UDs spesialutsending Arild Øyen tilskrives en god del av æren for at dødsdømte Joshua French (35), etter år i kongolesisk fengsel, plutselig ble løslatt og i all hast flydd til Norge 16. mai.
Klokka begynte å tikke da president Joseph Kabila undertegnet ordren samme formiddag. Etter flere nederlag og uforutsigbare snuoperasjoner gjennom åra, var familien og norske myndigheter svært opptatt av å få nordmannen ut landet så fort som mulig.
- Les også:
Diplomaten Arild Øyen har mange års erfaring fra Afrika, og greide på kort tid å skaffe landingstillatelsen som skulle til for å fly Joshua French raskt ut av Kongo.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRKKlokken tikket
Også kongolesiske myndigheter ønsket en snarlig avreise straks ordren om overføring var i boks, fortalte Øyen til NRK før han returnerte til Norge i dag.
Men ett problem gjensto: Å sikre landingstillatelse til flyet som skulle føre French, som har store helsemessige utfordringer, trygt hjemover mot Norge.
- Les også:
Den tillatelsen greide den erfarne diplomat- og Afrika-veteranen å sikre på noen få timer, en oppgave han beskriver som nærmest umulig.
– Det var helt vanvittig. Det skulle ikke vært mulig å løse dette i løpet av fem timer. Det tar vanligvis tre, fire dager å få en slik landingstillatelse, sier Øyen til NRK.
Øyen, som tok over French-saken fra Kai Eide i 2015, har vært ambassadør i flere afrikanske land. Disse inkluderer Angola som også har ansvaret for Kongo-spørsmål.
- Les også:
Kari Hilde French har tilbrakt de siste åra i Kongo for å bistå sønnen. Hennes kamp oppgis å være en av hovedårsakene til at 35-åringen omsider fikk komme hjem til Norge.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpixMange kontakter
Han gir mye av æren for suksessen til de mange kontaktene han har fått i landet fra langt tilbake, spesielt utenriksministeren han har kjent siden 2002.
– Dette har vært en komplisert sak. Vi har gått millimeter for millimeter. Nå fant vi en løsning alle kunne enes om, sier Øyen til NRK.
Øyen landet i Norge i dag, 18. mai.
– Jeg kan ikke huske sist jeg sov, sier han ved ankomst i 12-tida.
Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, takker norske myndigheter i et innlegg på nettsiden freefrenchandmoland.com.
– Spesielt vil vi nevne utenriksminister Børge Brende, ambassadørene Kai Eide og Arild Øyen, leder for konsulærseksjonen i UD, Monica Nagelgaard, samt ambassaderåd Giske Lillehammer og konsul Hanne Dokolo i Kongo, skriver hun.
- Les også: