DNB-sjefen: – Vi visste ingenting

DNBs konsernsjef Rune Bjerke avviser at noen i selskapets konsernledelse eller styre visste om selskapets tvilsomme virksomhet i Luxembourg.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

- Vi har lagt til rette for opprette selskaper i skatteparadiser som kan ha gjort det lettere å unndra skatt. Det beklager vi, det burde vi ikke gjort, sier konsernsjef RUne Bjerke i DNB.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Aftenposten fortalte mandag at DNB i Luxembourg i nesten ti år har opprettet postkasseselskaper på Seychellene for kundene sine, velegnet til å unndra skatt. Avsløringene er en del av et enormt graveprosjekt der flere redaksjoner over hele verden er med.

DNBs juridiske avdeling skal nå granske hvem som gjorde hva, og hva som egentlig har skjedd, med et mandat som er eksternt vurdert og kvalitetssikret av advokatfirmaet Thommesen.

Rapporten skal gå til styret, eiere og tilsynsmyndigheter i Norge og Luxembourg.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke hevder at han ikke har visst noen ting om den sterkt kritiserte virksomheten, som slår rett inn i Stortingets behandling av nytt skattesystem.

Vi skal snu hver stein, og være åpne om alt vi finner, sier Bjerke til NRK.

Han avviser at han eller andre i selskapets konsernledelse har kjent til den omstridte virksomheten ved DNB Luxembourg.

– Jeg ble kjent med denne typen rådgivning og denne typen konstruksjon da Aftenposten spurte om det rett før påske, sier DNBs konsernsjef.

Han sier at som DNBs konsernsjef er det likevel han som har ansvaret.

Så langt vi har kunnet bragt på det rene er det ingen spor av dette hverken i konsernledelsen eller i styret. Det er heller ikke fanget opp av intern eller ekstern revisjon. Det burde den blitt, sier Bjerke.

Svein Aaser, som var konsernsjef i DNB frem til 2007, benektet i går enhver kjennskap til ordningen.

– Det ringer ingen bjeller. Dette kan jeg ikke huske. Vi hadde stor fokus på etiske standarder, sa Aaser til NRK.

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kobles til Panama papers-skandalen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger