Hopp til innhold

DNB har stengt alle kontoene til islandsk fiskegigant

DNB har avsluttet kundeforholdet med det islandske fiskeriselskapet Samherji, etter det NRK erfarer.

Montasje: DNB og svigersønnen til Namibias fiskeriminister Tamson «Fitty» Hatuikulipi

AVSLUTTES: DNB avslutter kundeforholdet med det store islandske fiskeriselskapet Samherji.

Foto: montasje / NTB scanpix/NBC Namibia

Det islandske fiskeriselskapet Samherji, som har store virksomheter i flere land og tre verdensdeler, er under etterforskning for korrupsjon i Namibia.

Onsdag ettermiddag kunne NRK erfare at DNB har avsluttet kundeforholdet med Samherji.

DNB-kontoene til selskapet ble stengt rett etter nyttår. Det opplyser fungerende konsernsjef Bjorgolfur Johannsson, til den islandske kringkasteren Ruv.

– Det har ikke gått utover virksomheten til Samherji, sier den fungerende konsernsjefen.

Björgólfur Jóhannsson, interim CEO, fungerende konsernsjef i Samherji. Bildet er tatt på konserthuset Harpa i Reykjavik.

STEPPET INN SOM KONSERNSJEF: – Dette er en kritisk tid for alle ansatte i Samherji, sier fungerende konsernsjef, Bjorgolfur Johannsson. Han vil ikke kommentere påstander om korrupsjon.

Foto: Petter Larsson / NRK

Samherji har et sterkt forhold til alle hovedaksjonærer, skriver selskapet i en generell uttalelse til NRK.

– Vi har jobbet tett med mange av samarbeidspartnerne de siste månedene for å etablere en forståelse for den pågående prosessen for å fremstå sterkere og mer bærekraftig i kjølvannet av den pågående etterforskningen. Vi har alltid hatt, og vil alltid ha, en policy på å ikke kommentere spesifikke forhold, skriver Samherji i en uttalelse til NRK.

Norske Økokrim har også igangsatt etterforskning av ulike bankoverføringer.

Johannes Stefansson, Jóhannes Stefánsson, hjemme i Reykjavik. I intervjuet med NRK forteller han om hvordan Samherji opererer i Namibia. - Jeg spilte en aktiv rolle i korrupsjon, sier han til NRK.

VARSLEREN: Johannes Stefansson er klar til å gå i fengsel for korrupsjonen han selv forteller han bidro til i Namibia.- Jeg spilte en aktiv rolle i korrupsjon, sier han til NRK.

Foto: Petter Larsson / NRK

Penger direkte fra DNB-kontoer til Namibia

Avsløringene rundt det islandske fiskerikonsernet Samherji og deres namibiske forbindelser vakte stor oppsikt i slutten av november. Nå granskes Samherji av islandske myndigheter, og flere namibiske maktpersoner er i sitt hjemland siktet for hvitvasking og korrupsjon.

Samherji er Islands største fiskerikonsern. I november 2019 trådte konsernsjef Torsteinn Mar Baldvinsson av etter påstander om korrupsjon knyttet til fiskerikvoter i Namibia.

I november så NRK på hvordan minst sju av Samherjis datterselskaper registrert på Kypros opererte. Alle hadde samme adresse og alle hadde bankkontoer i den norske banken DNB.

Grafikk som viser Samherjis bruk av underselskaper på Kypros for fiskeri utenfor Namibia
Grafikk: NRK

I desember skrev NRK om hvordan en gjennomgang av lekkede detaljer fra DNB-kontoer, viser at penger skal ha gått direkte fra DNB, til svigersønnen til fiskeriministeren i Namibia.

Thorsteinn Már Baldvinsson sammen med personer fra Namibia innblandet i korrupsjonsmistanker

MISTENKTE: Fiskerikonsernet Samherjis konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson sammen med flere av de sentrale namibiske lederne som nå er korrupsjonsmistenkte.

Foto: Wikileaks

Samherji er Islands største fiskerikonsern. I november 2019 trådte konsernsjef Torsteinn Mar Baldvinsson av etter påstander om korrupsjon knyttet til fiskerikvoter i Namibia.

Samherji har tilgang på store fiskerikvoter i blant annet Namibia og Island. I 2016 omsatte selskapet for 6,4 milliarder kroner.

Korrupsjonsekspert: – Det er bra at DNB tar saken så alvorlig.

– Dette betyr at banken har funnet at forholdene er av en slik art at de ikke kan vedkjenne seg kundeforholdet lenger. Det er flere aspekter ved denne saken som tyder på at det er alvorlige forhold som ligger til grunn, sier Søreide til NRK.

Tina Søreide

ALVORLIG: Korrupsjonsekspert og professor ved NHH mener det er bra at DNB nå sperrer ute Samherji – og tar saken på alvor.

Foto: Christian Lura / NRK

– Det er mulig at DNB burde ha oppdaget forholdene i saken og reagert på dette tidligere. Når de avslutter kundeforholdet nå, viser de likevel at de ikke kan vedkjenne seg Samherji som kunde.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger