– En BSU-økning vil presse boligprisene opp

DNBs konsernsjef vil øke grensene for BSU-sparing for å slippe de unge inn på boligmarkedet. Ungdomspartiene til Venstre og SV mener en økning vil komme de «rike» til gode og på sikt føre til at boligprisene presses ytterligere opp.

Konsernsjefen i DNB, Rune Bjerke, mener klasseskillet i boligmarkedet blir mer og mer markant på grunn av økende boligpriser og høye krav til egenkapital.

– Det er tankevekkende at fire av ti unge er avhengige av økonomisk hjelp fra familien for å ha råd til egen bolig. Da tenker jeg på hvor vanskelig det må være for dem som skal forsøke å klare seg på egen hånd, sier Rune Bjerke. konsernsjef i DNB.

Torsdag inviterte Bjerke alle ungdomspartiene til en 35 kvadratmeter stor leilighet i sentrum av Oslo for å høre deres forslag til hvordan Norges største bank kan bidra til å løse boligkrisen.

– Selv med full pott på Boligsparing for Ungdom (BSU) har du ikke i nærheten av nok egenkapital til å kunne legge inn et bud her, sier Bjerke om leiligheten på Carl Berners plass i Oslo sentrum.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Boligpris og egenkapitalskrav

Tall fra DNB viser at dersom man oppfyller kravet om 15 prosent egenkapital, kan man i dag med «full» BSU-konto (200 000 kroner) i snitt kjøpe en 27 m² bolig i Oslo.

Foto: DNB

– Må følge utviklingen i boligmarkedet

Tall fra DNB viser at dersom man oppfyller kravet om 15 prosent egenkapital, kan man med «full» BSU-konto (200.000 kroner) i snitt kjøpe en 27 m² bolig i Oslo, 33 m² i Bergen eller 32 m² i Trondheim.

NRK får opplyst at den gjennomsnittlige BSU-kontoen i DNB ikke er større enn 80.000 kr. For den summen (+ 85 prosent lån, altså til sammen 533 000 kroner) finnes det ikke leiligheter til salgs i noen av storbyene.

– Leiligheten vi besøker i dag hadde man mulighet til å kjøpe med egenkapitalen under BSU-reglene i 2010. I dag er denne leiligheten utenfor rekkevidde, sier Bjerke.

– Dagens BSU-grense på 200.000 kroner er for lav. Den bør holde tritt med utviklingen i boligmarkedet generelt, mener DNB-sjefen.

Flere av ungdomspartiene støtter forslaget fra Bjerke.

– Slik boligmarkedet er i dag, bør BSU-grensen økes til i hvert fall 300.000 kroner, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Dyrere boliger i storbyene

Leilighetene i storbyen har stadig høyere kvadratmeterpris. Siden 2006 har boligprisene i landets tre største byer økt med 40 - 50 prosent.

Foto: SSB

– Vil kun være til fordel for de «rike»

Representantene fra SU og V er derimot skeptiske til å utvide BSU-ordningen.

– Vi ønsker faktisk å fjerne BSU-ordningen på sikt. Slik det er i dag har vi et A-lag som eier bolig, og et B-lag som ikke har råd. En BSU-økning vil være med på å forsterke klasseskillene, sier Tord Hustveit, leder Unge Venstre

Sosialistisk Ungdom er imot en økning, men vil ikke gå så langt som å fjerne spareordningen.

– Vi vil gjerne beholde ordningen slik den er i dag. Men forslaget til DNB vil kun hjelpe de «rike» unge som allerede har råd til å spare, til å spare opp enda mer. Da vil boligprisene presses opp enda høyere, sier Nicholas Wilkinson, leder for Sosialistisk Ungdom.

Han mener man heller bør konsentrere seg om å bygge flere små leiligheter.

– BSU og skattefradragene koster mye penger. Vi bør bruke de samme pengene til å bygge flere studentboliger og små leiligheter slik at flere har råd komme seg inn på markedet. sier Wilkinson.

Boligbygging og behov for nye boliger

Det må bygges flere små leiligheter. For å holde tritt med befolkningsutviklingen må det bygges 13 000 flere boliger hver år, viser tall fra Prognosesenteret.

Foto: Boligprodusentene og Prognosesenteret

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger