Hopp til innhold

Disse avgiftene misliker vi mest

SV-politiker Heikki Holmås vil lytte til folket. Det betyr å fjerne dokumentavgiften, og heller øke avgiftene på tobakk og alkohol.

Heikki Holmås (SV) på talerstolen under finansdebatten i Stortinget

Heikki Holmås forstår at folk irriterer seg over dokumentavgiften. Han kunne godt tenke seg å fjerne den.

Foto: Erlend Aas

Hvilke avgifter irriterer du deg mest over? Diskutér i kommentarfeltet under!

Årsavgift og bensin er blant avgiftene vi irriterer oss mest over. Det viser den årlige undersøkelsen fra Synovate.

Og særlig bilavgifter, som gir staten over 30 milliarder kroner i året, er stadig mer mislikt. Sju av ti nordmenn mener nå at nybil-avgiften og bensinavgiften er for høy.

– Bensinavgiften har blitt enda mer upopulær fra i fjor til i år. Stadig flere syns den er for høy, og det er sikkert sammenheng med høye bensinpriser, sier advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen, som har bestilt undersøkelsen.

Grafikk: Disse avgiftene misliker vi mest
Foto: Grafikk:NRK

Hater dokumentavgiften

Men aller mest hatet er dokumentavgiften, populært kalt flytteskatten.

Kjøper du en bolig til to millioner kroner, må du i dag bla opp 50.000 kroner for å betale denne flytteskatten. Tre av fire mener denne avgiften er for høy, og det gjelder også majoriteten av de rød-grønne velgerne.

Heikki Holmås

Stortingspolitiker Heikki Holmås (SV) mener skattene må gjøres om til å bli forklarlige.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

SVs stortingsrespresentant Heikki Holmås forstår at folk reagerer, til tross for at staten drar inn nesten seks milliarder på denne avgiften årlig.

– Regjeringen har ingen planer om å fjerne dokumentavgiften, men jeg mener det hadde vært bra å fjerne den på sikt. Dokumentavgiften er en avgift som folk oppfatter som urimelig, og da bør vi prøve å erstatte den med andre skatter og avgifter istedenfor, sier han.

Vil øke avgift på tobakk og alkohol

Holmås er fristet til å heller øke tobakks- og alkoholavgiftene, som allerede gir staten over 20 milliarder kroner til velferdstjenester årlig. For disse avgiftene er langt mer populære; bare en av fire mener tobakksavgiften er for høy.

– Det er viktig å høre på folk, for vi er avhengige av at det er oppslutning om skattene. Da er det viktig å se hva som er de mest upopulære skattene, og hvilke skatter som folk forstår at de betaler, forklarer Holmås.

– Derfor bør vi prøve å innrette skattesystemet mer i den retning, sier stortingspolitikeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger