NRK Meny
Normal

Advarte mot feildosering av medisin – flere døde av forgiftning

To personer døde etter å ha fått i seg feil dose av en ny hjertemedisin. Det til tross for at leger fikk kraftige advarsler i forkant om å være forsiktige med dosering av den nye medisinen.

Reportasje på Dagsrevyen 5.10.12.

SE VIDEO: Døde av feildose med hjertemedisin

Etter det første registrerte dødsfallet på Ahus i februar, kom det andre på Østlandet i mars. Så kom tre forgiftninger i april og en i slutten av august. I tillegg er det uregistrerte rapporter om tilfeller i Oslo, Bergen og Trondheim.

  • Har du innspill til saker om feilmedisinering? Tips oss

Medisinen Digitoxin ble erstattet med medisinen Digoxin, da førstnevnte gikk ut av produksjon.

Legemiddelverket gikk ut og advarte om at feil bruk av den nye hjertemedisinen kunne få et dødelig utfall. Likevel har flere pasienter blitt feilmedisinert og to har dødd.

NRK har innhentet dokumentasjon som fastslår at den nye hjertemedisinen var årsak til begge dødsfallene. NRK kjenner også til flere tilfeller av forgiftning som følge av feil bruk av medisinen.

LES OGSÅ: Leger slår alarm: Alvorlig syke skrives ut for tidlig fra sykehus

– Fikk sjokk

Robert Blomberg

Robert Blomberg mistet faren sin etter feilmedisinering.

Foto: NRK

– Etter han har gått bort får vi en rapport som vi ser på i samarbeid med fastlegen. Da får vi egentlig sjokk. Da tenker vi med oss selv at det er ikke rart mannen går bort. Det ga oss mange svar på hvordan tilstanden forandret seg, sier sønnen til avdøde Harald Osvald Blomberg, Robert Blomberg.

Faren døde på Ahus i februar, og ifølge avdelingslegen på sykehuset var feil bruk av den nye hjertemedisinen årsak til dødsfallet.

I utreisenotatet fra avdelingslegen kommer det fram at dødsfallet kan knyttes til «betydelig digoxinoverdosering». I blodprøven ble det funnet verdier av medisinen på 11,8, der øvre anbefalte nivå er 1,2.

Sønnen forteller at han de siste dagene så en stor forandring som faren.

– Visste du da, på det tidspunktet, at det kanskje skyldes medisinen?

– Nei, vi trodde at det skyldes at han ikke hadde fått i seg nok energi. «Dere må sørge for at han får i seg nok mat», sa vi til legene.

Dagsrevyen 5.10.12.

SE VIDEO: Flere tilfeller av feilmedisinering

– Ingen beklagelse

– Sporene etter medikamentene var skyhøye. I tillegg til dette har det ikke vært et opphold i medisinbytte etter direktivet fra Legemiddelverket, forteller Blomberg.

– Hva tenker du om den advarselen legemiddelverket gikk ut med – kontra det som skjedde med din far?

– Jeg tenker hvordan kan det skje da? Legemiddelverket går ut med den advarselen. Hvordan kan det da skje?

Sønnen har ikke fått noen beklagelse fra legene som behandlet faren hans.

– Nei. Den ene legen sa at han høyst sannsynlig ville leve uten disse feilene. Det er alt han sa. Ingen beklagelse.

– Var redd for uhell

Steinar Madsen

Steinar Madsen Statens legemiddelverk advarte mot feil bruk av medisinen.

Foto: NRK

– Vi advarte mot at riktig dosering av den nye hjertemedisinen er helt nødvendig, og at feil dosering kan føre til dødsfall. Vi advarte også om at når man bytter fra den ene hjertemedisinen til den andre, må man ha en ukes opphold, sier medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk Steinar Madsen.

Han forteller at Legemiddelverket varslet om dette gjennom sin egen hjemmeside, i tidsskriftet Dagens Medisin og Legetidsskriftet som kommer til alle norske leger.

– Vi var redd for at det kunne skje uhell med denne medisinen som ingen norske leger hadde erfaring med, og ønsket derfor å lage retningslinjer, sier Madsen.

Innslag i Dagsrevyen 5.10.12.

SE VIDEO: Saken blir etterforsket av politiet

– Ingen tvil om at vi har gjort feil

– Dette er en tragisk sak, og det er ikke noe annet å gjøre enn å si unnskyld til familien, sier viseadministrerende direktør på Ahus, Stein Vaaler.

Han forteller at sykehuset har rutiner for at informasjon fra Legemiddelverket går ut til alle avdelingenene fra sykehusapoteket, noe som også ble gjort i denne saken.

– Det var åpenbart ikke nok. Det er ingen tvil om at vi har gjort feil i denne saken. Detaljene om hva som har gått galt ønsker jeg ikke å gå inn på, da politiet etterforsker saken, sier Stein Vaaler.

Legeforeningen hadde ikke anledning til å kommentere saken fredag.

LES OGSÅ: Ahus må spare 255 millioner

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger