Hopp til innhold

DN: Støre innrømmer at han har penger i «ikke-etiske» fond

Dagens Næringsliv melder at Jonas Gahr Støre har investert i fond som ikke følger Oljefondets grunnleggende etiske retningslinjer. AP-lederen vil ikke fortelle avisa hvilke fond det er snakk om.

Støre

VIL SELGE SEG UT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til DN at han vil selge seg ut av fondene, dersom han blir statsminister.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Onsdag ettermiddag skrev Støre en epost til Dagens Næringsliv (bak betalingsmur), sendt av Aps sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen.

– Investeringene er i fond som eksplisitt følger SPUs retningslinjer, har tilsvarende retningslinjer eller kun investerer i lovlige, velregulerte markeder.

På spørsmål om hva som ligger i svaret «eller kun investerer i lovlige, velregulerte markeder». bekrefter Hans Kristian Amundsen på vegne av Støre at dette er investeringer i aksjefond som ikke følger etiske retningslinjene til Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) eller tilsvarende, skriver avisa.

Vil ikke være åpen

I eposten til DN kommer det også frem at AP-lederen mener investeringene er såpass problematiske at han vil selge seg ut hvis han blir statsminister.

Ifølge DN står Støre fast på at han ikke vil etterkomme kravet fra blant andre Transparency International Norge om å være helt åpen om hvor han har plassert pengene.

Jonas Gahr Støre eier ifølge avisa investeringsselskapet Femstø med en egenkapital på 34 millioner kroner og har til sammen en ligningsformue på 65 millioner kroner, ifølge 2015-ligningen.

Dagens Næringsliv påpeker at Jonas Gahr Støre har vært en av pådriverne for at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som bidrar til ødeleggelse av klimaet, produserer omstridte våpen, utnytter arbeidstagere eller bryter menneskerettigheter.

For at Oljefondet skal unngå å investere i slike selskaper, styres fondet etter et sett med etiske retningslinjer. Nå skriver altså Dagens Næringsliv at Støre skal ha investert sin egen formue i aksjefond som ikke følger slike grunnleggende etiske retningslinjer.

Åpner for ren Ap-regjering

Det er ikke første gang det er fokus på Støres bruk av penger i innspurten av valgkampen. I forrige uke skrev Finansavisen at deler av oppgraderingen av Støres brygge i Kilsund ble gjort uten at det ble betalt skatt og moms for arbeidet.

Arbeidet skal ha blitt gjort av to arbeidere, som var engasjert av en fastboende på øya, som også fungerer som Støres vaktmester. Støre har avvist at han gjorde noe kritikkverdig, og påpeker at han blant annet fulgte opp med å ta kontakt med de to arbeidernes advokat, for å høre om han hadde noe uoppgjort med dem.

Ap-lederen har blant annet fått støtte av to NHO-forbund, som mener Støre gjorde alt han kunne gjort for å sikre seg mot svart arbeid.

Torsdag måtte Støre svare for den siste tidens dårlige målinger i Politisk valgkvarter på NRK. Et svakt Arbeiderparti kan måtte søke støtte fra alt fra Rødt til Sp for å skaffe seg flertall.

Støre avviser likevel at den dårlige oppslutningen kan føre til en mer radikal rødgrønn regjering. I Politisk valgkvarters partilederutspørring lanserer han en ny mulighet for å bli statsminister etter valget:

– Jeg tror løsningen blir bedre vet at vi er flere partier, men vi står klar til å regjere alene hvis det trengs. Jeg utelukker det ikke, sier Støre til NRK.

AKTUELT NÅ