Hopp til innhold

DN: Støre og Stoltenberg tok med tjenestetelefoner til Russland

Både Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg tok med seg tjenestetelefoner til Russland da de var utenriks- og statsminister. – Karma kommer, sier Per Sandberg, som nylig gikk av etter å ha tatt med seg sin telefon til Iran.

Stoltenberg i Russland

MED MOBIL: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i Russland for å signere en avtale om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet. På denne turen hadde Stoltenberg med seg sin tjenestetelefon, ifølge DN. Her hilser han på daværende president Dmitrij Medvedev.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Det var under en reise til Russland i 2011 at Støre tok med seg jobbtelefonen. Det opplyser Utenriksdepartementet til Dagens Næringsliv.

Ett år tidligere hadde statsminister Jens Stoltenberg blitt utrustet med en lånetelefon da han skulle reise til Murmansk. Likevel tok han med seg sin ordinære tjenestetelefon, skriver avisen.

– Stoltenberg hadde med tjenestetelefonen på denne reisen, og den ble benyttet til en samtale. Dette var ikke i tråd med gjeldende retningslinjer, og han beklager det, opplyser Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Stein Hernes.

Russland regnes, som Iran, som et høyrisikoland for cyberangrep og spionasje.

Støre i Russland

RUSSLAND: Jonas Gahr Støre (Ap) på besøk hos sin russiske kollega Sergej Lavrov i Kaliningrad i 2011.

Foto: Utenriksdepartementet

Støre brøt reglene

Utenriksdepartementet utviklet i 2010 interne regler for håndtering av tjenestetelefon, som blant annet slo fast at slike telefoner ikke skal tas med til land med forhøyet etterretningstrussel.

Støre sier selv at man så annerledes på etterretningstrusselen i 2011.

– Det var en helt annen type oppmerksomhet om bruk av mobiltelefon på den tiden enn i dag. Etter at retningslinjene kom i 2010, var det heller ingen rutiner om å samle inn mobiltelefoner, men vekt på å vise forsiktighet. Men jeg burde selvfølgelig fulgt retningslinjene, sier han til DN.

Under Arendalsuka gikk Støre kraftig ut mot regjeringen, og sa at Sandbergs ferietur med tjenestetelefon til Iran tydet på en ukultur for sikkerhets- og beredskapshåndtering.

– Saken reiser et mye større spørsmål, om hvordan kulturen for sikkerhet og beredskap er i regjeringen. Stortinget skal behandle terrorberedskap senere denne måneden. Der har Riksrevisjonen felt en veldig hard kritikk over regjeringen, sa Støre til NRK.

Hadde med seg epost

Støres jobb e-post var med på mobiltelefonen da han dro til Russland, opplyser kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til NRK.

På den tiden hadde ikke regjeringen et saksbehandlingssystem på sine tjenestetelefoner, slik man har i dag.

– Gjør UD noe for å finne ut om telefonen ble hacket eller avlyttet på reisen?

– Den telefonen eksisterer ikke lenger. Det er derfor ikke mulig å si noe om hvorvidt den ble utsatt for forsøk på inntrengning under reisen, sier Andersen.

– Karma kommer

Per Sandberg gikk nylig av som fiskeriminister og Frp-nestleder etter en mye omdiskutert ferie, der han tok med seg tjenestetelefonen og dro til Iran med sin norsk-iranske kjæreste, uten å si ifra til departementet.

Fiskeriminister Per Sandberg går av.

MÅTTE GÅ: Per Sandberg.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK har spurt Sandberg på SMS hvordan han mener Støre har opptrådt i saken.

– Farlig å si det, men: «karma kommer».

Uttalelsen spiller trolig på en melding Sandberg sendte etter at Fiskeribladet først omtalte Iran-turen. «Karma vil bite dere bak, vær trygg» skrev han til avisen ifølge Medier24.

Sandberg ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer på telefon da NRK ringte ham opp.

Se hele debatten i Dagsnytt 18

Per Sandberg forsvarte Iran-reisen da han gjestet Dagsnytt 18 i sommer.

– Større bevissthet

Seniorforsker Njord Wegge ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener bevisstheten rundt hvor sårbare mobiltelefoner kan være for hacking av utenlandsk etterretning, har blitt større de siste årene.

Njord Wegge

FORHÅNDSREGLER: Njord Wegge ved NUPI.

Foto: UiT

– Det har nok gradvis blitt mer tydelig at mobiltelefoner er utsatt for hacking, men det har også før den tid vært vanlig å legge mobiltelefoner i avlyttingssikre skap før møter for eksempel, sier han.

– Det er klart at ministre på et generelt grunnlag må ta sine forhåndsregler, og i enkelte land er man mer utsatt enn i andre. Russland er, ikke overraskende, et av disse, understreker han.

Flere tok med mobil

Samtidig kommer justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) med nye detaljer om mobilbruken til Solberg-regjeringen i et brev til Stortinget:

Samferdselsministeren

RUSSLAND: En SMS og en telefonsamtale gikk fra Ketil Solvik-Olsens mobil og via russisk mobilnett da han besøkte grensen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Da Ketil Solvik-Olsen åpnet en vei ved grensen til Russland, ble det sendt én SMS og foretatt én kort telefonsamtale via russisk mobilnett. Solvik-Olsen har tidligere sagt at mobiltelefonen var i flymodus på russisk side av grensen. Han forklarer nå at mobilen må ha koblet seg på russisk nett fra norsk side av grensen.
  • Daværende politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson ved Statsministerens kontor brukte tjenestetelefonen sin på en tredagers ferie i Hongkong i 2015, etter egen vurdering.
  • Daværende politisk rådgiver Espen Teigen i innvandrings- og integreringsdepartementet tok med seg tjenestetelefonen på en privat reise til Thailand i 2016, og brukte den under mellomlandinger i Russland.

AKTUELT NÅ