Hopp til innhold

DN: Terje Rød-Larsen trekker seg fra International Peace Institute

I et ekstraordinært styremøte torsdag leverte Terje Rød-Larsen sin oppsigelse som president for tankesmien International Peace Institute, melder Dagens Næringsliv.

World Economic Forum 2018

TREKKER SEG: Terje Rød-Larsen trekker seg fra styret i den internasjonale tankesmien IPI.

Foto: Heiko Junge / NTB

I et ekstraordinært styremøte torsdag leverte Terje Rød-Larsen sin oppsigelse som president for tankesmien International Peace Institute (IPI), melder Dagens Næringsliv.

Det bekrefter styret i en melding.

«Styret i IPI hadde i dag et ekstraordinært styremøte og aksepterte oppsigelsen til president og administrerende direktør Terje Rød-Larsen», heter det i meldingen.

Rød-Larsen har ifølge meldingen beklaget overfor styret hans «dårlige dømmekraft» da han mottok donasjoner til tankesmien fra stiftelser tilknyttet den avdøde finansmannen og overgriper Jeffrey Epstein.

IPI hardt ut mot Epstein

Det siste året har DN dokumentert en rekke forbindelser mellom Rød-Larsen, IPI og Jeffrey Epstein.

Blant annet har avisen avdekket at Rød-Larsen på et tidspunkt skal ha lånt penger av finansmannen, og at IPI har mottatt donasjoner fra stiftelser tilknyttet Epstein.

NRK har i kveld forsøkt å kontakte Rød-Larsen, men ikke fått kontakt med han.

«Epsteins forbrytelser var skrekkelige. Forestillingen om at IPI på noen måte ville vært tilknyttet en slik stygg type strider imot institusjonens kjerneverdier,» står det i meldingen fra IPI.

Videre i meldingen sier IPI at tankesmien vil donere summen av donasjonene fra Epsteins stiftelser til programmer som støtter ofre for menneskehandel og seksuell utnyttelse.

Visepresidenten i IPI, Adam Lupel, vil midlertidig erstatte Rød-Larsen.

Styreleder ut mot Rød-Larsen

Onsdag tok styreleder i tankesmien, Kevin Rudd, et kraftig oppgjør med Rød-Larsen i Dagens Næringsliv.

– Hverken lånet eller tilbakebetalingen av det hadde tidligere blitt oppgitt til styret eller til meg som leder. Rød-Larsen har beklaget til styret for det han har beskrevet som en alvorlig feilvurdering. Jeg er dypt skuffet over at styret har måttet finne ut så mye av dette gjennom media, sa Rudd i en uttalelse til avisen på onsdag.

Kritikken fra styrelederen kom etter at DN tidligere i oktober fortalte at Rød-Larsen i 2013 sto i gjeld til Epstein. Selv har Rød-Larsen kalt lånet «en alvorlig feilvurdering», ifølge avisen.

Milliardæren Jeffrey Epstein var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

Den 10. august 2019 døde han i fengsel. Ghislaine Maxwell, Epsteins partner, er siktet for å ha bistått i overgrepene.

I 1996 måtte Rød-Larsen gå av som statsråd etter avsløringer om aksjehandel. Rød-Larsen hadde ikke oppført en gevinst på 600.000 kroner i selvangivelsen og dermed ikke betalt skatt av den.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger