Hopp til innhold

DNB og Nordea kan bli nye eiere i Norwegian

Nordea og DNB er blant investorene som nå kan være villig til å åpne lommeboka for å skaffe ny egenkapital til det konkurstruede selskapet.

Norwegian-fly

PARKERT: Store deler av flyflåten til Norwegian har stått parkert siden mars. Håpet er å finne en løsning som vil krympe flyflåten fra 140 til 50 fly, og med det ta ned gjelden fra 50 til 20 milliarder kroner.

Foto: Carina Johansen / NTB

Norwegian kjemper en kamp mot klokken for å få inn friske penger, mens pengekassen blir stadig tommere. Alle institusjonelle investorer har rømt fra Norwegian siden i fjor vinter. Småaksjonærene, som sitter igjen i selskapet, har ikke milliardene Norwegian trenger.

Torsdag ble det kjent at staten vil gå inn med friske penger i det kriserammede flyselskapet. Men da må også private investorer hoste opp milliarder (se faktaboks).

Flere investorer NRK har snakket med, åpner døren for flyselskapet, etter at staten nå har sagt seg villig til å bidra.

Norwegian

KRISEMØTER: Norwegian og regjeringen har vært i en rekke møter for å finne en kriseløsning. På bildet er finansdirektør Geir Karlsen (t.v.) og administrerende direktør Jacob Schram (i midten) og næringsminister Iselin Nybø (V).

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Interessert i å være med på

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier til NRK at det at staten kommer inn øker sannsynligheten for at man får på plass et levedyktig flyselskap.

– Staten sier at de vil gå inn, men det forutsetter at man får inn nye eiere. Er dette noe som dere i Nordea vil være med på?

– Det endelige oppsettet er ikke klart, men slik det ser ut nå blir gjelden betydelig redusert. og selskapet vil fokusere på nærområdene der det tidligere har vist at det kan tjene penger. Så svaret er egentlig ja. Dette er noe som vi er interessert i å være med på, sier Næss.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea

ENDRINGER: Endringene Norwegian jobber med å få gjennom gjør at investeringsdirektør i Nordea Robert Næss anser Norwegian som en potensielt spennende investering.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Han sier at detaljene ikke er klarte og at Nordeas eventuelle inntreden som ny eier avhenger av hva som skjer med fordringene som leasingselskapene har på Norwegian.

– Men hvis ting går som man håper på så blir dette spennende og noe som vi kan tenke oss å være med på, sier han.

DNB: – Begynner å se interessant ut

Porteføljeforvalter Dag Hammer i DNB SMB sier til NRK at han er positiv til statens varslede inntreden i Norwegian.

DNB-fond har historisk vært en betydelig eier i selskapet, og var også med i aksjeutvidelsen i fjor vår – og var da på eiersiden en kort periode.

– Nå synes jeg det begynner å se interessant ut igjen. Det som man er avhengig av å tro på er at selskapet over tid kan tjene penger. Nå få man redusert gjeldsnivået kraftig, og fokuserer på det som de tidligere har vist evne til å tjene på – kortdistanseflyginger i Europa, sier Hammer.

Han sier at det å få ned gjelden til et bærekraftig nivå er helt kritisk fordi flybransjen er syklisk og preges av store oppturer og nedturer.

– Det kan absolutt ikke utelukkes at vi vil være med i en ny emisjon. Da må vi først se på betingelsene og mye er uavklart. Men det kan ikke utelukkes, sier han.

– Positive

Jan Petter Sissener i hedgefondet Sissener Canopus sier til NRK at også de vil regne på om hvorvidt de vil gå inn med friske penger i Norwegian.

Jan Petter Sissener

FØLGER: Investor Jan Petter Sissener har uttalt seg kritisk til Norwegian en rekke ganger. Nå åpner han døren for at de kan være villig til å gå inn med penger i en rettet emisjon.

Foto: Margret Helland / NRK

– Vi regner hele tiden. Men med en fornuftig forretningsplan og en fornuftig balanse er vi absolutt positive til å delta i en rettet emisjon, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ