Hopp til innhold

Døde etter snøskred

En kvinne i 20-årene ligger fortsatt til intensivbehandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge etter at hun og mannen ble tatt av et skred på på Durmålstinden på Kvaløya utenfor Tromsø torsdag kveld.

Durmålstinden på Kvaløya i Troms

Durmålstinden på Kvaløya i Troms. Skredet gikk omtrent midt i renna til venstre.

Foto: NRK

Navnene frigitt

Politiet valgte fredag formiddag å frigi navnene på de to involverte. Det var Endre Medhaug (30) som omkom i skredet, mens hans kone Birgitte Medhaug (25) fortsatt får behandling ved UNN Tromsø.

Paret var bosatt i Tromsø.

Vitner meldte ifra

De to skiløperne ble tatt av skred ikke langt fra en bilvei, og det var øyenvitner som så at de to ble tatt, som ringte inn ulykken.

Les også: Vitner grov ut skredofre

Politiet sendte ut helikopter og redningshunder da Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken kl 20.10. Kort tid senere ble de to funnet.

Ifølge nettavisa Itromso.no var begge da livløse under snøen. De skal ha falt et stykke, og hadde derfor også falltraumer. De to hadde skredvarsler.

– Dette er en tragedie, det er unge mennesker det dreier seg om, sier avdelingsleder ved akuttmedisink avdeling, Mads Gilbert, til avisa etter pressekonferansen ved midnatt.

Kvinnen er i 20-årene, og mannen som omkom er i 30-årene. Han skal opprinnelig være fra Stavanger, men bodde og arbeidet i Tromsø,
opplyser politiet.

– Risikabelt omåde

Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske redningshunder og Alpin redningsgruppe deltok i redningsaksjonen.

Laget på 20 fra Norsk Folkehjelp ble stående nede på veien fordi det var for risikabelt å sende flere inn i området.

– Da de kom frem var det allerede folk inne i området, og siden det fortsatt var skredfare ble det vurdert at de ikke skulle gå inn. Det er ikke noe poeng i å utsette flere folk enn nødvendig for fare, sier beredskapsansvarlig hos Norsk Folkehjelp Sanitet i Tromsø, Erlend Aarsæther.

Han omtaler stedet der de to ble tatt som skredutsatt:

– Området hvor skredet gikk er en ganske bratt renne med hellning på 45-50 grader. Hvis man får vind og skavler der, så kan det være ganske utsatt.

Durmålstinden er et av flere populære skifjell på Kvaløya, og har flere skredutsatte heng. De to som ble tatt av skredet skal ha kjørt utenfor oppmerkede løyper.

Berømmer vitnene

De første som kom stil stedet var tre øyenvitner som kom reskt til stedet etter at skredet hadde gått.

Både politiet og Mads Gilbert, som selv var med på aksjonen berømmer de tre for sin innsats.

– Ikke et sekund i denne aksjonen gikk til spille, og dette skyldes disse tre unge menneskene. De varslet på helt rett måte og gikk selv inn i området. Vi er veldig imponert over deres innsats. De har vært heltemodige, sa Gilbert til NTB under pressekonferansen etter ulykken.

Unormal snø i Troms

Aarsæther i Norsk Folkehjelp sier skredfaren i Troms fortsatt er moderat, men at snøen i er unormal for sesongen.

– Vanligvis i denne perioden har man grovere «sommersnø» som er litt mer stabil, men på grunn av at det har vært kaldt, så har man fortsatt den lagdelte vintersnøen. På grunn av lagdelingen kan det lettere skli ut.

Les også: Skredvettregler for deg som skal på topptur

Les også: Lær deg å vurdere skredfaren

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger