Diktet opp nordmenn i politisk kampanje

Regjeringens ungdomspartier, Unge venstre og Siv Jensen har spredd CV-en til to norske arbeidssøkere på sosiale medier. Det er bare det at «Maria Monsen» og «Lars Lindberg» ikke eksisterer i virkeligheten.

Frps jobbcase

Midlertidig ansatte Mari Michelle Monsen og arbeidsledige Lars Levi Lindberg eksisterer ikke, men blir brukt som eksempler på fordelene ved endringene av arbeidsmiljøloven.

Drøye tre kvarter ut i gårsdagens politiske streik la Frp-leder Siv Jensen ut et bilde på sin Facebook-profil. Bildet viser CV-en til to norske arbeidssøkere i begynnelsen av 20-åra hvor den ene har hatt flere midlertidige jobber og nå har sikret seg fast jobb i Oslo kommune. Den andre personen har ikke vært fullt så heldig, og har gjennomgått flere jobbsøkerkurs de siste årene uten å få napp.

Men «Mari Michelle Monsen» og «Lars Levi Lindberg» finnes ikke. NRK har gjort flere søk i offentlige registre på navnene uten treff.

Aldri hørt om

Ved Hotell Union i Geiranger hvor Mari var tilkallingsvikar i ett års tid, er det ingen som drar kjensel på verken navn eller bilde.

Personalsjefen finner ikke navnet i arkivene, og direktør Sindre Mjelva kan heller ikke hjelpe.

– Vi har aldri hørt om henne. Dette er litt komisk, men det er også dumt hvis de bevisst har brukt vårt hotell i Geiranger, sier Mjelva til NRK og spør seg om det kan være Hotel Union i Ålesund de sikter til.

Heller ikke hos Oslo kommunes sentralbord, hvor kvinnen angivelig jobber nå, kan de hjelpe oss med å få kontakt.

Mari eller Natalie?

Men det er lettere å finne bilde av «Mari». Bildet er nemlig til salgs som et illustrasjonsbilde hos flere bildetjenester på internett. «Portrett av smilende jobbsøker på hvit bakgrunn» heter det i bildebasene hvor man kan kjøpe bruksrett av bilder til reklame og andre formål.

Koffertkunden Natalie

Mari Michelle Monsen heter også Natalie, jobber som ekspeditør og er kjempefornøyd med den nye kofferten hun har fått seg.

Foto: Faksimile

Og vi finner henne igjen hos en tsjekkisk nettbutikk som selger kofferter. Der har hun plutselig blitt ekspeditøren Natalie som skryter uhemmet av en prikkete trillekoffert.

«Den er flott og leken. Hvis du er på jakt etter moteriktig bagasje som tiltrekker seg oppmerksomhet, har du funnet den», skryter Mari/Natalie.

«Lars» fant vi også igjen, men da som «Mike» fra Minnesota som lykkes med å slutte å røyke etter hypnosebehandling hos et amerikansk firma.

Mark hypnoserøyk

Lars Levi Lindbergh sliter med å få fast jobb, men hans amerikanske dobbeltgjenger «Mike» har i alle fall lykkes med å kutte røyken med hypnose.

Foto: Faksimile

– Går i «Fotballfrue»-fella

Jarle Aabø

TABBE: PR-rådgiver Jarle Aabø mener stuntet svekker troverdigheten til partiene.

Foto: Johnny Syversen

PR-rådgiver Jarle Aabø ler godt når NRK forelegger ham informasjonen.

– Her har de vel gått på det største skjæret i PR-havet. En øy på størrelse med Grønland. Dette bryter med det grunnleggende i omdømme og kommunikasjon, nemlig tillit og troverdighet, sier Aabø til NRK.

– Det er rart at Siv Jensen ikke har lært av Fotballfrues feil. Jeg tror de med dette ligger an til å ha gjort en av årets store PR-tabber, mener Aabø.

Rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim tror ikke meningen med plakaten er å lure.

– Nei, dette virker som et fiktivt, pedagogisk case som hun bruker sosiale medier til å spre. Det er en spissformulering, og det er nok sånn det er ment, tror Blindheim.

Burde funnet reelle eksempler

Unio-leder Anders Folkestad tviler ikke på at det finnes slike eksempler løpeseddelen viser til, men reagerer på at Siv Jensen og ungdomspartiene ikke viser sannheten.

– Det er veldig spesielt at de ikke stoler såpass på sin egen politikk at de må konstruere eksempler for å argumentere for den, sier Folkestad til NRK.

Han reagerer også på at jobbsøkerkurs blir framstilt som noe negativt.

– Det er ille at de snakker ned Navs jobbsøkerkurs. Det er tross alt flere som får jobb gjennom Nav-tiltak enn gjennom de midlertidige jobbene Frp vil innføre, sier han.

– Dette er opplagt

Erlend Bøe

OPPLAGT: Generalsekretær i Unge Høyre Erlend Bøe mener det burde være opplagt at navnene er fiktive.

Foto: Laila Lanes / NRK

Generalsekretær Erlend Bøe i Unge Høyre bekrefter overfor NRK at de har brukt fiktive navn og bilder i kampanjen sin.

– Jeg kan ikke skjønne at dette er en sak for NRK. Det er opplagt at disse personene er fiktive. Du hadde vel ikke reagert hvis vi kalte dem Ola og Kari Nordmann?

– Men dere har jo ikke kalt dem Ola og Kari Nordmann?

– Nei, men vi kan godt opplyse om at personene er fiktive. Men spør du meg er dette opplagt.

– Men hvorfor har dere ikke anstrengt dere for å finne reelle eksempler?

– Det kunne vi sikkert gjort, men denne gangen gjorde vi det på denne måten. Vi ville ikke henge ut folk på Facebook, og vi forsikret oss om at ingen var registrert med disse navnene.

– Men Union Hotel og Oslo kommune er ikke fiktive arbeidsplasser.

– Nei, og vi beklager hvis noen føler seg støtt over det. Men det finnes flere «Union hotell» og Oslo kommune er et offentlig organ, sier Bøe.

Han sier bildet har blitt delt masse via sosiale medier siden de først la det ut, og at de er glade for at Siv Jensen ser ut til å sette pris på stuntet.

Jensen beklager

Siv Jensen

BURDE OPPLYST: Siv Jensen mener ungdomspartiene burde spilt med åpne kort.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen sitter i Regjeringskonferanse i dag, men svarer følgende via sin statssekretær:

– Jeg har delt en kampanje på min Facebook-profil som er utarbeidet av de tre ungdomspartiene. Jeg har ikke tatt del i utformingen av denne plakaten, så spørsmål om vurderinger under utarbeidelsen og involvering av berørte bedrifter må rettes til de tre ungdomspartiene, skriver Jensen og legger til:

– Ungdomspartiene burde opplyst om at dette var illustrasjoner på en viktig problemstilling og ikke konkrete eksempler. Jeg beklager derfor overfor Hotel Union og eventuelt andre berørte at de er trukket inn i dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger