Hopp til innhold

Digital vold økende problem blant unge: - Tabubelagt

Digital vold er et økende problem blant norske ungdommer, men tabuer rundt det gjør at få tør å snakke med voksne om det, viser ny undersøkelse.

Digital mobbing

Få ungdom snakker med en voksen når de opplever digital vold viser en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. De snakker heller med venner.

Foto: Magne Hansen / NRK

– 40 oppringinger i løpet av en dag, hundrevis av sms'er, trusler om at nakenbilder skulle bli spredt på nett, overvåking av mobilen via skjulte app'er.

Per Moum Hellevik, doktorgradsstipendiat ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), lister opp forskjellige former for digital vold som norske ungdommer mellom 14 og 17 år har blitt utsatt for av en kjæreste.

Per Hellevik

– 1 av 3 unge i undersøkelse har opplevd digital vold fra en kjæreste sier doktorgradsstipendiat, Per Moum Hellevik.

Foto: Ellen Omland / NRK

Tabubelagt

I en undersøkelse fra NKVTS hvor 996 unge i denne aldersgruppen ble spurt, svarte 30 prosent at de hadde opplevd digital vold. Undersøkelsen er ikke representativ for hele befolkningen, da det ikke er et tilfeldig utvalg.

Tre av fire av de unge svarte at de snakket med noen, hovedsaklig venner, når de opplevde dette. Bare 17 prosent snakket med en voksen, da fortrinnsvis foreldre.

– Sannsynligvis fordi det er tabubelagt, sier Hellevik, og fortsetter:

– Mange har ikke fortalt at de har kjæreste og når de får problemer i et kjæresteforhold de ikke har fortalt om, så velger de å holde det hemmelig for foreldrene.

Mange synes det var vanskelig å å trekke opp grenser mellom det normale og unormale.

– Når kjæresten sendte 40 meldinger, var det bare fordi han elsker meg eller er dette et sykelig forhold, spør han retorisk.

Voksne kan ikke sosiale medier

16-åringene Aleksandra Marie Høye og Amanda Ingeborg Groven Syversen syns det er forferdelig at så mange unge opplever digital vold.

Aleksandra og

Aleksandra Marie Høye (16) og Amanda Ingeborg Groven Syversen (16) er overrasket over at så mange i undersøkelsen har opplevd digital vold fra en kjæreste, men forstår at unge velger å snakke med venner isteden for voksne.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Det viser bare at når en person kan gjemme seg bak en skjerm, uansett hvor godt man kjenner dem, så gjør de ting på nett som de ikke tør å gjøre i virkeligheten, sier Aleksandra.

De forstår at ungommer heller snakker med venner enn en voksen.

– Det er kanskje lettere å snakke med en på samme alder som kjenner seg litt igjen i det, sier Aleksandra.

– Foreldrene våre har vokst opp i en annen generasjon som ikke er vant til dette, og venner har kanskje flere opplevelser og erfaringer som de kan hjelpe deg med, sier Amanda.

Er det ikke slik at en voksen er den som kan hjelpe deg hvis noen er slemme med deg på nettet?

– Jo, det er jo de som kan gripe inn, men hvis det er noen man kjenner kan det hende man er redd for hva utfallet blir, svarer hun.

Det er derfor de tror flest unge heller foretrekker å snakke med en venn, fordi de vet at foreldrene vil gjøre noe med det.

AKTUELT NÅ