Disse uttrykkene bruker politikerne mest

Visste du at politikerne har blitt flinkere til å slutte med uttrykket «i forhold til», men at de ofte nevner ordet «bærekraftig»? I dag lanserte organisasjonen «Holder de ord» et analyseverktøy som viser hva politikerne faktisk snakker om.

Nå er det laget en database som gjør det mulig å søke på de mest brukte ordene - i Stortingsdebattene gjennom nettstedet holderdeord.no Og politikerne selv - prøver å skjerpe seg - og ikke bruke de samme ordene om igjen og om igjen.

Jari Bakken og Tiina Ruohonen sitter foran en mac.

Jari Bakken og Tiina Ruohonen fra organisasjonen «Holder de ord» står bak analyseverktøyet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

«Fokus» og «samarbeid» er bare noen få ord av de mange ordene vi hører politikerne si om og om igjen. Og er du lei av gjentakelsene, eller bare nysgjerrig på hva de faktisk sier på Stortinget, kan du nå ettergå politikerne i språkbruken.

For i dag lanserte den partipolitisk uavhengige organisasjonen «Holder de ord» et analyseverktøy som viser hva som sies i stortingssalen i form av statistikk.

«Sagt i salen» inneholder alle referater fra oktober 1998 til dags dato, og tjenesten blir oppdatert med de nyeste referatene fra Stortingets datatjeneste.

– Hensikten er å gjøre det lettere for folk å forstå hva politikerne har sagt på Stortinget de siste 15 årene. Slik kan folk ettergå dem, følge bedre med og lettere sette seg inn i ting. Målet er at alle skal kunne gjøre egne analyser, sier utvikler for prosjektet, Jari Bakken.

«Tidstyver» og «vil jeg takke»

I tjenesten kan man søke på enkeltord og temaer, og få opp statistikk over hvordan bruken av ordet har svingt gjennom 15 år, både som absolutte tall og prosentvis. Man kan også se hvilket parti og hvilken politiker som har brukt ordet mest, og man kan lese innleggene som ordene er nevnt i.

På lanseringsdagen inneholder analyseverktøyet 229284 innlegg fra 862 talere.

Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen

Trygve Slagsvold Vedum sier han har fått bort «i forhold til», og det er han glad for. – Hvis jeg hører at jeg sier det nå liker jeg det dårlig, sier han.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Ifølge analyseverktøyet brukte politikerne «i forhold til» 2162 ganger mindre i 2014 enn i 1999. Her er det Arbeiderpartiet som troner statistikken og har nevnt uttrykket i 9255 innlegg.

Jeg ble korrigert fordi jeg sa så mye «i forhold til» en periode. Det var en norsklektor som sendte meg mail og meldinger etter hver TV-debatt. Nå tror jeg at jeg i forhold til det, har jeg sluttet å si «i forhold til», forteller en lattermild Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Søker man på ordet «den forrige regjeringen» er det Høyre som prosentvis nevner ordet i flest innlegg, mens det er Gorm Kjernli (Ap) som har nevnt det flest ganger i sine innlegg.

Lurer du på hva politikerne gjentar til stadighet? Her er lista med godt brukte ord og uttrykk fra denne stortingsperioden:

  • Regjeringsplattformen
  • Finanskrise
  • Lengeværende
  • Robust
  • Reservasjonsmulighet
  • Abort
  • Vil jeg takke
  • Bærekraft
  • Fokus
  • Tidstyver

– Risikerer å bli misforstått

Erlend Lønnum, rådgiver i Språkrådet

Rådgiver i Språkrådet, Erlend Lønnum.

Foto: Språkrådet
Nikolai Astrup

Nikolai Astrup tror uttrykket «det grønne skiftet» er ganske intuitivt og lett for folk å skjønne. Han mener det derfor er bra at det brukes ofte.

Foto: Oslo Høyre

Rådgiver i Språkrådet, Erlend Lønnum, mener politikerne generelt er flinke til å snakke for seg, men at de burde jobbe mer med å unngå å bruke de samme ordene og uttrykkene.

– Politikerne overforbruker enkelte ord som ikke alle kanskje faktisk vet hva betyr, som for eksempel «bærekraftig» og «robust».

Han mener politikerne risikerer å bli misforstått, og at folk kan henge seg opp i feil ting.

«Det grønne skiftet» er et uttrykk som den siste tiden har kommet inn i stortingsdebatten. Nikolai Astrup (H) er en av dem som bruker det ofte, men han mener at det ikke nødvendigvis er negativt at ord og uttrykk brukes om igjen.

– Jeg tror det er veldig bra. Fordi det betyr at budskapet kommer frem. At du nå spør meg om det grønne skiftet, betyr at noen har lagt merke til at det brukes, og forhåpentligvis hva som ligger i det, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger