NRK Meny
Normal

DNB-sjefen: – Spar mer i aksjer

Nordmenn har nesten 1000 milliarder kroner plassert i banken, til lave renter. Nå mener lederen for landets største bank at folk bør vurdere å flytte sparepengene.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke

DNBs konsernsjef Rune Bjerke oppfordrer folk flest å tenke over om de bør ta mer risiko med sparepengene sine.

Foto: NRK

Rekordlave innskuddsrenter gjør at mange som har sparepenger på bok får renteinntekter som spises opp av skatt og inflasjon.

– Det kan være lurt, hvis man tåler å ta litt risiko, å også spare på andre måter. Da tenker jeg både å spare i bolig, og i aksjer og fond, sier DNBs konsernsjef Rune Bjerke til NRK.

DNB-sjefen viser til at nordmenn flest tar høy risiko på andre områder. Folk flest har flytende boliglånerenter og få binder prisen på strømmen, i motsetning til i mange andre land.

– Må vurdere hvilken risiko man tåler å ta

Han mener nordmenn flest bør finne ut hvilken risikoprofil man ønsker å ha på sparingen sin, og spre sparingen på flere formuesobjekter.

– Men aksjer er også risikabelt. Er det ikke litt farlig for deg som DNB-sjef å gå ut og råde folk til å kjøpe aksjefond nå?

– Jo. Vi vil ikke anbefale folk generelt å kjøpe fond eller aksjer, Men det vi forsøker er å få folk selv til å vurdere hvilken risiko de selv tåler å ta, ut i fra sin egen risikoprofil, å finne en miks mellom det å spare i bank, i aksjer og i bolig, sier han.

– Kan få bedre rente

– Det kan være et godt alternativ for mange å plassere deler av pengene i aksjer og fond, men man må da kunne tåle å tape penger dersom investeringen taper seg i verdi, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener at rådet fra DNB-sjefen kan vært godt, på grunn av de lave rentene på innskudd.

– Man må ta rådene man får med skepsis og sunn fornuft, men samtidig har bankenes rådgivning blitt bedre de siste årene, sier han.

Han oppfordrer folk til å sjekke sparerentene i andre banker enn sin egen, og sier at beste rente hos Finansportalen for innskudd over 100.000 kroner er 3,25 prosent.

8 av 10 sparekonti som landets banker tilbyr har en rente som er lavere enn forventet prisvekst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger