NRK Meny
Normal

Diplomat fra Iran må forlate Norge

Utenriksdepartementet (UD) har bedt en iransk
diplomat forlate Norge etter at Iran ba om at en norsk diplomat om å forlate Iran.

Mohammad Reza Heydari

STRIDENS KJERNE: Ekskonsul Mohammad Reza Heydari har fått asyl i Norge. Nå utviser Iran en norsk diplomat.

Foto: NRK

Reaksjonen kom etter at den norske ambassadøren i Teheran innkalt til det iranske utenriksdepartementet 24. februar i forbindelse med at den iransk diplomaten Mohammed Reza Heydari hoppet av i Norge.

Under dette møtet ble det overlevert en offisiell note, samt et brev til utenriksminister Støre. Der protesterer Iran mot at Norge har innvilget asyl til ekskonsulen Heydari. På det samme møtet anmodet iranske myndigheter om at en norsk diplomat forlater Iran. Dette ble begrunnet med at Heydari hadde
fått innvilget asyl i Norge.

– Norge reagerer sterkt på at iranske myndigheter har anmodet en norsk diplomat om å forlate Teheran på grunn av en asylsak i Norge. Det er en helt uakseptabel reaksjon fra iransk side. Retten til å søke asyl er hjemlet i internasjonale konvensjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Heydari har fått sin asylsøknad vurdert på individuelt grunnlag, og relevante utlendingsmyndigheter har besluttet at han tilfredsstiller vilkårene for asyl i Norge, understreker Støre.

UD har tilbakevist Irans protester i en note og i et brev til den iranske utenriksministeren, samt i et møte med Irans charge d'affaires i Oslo. UD har også anmodet om at en iransk diplomat
forlater Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger