Hopp til innhold

Disse sakene engasjerte mest

Nikab-striden, en protestsang fra bøndene og en kronikk om de uføre. Det er sakene som engasjerte flest lesere i 2014.

De nikab-bærende kvinnene fra den muslimske organisasjonen Sisters Corner føler at de ikke har blitt hørt i den siste tidens nikab-debatt.

SKAPER SINNE: Et eventuelt Nikab-forbud vil innskrenke friheten til kvinnene som i dag går med nikab, mener kvinnene i Sisters corner. Saken om nikab-forkjemperne ble den mest delte NRK-saken i 2014.

Vi har sett på hvilke NRK-saker som ble mest delt på sosiale medier i året som er gått.

1. Flytter fra Norge hvis nikab blir ulovlig

De reiser fra Norge eller overlater alle uteærend til mannen hvis det blir forbudt å bruke heldekkende hodeplagg. Nå tar de et oppgjør med politikerne og sender brev til Stortinget. Seks kvinner fra den muslimske organisasjonen Sisters corner reagerer på at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vurderer å forby niqab.

Saken ble publisert 23. juli, og er delt 82.137 ganger.

2. Kæ seie bonden

Bøndene har latt seg inspirere av Ylvis-brødrene, og frir til landbruksministeren med egen musikkvideo. Videoen ble lansert i forkant av jordbruksoppgjøret, der forhandlingene mellom bøndene og regjeringen brøt sammen 13. mai.

Saken ble publisert 14. mars, og er delt 75.172 ganger.

3. Forakten for de uføre

Uføre depresjon angst

URETTFERDIG: Hvis NHO, Høyre og Frp virkelig ville finansiere skattelettelser, kunne de begynne med å innføre et like strengt regime for selvangivelser som for uførediagnoser, skriver Christian Torseth i Vefsn SV i kronikken.

Foto: János-Csongor Kerekes (CC BY-ND 2.0)

De uføre er blitt den norske pariakasten. Det er på tide å gjøre noe med det. Vi kan starte med regjeringen.» Det skrev leder Christian Torseth i Vefsn SV i kronikken publisert på NRK Ytring.

Saken ble publisert 23. januar, og er delt 59.344 ganger.

4. NRK-Helene: – Noe av det sterkeste jeg har opplevd

Puls-programleder Helene Sandvig besøker sin demente pappa. Reaksjonen var hun ikke forberedt på.

STERK REAKSJON: Se hvordan Helenes demenssyke far reagerer når han hører favorittlåten sin. Han er også smitta med MRSA-bakterien, derfor må hun bruke beskyttelsesutstyr når hun besøker ham. (Foto/video: Ole Jørgen Kolstadbråten)

Puls-programleder Helene Sandvig tok med seg en overraskelse til sin demenssyke far. Reaksjonen hans var hun ikke forberedt på. – Jeg synes det kan være vanskelig å nå inn til pappa. Han som hadde ordene i sin makt er nå blitt mye taus, og ordene faller ikke så lett, forteller Helene Sandvig i dette sterke møtet.

Saken ble publisert 20. oktober, og er delt 56.489 ganger.

5. – Tenk på hvor dere kaster snusen!

snus

ADVARER: En melding på Facebook om ei jente som hadde svelget posesnus, var starten på denne saken som fikk mye oppmerksomhet.

Foto: Olivier Morin / AFP

Ei lita jente ble hentet av ambulanse etter å ha svelget posesnus. Meldingen som først ble publisert på Facebook, spredte seg raskt i sosiale medier. Til NRK kunne giftinformasjonen fortelle at de får stadig flere henvendelser om barn som svelger snus.

Saken ble publisert 20. februar, og er delt 43.533 ganger.

6. Hundegalskapen

Minnestund for hunden Tønes i Hellestø

– PÅ GRENSEN TIL USMAKELIG: 1000 mennesker samlet seg for å ta avstand fra at hunden Tønes ble skutt. «Det er på grensen til det usmakelige», mente Kristjánsson.

Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad / NTB scanpix

«Det lurer noen farer i å gjøre et hundeliv like viktig eller viktigere enn et menneskeliv,» skriver forfatter og journalist Mimir Kristjánsson i kronikken publisert på NRK Ytring. Bakgrunnen var saken om hunden Tønes på Hellestø sør for Stavanger. Den ett år gamle border collien sprang løs på et område der det var båndtvang og gikk sauer, og ble skutt av bonden som eide grunnen. 1000 mennesker samlet seg for å ta avstand fra at hunden ble skutt. «Det er på grensen til det usmakelige», mente Kristjánsson.

Ytringen ble publisert 11. august, og er delt 39.573 ganger,

7. Hobbyfotografen har ventet tre år på dette sjeldne blinkskuddet

– Det ble nærmest en besettelse, sier Harald Warholm, som etter flere forsøk endelig lykkes med å fange det spektakulære fenomenet som oppstår to ganger i året i fjellet Torghatten. Det spesielle motivet viser sola som skinner gjennom hullet i fjellet Torghatten i Brønnøy kommune i Nordland.

Saken ble publisert 10. november, og er delt 39.391 ganger.

8. Skriften på veggen

trebokstaver på vinduskarm: «HOPE»

HÅP? 'Hjelper det, lurer jeg på? Blir livet mer fantastisk selv om det ikke er perfekt, fordi det står det på et skilt?' Kronikkforfatteren undrer seg i møtet med interiørpoesien

Foto: Danny Hope (CC BY 2.0)

«LOVE». «HOPE». «HOME». Plutselig begynte alle å skrive på interiøret. Hva gikk galt? undrer blogger Oddgeir Hepsø. Den humoristiske ytringen har fått mange til å trekke på smilebåndet og dele den på sosiale medier.

Ytringen ble publisert 17. desember, og er delt 31.747 ganger.

9. – Ikke skyll oppvasken på forhånd

Oppvask

OPPVASK TIL BESVÆR: En stor stabel oppvask krever minst tre ganger så mye vann og energi i kjøkkenkummen som i maskinen.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Manuell skylling er den største feilen folk gjør når de bruker oppvaskmaskin, sa produktsjef Tommy Christoffersen i Miele Norge til NRK.no. Og med det skapte han furore i de tusen hjem.

Saken ble publisert 24. september, og er delt 31.489 ganger.

10. Halloween er kommer for å bli

Gutt ser på gresskarlanterner om kvelden

OMSTRIDT: «Er du mot kommersialiseringen av barndommen, så ta for all del opp kampen, hver eneste dag – ikke bare 31. oktober», skriver kronikkforfatteren.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

«Det er på tide at de voksne slutter å surmule over halloween og heller leder veien i å lage en bedre, ansvarlig feiring med sunne verdier som de kan leve med,» skriver samfunnsforsker og frilansskribent Guri Jørstad Wingård i denne kronikken.

Ytringen ble publisert 29. oktober, og er delt 25.383 ganger.

Mest delt i Norge

Den mest delte saken i Norge i år er professor Per Fugellis seks fremste råd for et bedre liv. Artikkelen ble publisert på Bodø nu 24. juni, og er blitt delt 143.653 ganger.

På andreplass kommer historien om Odin, som tok sitt eget liv 13 år gammel. Saken ble publisert på VG.no 9. november, og er blitt delt 123.626 ganger.

Nummer tre på listen er saken om at intelligente mennesker legger seg senere om kvelden enn andre. Artikkelen ble publisert på Buzzit.no, et nettsted som er tilrettelagt spesialt for deling av artikler. Saken ble publisert 4. august, og er blitt delt 118.475 ganger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger