NRK Meny
Normal

Dobling i hatkrim-anmeldelser i Oslo: – Folk trodde ikke det hjalp å anmelde

«Jævla svartinger» og «motbydelig halvape» er utsagn hentet fra hatkrim-saker behandlet i Oslo tingrett denne uken. Seniorrådgiver Ingjerd Hansen i Oslo politidistrikt tror fortsatt mørketallene er store.

Hatefulle ytringer for retten

DOBLING: Antallet anmeldelser for hateforbrytelser doblet seg da Oslo-politiet startet en egen hatkrimgruppe. Ingen andre politidistrikt har per i dag egne grupper som jobber med hatkriminalitet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tirsdag møtte en mann i 50-årene i tingretten, etter å blant annet ha kommet med rasistiske og hatefulle ytringer til tilfeldige forbipasserende med utenlandsk opprinnelse utenfor Storosenteret i januar i år.

Mannen skal blant annet ha truet med å skyte flere personer, som han omtalte som «jævla svartinger». «Ren sjikane av mennesker med annen hudfarge og/eller annen opprinnelse», mente Oslo tingrett, og dømte mannen til 21 dagers betinget fengsel.

Mannen forklarte i retten at han var ruset på både alkohol og legemidler og erkjente straffskyld, sier forsvarer Steinar Jacob Thomassen til NRK.

Flest forhold om etnisitet

Ingjerd Hansen

Ingjerd Hansen, rådgiver i strategisk stab ved Oslo politidistrikt har jobbet mye med hatkriminalitet.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Oslo politidistrikt opprettet høsten 2014 det som fortsatt er Norges eneste hatkrim-gruppe, som jobber fra Manglerud politistasjon. En medvirkende årsak til at antallet anmeldelser for 2015 ble dobbelt så høyt som året før, tror seniorrådgiver Ingjerd Hansen ved strategisk stab i Oslo politidistrikt.

– Det er for tidlig å si noe om tallene for i år, men tendensen er at dette fortsetter. Vi tror dette skyldes et økt offentlig fokus på hatkriminalitet, og systematisk opplæring av politifolk, sier Hansen.

I 2015 ble totalt 143 forhold kodet som hatkriminalitet i Oslo politidistrikt, ifølge en rapport utgitt i mars i år.

  • 70 forhold handler om etnisitet.
  • 40 forhold handler om religion.
  • 33 forhold handler om LHBT – en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle.
Haddy N'jie ble utsatt for hatkriminalitet

NRK-programleder Haddy N'jie ble hetset av en mann på sin Facebook-profil.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix/Skjermdump

Hetset N'jie

Saken fra Storo er bare en av flere som har nådd rettsapparatet den siste tiden. Onsdag måtte 34-åring fra Oslo møte i retten, tiltalt for hatefulle ytringer mot NRK-programleder Haddy N'jie.

Grunnen er at han i oktober i fjor blant annet kalte N'jie en «motbydelig halvape» på hennes åpne Facebook-profil.

I retten erkjente 34-åringen å ha lagt ut meldingen, ifølge Dagbladet. Påtalemyndigheten mener saken kan bli prinsipielt viktig, og ba om at mannen dømmes til 30 timer samfunnsstraff over 90 dager.

Mest «på gata»

Til tross for at Kripos har varslet om en økning i hatefylle ytringer på internett, gjaldt dette fortsatt bare et mindretall av anmeldelsene i Oslo i fjor. Av de 143 forholdene som ble registrert av Oslo-politiet i 2015, foregikk 99 saker i sentrum og nabolag.

Kun 22 saker havner i kategorien «medier totalt», som omhandler «sosiale medier», «telefon/mail» og «TV/Avis», forklarer Hansen i Oslo-politiet.

Hun legger til at politiet regner med at det er store mørketall når det er snakk om hatkriminalitet, og at det er vanskelig å si om økningen i anmeldelser skyldes flere faktiske hendelser – eller økt innsats fra politiets side.

– Før trodde mange at det ikke nyttet å anmelde hatkriminalitet. Vi håper noe av økningen skyldes egen innsats og at vi tar dette på alvor, sier Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger