Hopp til innhold

Diplomaten som fikk Joshua French hjem: – Det var helt vanvittig

NAIROBI/OSLO (NRK): UDs Afrika-veteran Arild Øyen forteller om dramatiske timer i Kongo etter at ordren om løslatelse ble underskrevet.

– Det skulle ikkje vore mogleg å løyse dette i løpet av fem timar. Det tek vanlegvis fleire dagar å få eit slik landingsløyve, seier Øyen til NRK.

Etter en intens tid i Kongo for å få gjennom løslatelsen av Joshua French, ble UDs spesialutsending Arild Øyen tatt imot av døtrene da han ankom Oslo lufthavn 18. mai.

UDs spesialutsending Arild Øyen tilskrives en god del av æren for at dødsdømte Joshua French (35), etter år i kongolesisk fengsel, plutselig ble løslatt og i all hast flydd til Norge 16. mai.

Klokka begynte å tikke da president Joseph Kabila undertegnet ordren samme formiddag. Etter flere nederlag og uforutsigbare snuoperasjoner gjennom åra, var familien og norske myndigheter svært opptatt av å få nordmannen ut landet så fort som mulig.

Diplomat Arild Øyen

Diplomaten Arild Øyen har mange års erfaring fra Afrika, og greide på kort tid å skaffe landingstillatelsen som skulle til for å fly Joshua French raskt ut av Kongo.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Klokken tikket

Også kongolesiske myndigheter ønsket en snarlig avreise straks ordren om overføring var i boks, fortalte Øyen til NRK før han returnerte til Norge i dag.

Men ett problem gjensto: Å sikre landingstillatelse til flyet som skulle føre French, som har store helsemessige utfordringer, trygt hjemover mot Norge.

Den tillatelsen greide den erfarne diplomat- og Afrika-veteranen å sikre på noen få timer, en oppgave han beskriver som nærmest umulig.

– Det var helt vanvittig. Det skulle ikke vært mulig å løse dette i løpet av fem timer. Det tar vanligvis tre, fire dager å få en slik landingstillatelse, sier Øyen til NRK.

Øyen, som tok over French-saken fra Kai Eide i 2015, har vært ambassadør i flere afrikanske land. Disse inkluderer Angola som også har ansvaret for Kongo-spørsmål.

Kari Hilde French og sønnen Joshua i retssalen i Kongo

Kari Hilde French har tilbrakt de siste åra i Kongo for å bistå sønnen. Hennes kamp oppgis å være en av hovedårsakene til at 35-åringen omsider fikk komme hjem til Norge.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Mange kontakter

Han gir mye av æren for suksessen til de mange kontaktene han har fått i landet fra langt tilbake, spesielt utenriksministeren han har kjent siden 2002.

– Dette har vært en komplisert sak. Vi har gått millimeter for millimeter. Nå fant vi en løsning alle kunne enes om, sier Øyen til NRK.

Øyen landet i Norge i dag, 18. mai.

– Jeg kan ikke huske sist jeg sov, sier han ved ankomst i 12-tida.

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, takker norske myndigheter i et innlegg på nettsiden freefrenchandmoland.com.

– Spesielt vil vi nevne utenriksminister Børge Brende, ambassadørene Kai Eide og Arild Øyen, leder for konsulærseksjonen i UD, Monica Nagelgaard, samt ambassaderåd Giske Lillehammer og konsul Hanne Dokolo i Kongo, skriver hun.

Joshua French er tilbake i Norge, French ankom Norge i 11-tida 17. mai.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ