Hopp til innhold

Skattelistene «for dummies» (2017)

Her finner du svar på hva skattelistene inneholder, og hva de ikke kan fortelle.

Konglungen

BOLIG KAN «SKJULE» FORMUE: Fordi skatten beregnes ut fra netto-inntekt og netto-formue, fremkommer ikke hele sannheten bak folks rikdom i skattelistene. Bildet viser Konglungen i Asker, hvor en av Norges rikeste menn bor, Kjell Inge Røkke.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Det er langt fra slik at skattelistene forteller hele sannheten om Kari og Ola Nordmanns økonomi, men de kan i mange tilfeller gi viss pekepinn.

Skattelistene viser netto inntekt og netto formue – etter alle fradrag som man skattemessig har krav på. I tillegg viser de hva man har betalt i skatt.

Ikke hele sannheten

Folk med store lån og høye renteutgifter kan for eksempel stå oppført i skattelistene med vesentlig lavere inntekt i skattelistene enn deres reelle bruttoinntekt.

Andre fradrag vil også redusere inntekten slik den fremkommer i skattelistene.

Vanlige fradrag er minstefradrag, foreldrefradrag, fradrag for utgifter til barnepass, fradrag for tap ved salg av eiendom eller tap ved salg av aksjer. Det betyr at mange kan ha høy reell inntekt, men lav skattemessig inntekt.

Hytte på fjellet

VERDIFULL: Særlig gamle hytter i populære områder kan ha en virkelig verdi som er mange ganger større enn den såkalte ligningsverdien

Foto: Colourbox.com

Formue kan «skjules»

Heller ikke når det gjelder formue forteller skattelistene hele sannheten. Årsakene er flere.

For det første verdsettes ikke alt til virkelig verdi i selvangivelsen. Dette gjelder blant annet en bolig man eier selv. Den verdsettes til rundt en firedel av markedsverdi. Det betyr at en bolig som er verdt fire millioner kun står oppført med én million i selvangivelsen.

For hytter og fritidsboliger kan forskjellen mellom virkelig verdi og det som blir regnet som formue være enda større. Gamle hytter i attraktive områder kan ha en virkelig verdi som er mange ganger større enn den såkalte ligningsverdien.

Veteranbil, Jaguar E-type fra 1963

VETERAN-LUKSUS: En Jaguar E-type fra 1963 rager ikke høyt i skatteberegningen, men kan ha stor verdi for en liebhaber.

Foto: Kristin Heggdal, NRK

I tillegg er tallet for formue i selvangivelsen et nettotall. Det betyr at gjelden trekkes fra brutto formue i skatteberegningen.

Høy gjeld kan dermed «nulle ut» en tilsynelatende stor formue som et flott hus, hytte og kostbare biler.

Skattemessig formue er ikke det samme som penger. Grunnlaget for det formuestallet som fremkommer i skattelistene kan for eksempel være eiendelene i en bedrift, som maskiner, varebeholdninger, fabrikkbygninger eller inventar.

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelisten. Dette gjelder både listen som legges ut på skatteetaten.no og listen som distribueres til mediene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger