Turistforeningen: Norsk natur blir ødelagt til ingen nytte

Den norske Turistforeningen sier at ett miljøproblem ikke blir løst ved å skape et annet, etter avsløringer i Brennpunkt om at milliardutbygging av vindmøller og småkraftverk ikke gavner miljøet.

Vindmøller

Den Norske Turistforening krever at Miljøverndepartementet må sørge for bedre vern av naturen.

Foto: Magne Sleire

ILLUSTRASJONSFOTO

Kraftutbygging er en stor belastning for norsk natur, ifølge Turistforeningen.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Milliardutbygging av vindmøller og småkraftverk er miljøødeleggende pengesløseri uten nytteverdi for klimaet, det hevdet flere professorer i NRKs Brennpunkt-dokumentar tirsdag.

Ingen løsning

Fagsjef Naturvern i den norske Turistforeningen Oddvin Lund sier at én type miljøproblem ikke blir løst ved å skape et annet:

– Når vi vurderer vindkraft- og vannkraftutbygging i sammenheng, så ser vi at den samlede belastningen blir veldig stor for norsk natur.

– Skader naturen

– I klimaarbeid skal vi bevare natur! Det er et paradoks for oss at vi bygger ned natur i den sammenhengen. Vi skader naturen ved å drive feil klimaarbeid, sier Lund til NRK.

Les også: – Ødeleggende pengesløseri

– Alternativet er å effektivisere eksisterende vannkraftverk, hvor det er veldig mye å hente. Vi må begynne der, før vi går løs på nye vannkraftprosjekter, sier han.

Landskapsvern

Den norske Turistforeningen er opptatt av områdene hvor folk driver friluftsliv og vil ha mer kontroll på energiutbyggingen i friluftslivsområdene.

– Folk er opptatt av landskapet sitt. Landskap er det mest kontroversielle med energiutbygging. Andre land har helt andre planer når det gjelder utbygging av for eksempel vindkraftverk, sier Oddvin Lund.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger