NRK Meny
Normal

Disse dagene kan du regne med fly- og togkaos i førjulen

Fredag 19. desember er dagen hvor flest reiser med fly i førjulstiden, mens mandag 22. er dagen de fleste tar toget for å komme seg frem til julefeiringen.

Gardermoen

Fredag kan det bli fullt trykk på Oslo Lufthavn Gardermoen. Avinor råder reisende til å møte opp i god tid før avgang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef Avinor

Kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, sier at flere julegaver bør sjekkes inn.

Foto: Tommy Normann
Håkon Myhre

Kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre, forteller at det begynner å bli fullt på flere togstrekninger.

Foto: NSB / NSB

Førjulstiden kan være stressende for mange, men skal man tro NSB og Avinor er det lite grunn til å stresse med fly- eller togreisen hjem eller bort til jul, så lenge man tar sine forholdsregler.

Møt opp i god tid, og pakk riktig

Avinor varsler at den store utfartsdagen for reisende med fly er fredag 19. desember.

– I romjulen er det 28. desember vi forventer mest trafikk, og søndag 4. januar er den mest travle nyttårsreisedagen, ifølge våre prognoser, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

– Det er viktig å møte opp i god tid på de mest trafikkerte dagene, minner hun om.

Ellers er det viktig at man pakker julegavene riktig.

– Nyttårsraketter har ingenting om bord i et fly å gjøre, og har du kjøpt parfyme til svigermor må den sjekkes inn i bagasjen. Mange opplever dessverre å bli fratatt julegaver i sikkerhetskontrollen fordi man glemmer at gavene inneholder væske, sier Ulverud.

Klarvær

– Været ser bra ut stort sett, så vi forventer at trafikken avvikles som planlagt, men vi oppfordrer alle reisende til å følge med på våre nettsider, sier Ulverud.

Det er noe meteorolog i NRK John Smits kan bekrefte.

– Det ser ut til at det blir klarvær dagene før jul, selv om det selvsagt kan komme en lokal snøbyge. Søndag kveld ser det ut til å bli snø på Oslo Lufthavn Gardermoen, men det ser ut til at det kommer så sent at det ikke bør skape forsinkelser for flytrafikken, sier meteorolog i NRK, John Smits.

Utsolgte togavganger

Den store utfartsdagen med tog er mandag 22. desember, men det nærmer seg fullt på mange strekninger, ifølge NSB.

– Har man ikke bestilt togbilletten, bør man bestille raskt. 30 avganger er allerede utsolgt og flere blir det, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre.

Den mest populære ruta er nordlandsbanen mellom Trondheim og Bodø, så følger Bergensbanen, Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim og Sørlandsbanen.

Myhre sier at han ikke frykter kaos på togstasjonene. Togene kjører inn på perrongen 20 minutter før avgang på endestasjonene, og det bør ikke være nødvendig å komme tidligere enn normalt.

– Kanskje hvis du har masse bagasje. Det er også alltid julepakker som blir liggende igjen i hattehyllen, så husk å ta med dette ut av toget, minner Myhre om.

Gardermoen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger