Hopp til innhold

Dobling i antall vaksiner mot flått-virus

Så langt i år har antall personer som har vaksinert seg mot flåttviruset TBE doblet seg, sammenlignet med i fjor, viser tall fra Apotekforeningen og Folkehelseinstituttet.

Flått som er vridd av med flåttpinsett i Telemark

SJEKK DEG: Når du har vært i områder med mye flått er det viktig å sjekke seg for flått og fjerne den raskt. Her ble sju flått fjernet etter en skogstur i Bamble i Telemark.

Foto: Aud Darrud / NRK

– De fleste av disse dosene er satt i Aust-Agder og Vestfold. Deretter følger Vest-Agder og Telemark, opplyser kommunikasjonssjef for Apotekforeningen, Jostein Soldal.

Jostein Soldal, kommunikasjonssjef Apotekforeningen

ØKNING:– Det er solgt vaksiner for skogflått for 5, 5 millioner kroner på norske apotek hittil i år, sier Kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal

Foto: Stian Gregersen

Norske apotek har solgt 17.600 doser med TBE-vaksiner hittil i år og i tillegg har Folkehelseinstituttet distribuert rundt 13.000 doser til legekontor og vaksinasjonsklinikker.

Leger har anbefalt folk som ferdes i områder med mye flått om å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt. Et såkalt TBE-virus som kan smitte fra flåttbitt til mennesker.

Dobling i fjor

– TBE-viruset ligner på en del andre virus som gulfeber og japansk encefalitt. Men TBE-viruset som vi har her i Vest-Europa er litt snillere enn den som de har andre steder i verden, sier nevrolog og daglig leder ved Flåttsenteret, Randi Eikeland.

Randi Eikeland Flåttsenter

FLOTT: Det er bra at folk i utsatte områder for smitte av flått har vaksinert seg, sier Randi Eikeland, Nevrolog, daglig leder av den nasjonale kompetansen for flåttbårne sykdommer.

Foto: NRK

Selv om det er en sjelden sykdom, ble det registrert en dobling av antall tilfeller i fjor.

– Mest økning var det i Telemark og Vestfold, og ikke på Sørlandet hvor vi alltid har hatt en god del av dette viruset, forteller Eikeland.

De tror årsaken er at det kan være mer virus i flåtten enkelte steder og at folk beveger seg i andre områder enn de har pleid å være.

Så langt i år er det meldt om 5 TBE-tilfeller til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), ifølge Folkehelseinstituttet.

Vaksinen

Størst andel av TBE-vaksinerte er i aldersgruppen 5 til 15 år og 55 til 75 år, ifølge Apotekforeningen.

Folkehelseinstituttet er glad for at flere følger rådet om vaksine.

Berit Sofie Wiklund Farmasøyt Avdeling for vaksine Område for smittevern, miljø og helse Folkehelsei

Berit Sofie Wiklund Farmasøyt i område for smittevern, miljø og helse Folkehelseinstituttet

– Det er en trygg og effektiv vaksine for å beskytte seg mot skogflåttencefalitt. Det er ikke slik at alle som bor i disse fylkene må ta vaksinen. Det må ikke bli noe hysteri, er du sjeldent i områder med flått eller aldri får flått på deg så trenger du ikke vaksinen, sier Berit Sofie Wiklund, farmasøyt i området for smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet.

Borrelia og TBE-viruset

Den vanligste sykdommen fra flåttbitt er borreliose, som det ikke finnes noen vaksine for.

– Borrelia er en bakterie, og kan behandles med antibiotika. TBE er et virus, og som de fleste virus, så har vi ikke noe medisin for det, forteller Eikeland.

Borrelia lager normalt en snillere infeksjon enn hva viruset gjør.

Forskjell på flåtten

Det er bare en av de 14 flåttene som vi har i Norge som gir sykdom hos mennesker, og det er skogflåtten. Flåtten har ulike stadier, som du kan se forskjell på.

– Du har den bitte lille nymfa og de voksne hunnene og hannene. Det er mer smitte i de voksne enn det er i de små nymfene, sier Randi Eikeland ved Flåttsenteret.

Nymfene er så små at de kan være vanskelige å oppdage. Det er som oftest de som overfører smitte til mennesker.

– Nymfene er så små en blekkprikk, de voksne er som et chili-korn, avslutter hun.

Ørliten hann parer seg med flåtthoe som er full av blod.

Ørliten hann parer seg med flåtthoe som er full av blod.

AKTUELT NÅ