsel av over 200 kilo hasj, oppgir han selv i retten. En mann som skal ha blitt brukt som informant på innsiden av Cappelens nettverk er også siktet i saken.

Etter sitt vitnemål avviser mannen overfor NRK og flere andre medier at den pågående saken han er siktet i, er grunnen til at han nå velger å forklare seg.

– Nei. Jeg vil bare stoppe denne galskapen. Det er min motivasjon, sier 52-åringen.

Ifølge aktor Kristine Schilling tok Spesialenheten også kontakt med mannen i 2014, for å gjennomføre et avhør. Mannen selv sier han ikke var kjent med dette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger