DNB-eid selskap har lukrativ skatteavtale med Luxembourg

Et heleid datterselskap av DNB har fått en avtale om å betale kun 10 prosent i selskapsskatt i Luxembourg, noe som er langt mindre enn loven tilsier, ifølge Klassekampen.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

DNB, her ved konsernsjef Rune Bjerke, har inngått en tiårsavtale med Luxembourg som gjør at et datterselskap betaler en selskapsskatt som utgjør bare en tredel av det opprinnelige nivået på selskapsskatt i landet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Selskapsskatten i Luxembourg ligger egentlig på 29 prosent, skriver avisen.

Den USA-baserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har publisert resultatene av en seks måneder lang gransking av 28.000 lekkede dokumenter.

Dokumentene avslører at Luxembourg har inngått lukrative skatteavtaler med flere hundre globale selskaper, deriblant Pepsi, IKEA, Deutsche Bank og DNB.

Til sammen består lekkasjen av dokumenter fra over 340 selskaper, som ifølge ICIJ har inngått skatteavtaler med Luxembourg.

Til sammen har det blitt kanalisert milliarder av dollar gjennom storhertugdømmet i Vest-Europa.

– Regnet som det nest verste skatteparadiset i verden

Avtalen DNB har inngått med Luxembourg, innebærer at DNBs datterselskap Carlson Fund Management company S.A., som nå heter DNB Asset Management S.A., betaler 10,1 prosent i effektiv selskapsskatt i landet, ifølge Klassekampen.

EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager har tatt kontakt med myndighetene i Luxembourg for å forsikre seg om at alle saker som omhandler skattefordeler og mulig ulovlig statsstøtte til internasjonale virksomheter, blir belyst.

Tax Justice Network i Norge, som jobber for et demokratisk og åpent skattesystem, reagerer på at et statlig eid selskap som DNB har inngått en slik skatteavtale.

– Luxembourg er regnet som det nest verste skatteparadiset i verden, fordi de har en veldig stor grad av lovfestet hemmelighold for utenlandske selskaper. Det viser jo også disse avtalene som nå er lekket, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, leder for Tax Justice Norge, til Klassekampen.

DNB bekrefter, men avviser hemmelighold

DNB bekrefter overfor avisen at de får skatterabatt i Luxembourg, og at de har hatt en tiårsavtale med skattemyndighetene i landet siden 2006.

De understreker likevel at det ikke dreier seg om noen hemmelig avtale.

– Dette er ingen hemmelige avtaler og er helt i tråd med lovgivning både i Norge og Luxembourg. Dette er en praksis som er godt kjent og brukt av mange finanskonsern med utenlandsk virksomhet og med utenlandske kunder, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til Klassekampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger