Normal

Dommer: – Skal ikke bli påvirket av media

Aktor i rettssaken mot Eirik Jensen, Lars Erik Alfheim, mener den massive mediedekningen kan føre til at dommerne er forutinntatte.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen hilste ikke da Cappelen ankom forsvarerbenken.

Det var en tydelig isfront da Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møttes for første gang på flere år i retten mandag.

Statsadvokaten rettet derfor en formaning mot dommerne om at de ikke må la seg påvirke av mediedekningen i sitt innledningsforedrag på rettssakens første dag, mandag.

– Både Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har brukt media i forkant av rettssaken. Eirik Jensen har endog skrevet bok hvor saken behandles og han skriver at Cappelen er politiinformant, sa Alfheim i sitt innledningsforedrag.

Han advarte deretter mot at dommerne skulle la seg påvirke av forhåndsomtalen.

– Vi har først begynt saken i dag, men kampen om dere – dommernes oppfatning i saken – den har begynt for lenge siden, sa han.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim med innledningsforedrag i rettsaken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen i Oslo Tingrett.

PÅ VAKT: Statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siden Jensen ble pågrepet i 2013 har saken fått enorm medieoppmerksomhet, og det har blitt publisert tusenvis av avisartikler om politimannen som nå er tiltalt for grov korrupsjon.

Alfheim uttrykte i sin innledning at han er redd en slik påvirkning kan føre til at dommerne allerede har gjort seg opp en mening om skyldspørsmålet allerede før rettssaken har startet.

– Ikke fall i den fella at dere gjør deres egne vurderinger på det dere leser i avisen, sa han.

Hør NRKs podkast «Purk eller skurk»

– Skal ikke begrunnes i media

Tingrettsdommer og medlem av dommernes mediegruppe Ina Strømstad skjønner at aktor advarte mot mediepresset.

– Den advarselen påtalemyndigheten ga er viktig å gi, det er viktig at dommerne ikke lar seg påvirke av den mediedekningen, sier hun.

Pressebilde av Ine Strømstad

TINGRETTSDOMMER: Ina Strømstad mener det ikke er noen stor fare for at rettssaken er forhåndsprosedert.

Strømstad mener likevel at systemet nærmest er sikret mot forhåndsprosedering, og understreker at dommerne skal begrunne sitt resultat i bevisene de har hørt i retten.

– Så derfor kan de ikke bruke noe de har hørt i media. Erfaringen vår er at meddommere er veldig samvittighetsfulle i sin utøvelse, de er veldig opptatt av å komme til det resultatet de selv mener er det riktige, og at de begrunner det nettopp i bevisene som blir vist i retten.

Men hva er den reelle faren for at de kan bli påvirket gjennom media?

– Den reelle faren er nok ikke så veldig stor. Vi må huske at de skal høre masse vitneforklaringer, og få fremlagt masse dokumentasjon gjennom et halvt år, sier hun.

I dag skal Spesialenheten for politisaker, ved aktor Guro Glærum Kleppe, holde sin innledning. Hvis den blir ferdig før rettsdagen er omme, er det ventet at Eirik Jensen skal starte sin forklaring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger