Hopp til innhold

Dobling av nestenulykker med droner

27 ganger var norske rutefly innblandet i episoder og nestenulykker med droner i norsk luftrom i 2015. Aldri tidligere er det rapportert om så mange hendelser. Luftfartstilsynet er ikke overrasket over utviklingen.

drone

DRONER TRUER FLYTRAFIKKEN: I Norge er det ikke tillatt å fly førerløse luftfartøy nærmere enn fem kilometer fra en lufthavn. Det respekterer ikke alle. I fjor opplevde mange piloter nærkontakt med droner ved norske flyplasser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er konflikter med tunge fly inn og ut av flyplasser, samt mindre fly og helikopter. Noen av hendelsene er nærpasseringer med betydelig skadepotensial, sier senioringeniør Eirik Svare i analyseavdelingen i Luftfartstilsynet.

Siden registreringen startet i 2011 har Luftfartstilsynet registrert 51 saker. Bare i løpet av fjoråret ble det rapportert like mange hendelser som alle de fire foregående årene til sammen.

– 2015 var et toppår med 27 ulykker og hendelser i Norge. For oss er det ingen overraskelse at dette er et økende problem, påpeker Svare.

Kolliderte med småfly

Av de 27 rapporterte hendelsene utgjorde 16 hendelser hvor droner kom i direkte konflikt med bemannede fly. 11 av hendelsene var såkalt inntrengning i kontrollert luftrom.

Luftfartstilsynet

Senioringeniør Eirik Svare i analyseavdelingen i Luftfartstilsynet.

Den mest alvorlig hendelsen som Luftfartstilsynet har registrert, fant sted i Vestfold i slutten av august 2015. Da kolliderte en drone og et småfly over øya Hvasser i Tjøme.

– I cirka 2.500 fot oppdaget flygeren det som antas å være en drone, og et øyeblikk senere hørtes et smell. Flygingen videre forløp uten problem, opplyser Havarikommisjonen på eget nettsted. Saken er ikke oppklart.

De fleste flyplasser berørt

De fleste av Norges større flyplasser har rapportert om droner i luftrommet. Gardermoen, Flesland, Kjevik, Sola og Torp har alle registrert slike hendelser i løpet av 2015, samt mindre flyplasser som Røros og Andøya.

BELGIUM-SECURITY/POLICE-DRONE A Belgian Federal Police drone takes off from the airfield in Brasschaat near Antwerp
Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Den internasjonale flyselskapsorganisasjonen IATA advarte i forrige måned mot at sivile droner i større grad er i ferd med å bli «en reell og økende trussel» mot sivil luftfart.

– Droner er en relativ ny trussel som har kommet sterkere de siste årene. Det har vist seg vanskelig å regulere bruken av droner da brukerne består av mange enkeltaktører, påpeker Svare.

25 meter fra Boeing 777

19. februar var et Airbus A320-fly fra Air France bare fem meter unna å krasje med en drone da flyet var i ferd med å gå inn for landing i Paris. Flyet holdt en høyde på 1.600 meter da annenpiloten observerte en drone.

Ifølge Frankrikes havarikommisjon (BEA) ble autopiloten koblet ut for å styre flyet manuelt og unngå kollisjon. BEA omtaler hendelsen som «alvorlig».

I Storbritannia ble det rapportert om 23 nestenulykker ved britiske flyplasser i løpet av seks måneder i fjor. I ett tilfelle passerte en drone bare 25 meter fra en Boeing 777 i nærheten London Heathrow Airport, melder BBC.

AKTUELT NÅ