Hopp til innhold

Dette trenger du å vite om statsbudsjettet

Lavere skatt, dyrere snus, billigere sukker, nye krav til studiestipend og litt billigere strøm for folk flest. Dette er de viktigste sakene i statsbudsjettet.

Kollasj

STATSBUDSJETT: Siv Jensen vil bruke 231,2 oljemilliarder, det betyr 4,5 milliarder mer enn i år. Dette er hva hun vil bruke det på.

Foto: Scanpix/Helge Carlsen

Så var det den tiden på året igjen.

Tiden finanspolitikere kaller 17. mai og julaften på engang. Dagen «godteposen» til Siv Jensen skal åpnes, og finansministeren forteller hele Norge hvordan regjeringen vil fordele svimlende 1350 milliarder kroner.

Men er du en gluteallergiker med dårlig tannhelse, som ikke fullfører et påbegynt studium – er dette budsjettet dårlig nyheter.

Billigere sjokolade og dyrere tobakk

Siv Jensen mener det er vanskelig å forstå at det er avgift på en marsipangris, men ikke for marsipan. Hun kutter derfor avgiften med 43, 6 prosent på sjokolade og sukkervarer, men beholder avgiften for saft og brus.

Priskrig på smågodt

BILLIGERE: Regjeringen gjør en helomvending fra avtalen med Venstre og KrF tidligere i år, om dyrere sjokolade og godterier.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Det blir også dyrere å være glad i tobakk og sprit. Den generelle tobakksavgiftene øker nemlig med 1,5 prosent, mens avgift på snus og skråtobakk vil stige med 1,9 prosent.

Avgiften på brennevin vil regjeringen skal øke med 1,5 prosent. Mens avgiften på vin og øl med 1,4 prosent.

SNUS

DYRERE: Det skal bli enda dyrere å bruke tobakk, da særlig snus og skråtobakk.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skattelette for norske bedrifter

Det skal bli litt billigere å være norsk selskap, og regjeringen foreslår at selskapsskatten skal reduseres fra 23 til 22 prosent.

Regjeringen fortsetter også å kutte i formuesskatten, og du vil i snitt betale 300 kroner mindre i innteksskatt.

Litt dyrere å være student og allergiker

I dag får studenter omgjort 40 prosent av studielånet sitt dersom de står på eksamen. Nå skjerper regjeringen ordningen.

De foreslår at 25 prosent av lånet kan gjøres om til stipend på grunnlag av beståtte studiepoeng, mens 15 prosent kan gjøres om til stipend på grunnlag av utført grad.

Fullfører du ikke graden du er i gang med får du dermed mindre stipend, selv om du har bestått eksamenene så langt i studiet.

Tar tid å handle

DYRT Å VÆRE ALLERGISK STUDENT: Glutenallergikere vil ikke lenger får den samme støtten til mat, dersom budsjettet vedtas. Det vil heller ikke lønne seg å ikke fullføre en grad.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det er ikke bare studentene regjeringen vil stramme inn for. Glutenallergikere mister med dagens budsjettforslag 410 millioner kroner i støtten til glutenfri diett.

De som har diagnosen cøliaki mister deler av støtten, mens de som ikke har diagnosen mister støtten helt

Regjeringen kutter også i stønad til tannbehandling for femte år på rad. I 2019 foreslårs det kutt på 51,7 millioner. Regjeringen utsetter kutt i støtten til nye pasienter med tannregulering (gruppe C), men kutter i støtten til etterkontroll for noen med regulering.

Litt billigere vinterstrøm

En gledelig nyhet for mange er kanskje at strømregningen i vinter kan bli bitte litt billigere. Regjeringen foreslår nemlig å redusere elavgiften med ett øre per kilowattime.

Det er første gang på mange år.

Strøm

BILLIGERE? For første gang på mange år vil regjeringen senke elavgiften, som kan føre til billigere strøm i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge regjeringen er formålet å dempe den økte strømregningen som kommer til vinteren på grunn av høyere strømpriser.

Regjeringen foreslår også å øke NRK-lisensen med 61 kroner. Det betyr at TV-lisensen øker fra 2970,24 til 3.031,24 kroner.

AKTUELT NÅ