Hopp til innhold

Dobbelt så mange pollenallergikere som på 70-tallet

– Mange barn og unge oppholder seg mye mer inne enn generasjonene før dem gjorde. Det er én av de mulige årsakene til at det er blitt langt flere pollenallergiske her i landet, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker
Foto: Kjartan Ovesen / NRK

De vakre vårdagene mange gleder seg over, betyr hodepine, snue, kløe og rennende øyne for andre. I Norge er det cirka én million pollenallergikere og det er rundt dobbelt så mange som i 1970. Det forteller Hallvard Ramfjord som er pollenanalytiker og seniorforsker i Astma- og Allergiforbundet.

– Det er stor individuell variasjon i hvordan pollenallergi arter seg for allergikerne. For noen er plagene nesten invalidiserende, mens andre i motsatt ytterpunkt bare opplever det som en lett snue, sier han til NRK.

Allergikere i vestlige land

Han forteller at allergikerne begynner å bli mange i vestlige land.

– Det kan være mange årsaker til det. Mange barn og unge er mer utsatt i dag fordi de oppholder seg så mye inne. Det kan låte paradoksalt, men fordi de blir skjermet for eksponering for pollen, utvikler ikke kroppen sin egen motstandskraft. De blir mer sensitive og mindre robuste.

En annen faktor som kan spille inn er at antibiotikabruken har økt. Fordi det fører til at kroppen skjermes mot infeksjoner, blir også forsvarsmekanismen dårligere, forklarer han.

– En tredje årsaksteori er et endret kosthold. Med mer ferdigmat og sukker blir bakteriefloraen i tarmen en annen og det kan påvirke oss indirekte.

Varsler

Bjørkerakler

Bjørka er en 'versting'. Mange reagerer når den blomstrer.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Siden 1981 har Ramfjord forfattet pollenvarselet som mange nordmenn følger med argusøyne.

– Allergier er veldig individuelt. En som er hypersensitiv vil kunne reagere på et enkelt lite pollenkorn som er kommet med vinden, og vil slik kunne få symptomer før pollensesongen egentlig har startet for området.

Han forklarer at værvarselet må være så korrekt som mulig hvis pollenvarselet skal stemme. Mens regn rensker lufta, vil vind og høye temperaturer gjøre lufta mer turbulent.

– Bjørkepollen spres for eksempel veldig effektivt og kan komme sørfra med vinden før den lokale bjørka har begynt å blomstre, forklarer Ramfjord.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger