NRK Meny
Normal

Dette er hendelsene som preget Norge i 2013

Dette er noen av de nasjonale sakene som har preget nyhetsbildet i Norge i 2013. Hva husker du best?

Dette skjedde i Norge 2013
Foto: NRK/scanpix

Norske ansatte drept ved Statoils gassanlegg In Aménas, rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), brannen i Gudvangatunnelen, drapet på Anja i Ålesund, Øygard-rettssaken og bussdrapene i Årdal har fått store overskrifter i mediene det siste året.

  • HVA HUSKER DU BEST? Diskuter nederst i artikkelen.

Her får du en oversikt over innenrikssakene som har preget nyhetsbildet i år.

Trippeldrapet på Valdresekspressen

Bussen i Årdal blir frakta vekk

En buss ble kapret på fylkesvei 53 i Årdal i Sogn og Fjordane mandag 4. november 2013. Tre personer ble funnet drept i bussen.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

Mandag 4. november ble en 19 år gammel jente og to menn i 50-årene drept med kniv om bord på Valdresekspressen. Gjerningsmannen er en asylsøker i 30-årene fra Sør-Sudan som bodde på asylmottaket i Årdal. Han ble selv skadet og innlagt på Haukeland sykehus, men kort tid etter ble han overført til fengsel etter sykehusoppholdet i Bergen.

7. november ble han varetektsfengslet i fire uker, men anket avgjørelsen fordi han mente at han ikke har hatt befatning med drapene. Anken ble forkastet.

14. november blir han avhørt for første gang, men politiet fikk ikke noe ut av avhøret. Senere har siktede nektet å la seg avhøre flere ganger. Det er foreløpig ikke satt ny avhørsdato.

Les også: Siktede nekter å la seg avhøre

Dom i Sigrid-saken

Sigrids foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, sammen med bistandsadvokat Harald Stabell i tingretten. Fredag 25. oktober ble den siktede 38-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern.

Foto: Oyvind Bye Skille

Alle artikler om: Bussdrap i Årdal

Rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012. En 38 år gammel mann fra Ålesund ble tiltalt for drapet.

Hovedforhandlingen gikk i Oslo tingrett fra 16. september til 4. oktober 2013. Påtalemyndigheten mener 38-åringen er skyldig i drap og bortføring og at han er strafferettslig utilregnelig.

25. oktober 2013 ble 38-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern. Han anker dommen.

Les også: – Hadde håpet på en forvaringsdom

Alle artikler om: Drapet på Sigrid Schjetne

Anja-drapet på Akslafjellet i Ålesund

Minnemarkering om Anja Weløy Aarseth

Ålesund var i sorg etter drapet på Anja Wløy Aarseth i november.

Foto: Frode Berg / NRK

Anja Weløy Aaarseth forsvant 28. august under en joggetur på byfjellet Aksla i Ålesund. Dagen etter ble hun meldt savnet av familien. Det gikk to dager før hun ble funnet drept i samme område.

4. september ble en 23-åring fra Ålesund pågrepet og siktet for drapet. 23-åringen har tilstått å ha misbrukt den 21-årige kvinnen og å ha drept henne. Det er satt av åtte dager til saken i Sunnmøre tingrett som starter 11. februar.

Les også: – Siktede er tilgregnelig

Alle artikler om: Drapet på Aksla i Ålesund

Brannen i Gudvangatunnelen

Gudvangatunnelen

En polsk sjåfør er siktet for å ha kjørt inn i tunnelen med et vogntog som han skal ha visst ikke var i forsvarlig stand.

Foto: Arne Veum / NRK

5. august tok et vogntog fyr inne i den 11,4 kilometer lange tunnelen som går mellom Gudvangen og Flåm på E16 i Sogn og Fjordane. 65 personer ble lagt inn på sykehus med varierende grad av røykskader. Ingen omkom i brannen.

En 28 år gammel polsk trailersjåfør er siktet etter tunnelbrannen. Tunnelen var stengt i én måned på grunn av brannen.

Les også: Trailer står i full fyr inne i Gudvangatunnelen

Alle artikler om: Brann i Gudvangatunnelen

Flom på E6

Pøsregn i kombinasjon med snøsmelting førte til flom mange steder i Sør-Norge.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

Flommen i Gudbrandsdalen

I mai førte kraftige nedbørsmengder til flom flere steder på Østlandet og førte til store ødeleggelser. Kvam ble hardest rammet og over 220 beboere ble evakuert da elven gjennom bygden brøytet seg et nytt løp tvers gjennom sentrum. I flere dager var det full stans i både tog- og veitrafikken.

Også alle hovedveiårer mellom Sør-Norge og Trøndelag var i en periode stengt på grunn av vann og ras. I alt 55 veier var sperret som følge av ras og flom i Hedmark.

Les også: Må vente flere år på å flytte hjem

Alle artikler om: Flom på Østlandet 2013

Ankesaken mot Rune Øygard

Rune Øygard

I september ble Rune Øygard i Høyesterett dømt til fengsel i to år og tre måneder for seksuell omgang med barn under 16 år, men over 14 år.

Det skapte mange overskrifter da ankesaken mot Rune Øygard startet i Eidisvating lagmannsrett 22. april 2013. NRK fulgte ankesaken med liveoppdateringer. I mai 2013 ble Øygard dømt til fengsel i ett år og tre måneder.

Straffen var lavere enn dommen han fikk i tingretten fordi Øygard ble frikjent for det mest alvorlige tiltalepunktet som dreier seg om overgrep mot barn under 14 år, noe retten ikke fant bevist.

Aktor anket straffeutmålingen til Høyesterett 13. juni og Øygard fulgte opp med en anke og krevde dommen oppphevet. 26. september skjerpet Høyesterett straffen til to år og tre måneders fengsel.

Det var i 2011 at politiet siktet ordfører Rune Øygard i Vågå for seksuell omgang med en mindreårig. Året etter dømte Sør-Gudbrandsdal tingrett Øygard til fire år i fengsel. Øygard anket dommen på stedet.

Les også: Øygard har startet soningen

Alle artikler om: Rettssaken mot Rune Øygard

Det algirske militæret skjerpet sikkerheten ved In Aménas-anlegget rett etter terrorangrepet

In Aménas-anlegget i ørkenen i Algerie ble angrepet av terrorister i januar.

Foto: EVN

Terrorangrepet mot gassanlegget i Algerie

16. januar ble Statoil rystet av et terrorangrep mot gassanlegget In Aménas i Algerie. Anlegget ble drevet av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

En gruppe væpnede islamister, ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, tok rundt 700 arbeidere som gisler.

Rundt 100 av gislene var utlendinger, og 17 nordmenn var på anlegget i ørkenen da terroristene angrep. 38 ansatte ble drept i angrepet, blant dem fem norske Statoil-ansatte.

Les også: Ble nesten drept på jobb – nå skal han tilbake

Alle artikler om: Angrep mot Statoil-anlegg i Algerie

Dette skjedde i Norge

Januar:

5. januar: Tolv år gamle Olav Hovda dør etter å ha blitt påkjørt da han trente på rulleski på Klepp i Rogaland. Sjåføren stakk fra stedet.

5. januar: Tyver bryter seg inn i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen og stjeler over 20 gjenstander fra kinasamlingen.

12. januar: Tusener demonstrerer mot regjeringens behandling av
asylbarn med langvarig og nær tilknytning til Norge.

16. januar: Statoil rystes av et terrorangrep mot gassanlegget In Aménas i Algerie. Fem Statoil-ansatte er blant de 38 drepte i angrepet.

30. januar: Et stort flertall i Aps programkomité går inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten for oljeleting.

Februar:

5. februar: Høyesterett opphever dommen i skattesaken mot kunstneren Odd Nerdrum.

5. februar: En 31 år gammel mann dømmes til 18 års fengsel i lagmannsretten for drapet på Einar Opsahl på Bislett i juni 2011.

14. februar: En rwander bosatt i Norge dømmes til fengsel i 21 år for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i 1994.

19. februar: En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget kritiserer regjeringen for manglende beredskap før 22. juli-angrepene, men fremmer ikke mistillitsforslag.

27. februar: To kvinner på 22 og 23 år blir dømt til fengsel i 15 år for drapet på Hans Rickard Strømner (23) ved Rustadsaga i Oslo sommeren 2011.

Mars:

4. mars: Moren til Christoffer Gjerstad Kihle (8) blir dømt for passiv medvirkning til volden som tok livet av sønnen hennes for åtte år siden.

8. mars: Styreleder Trond Emblem (53) blir dømt til fengsel i to år og fem måneder for Vest Tank-eksplosjonen.

12. mars: Kongefamilien klager Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk og ber norsk presse definere hvilken rett de mener kongelige skal ha til et privatliv.

13. mars: Oslo tingrett mener vedtaket i saken til asylbarnet Nathan (7) er ugyldig. Nathan og hans familie får bli i Norge.

20. mars: Statoil får en bot på 30 millioner kroner etter gasslekkasjen på Gullfaks C i mai 2010.

21. mars: Høyesterett mener Borgarting lagmannsrett tok feil da den nektet mediene å få utlevert lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt i 1985.

21. mars: En trailersjåfør blir i Sør-Gudbrandsdal tingrett dømt til forvaring i ni år for overgrep mot 20 gutter.

22. mars: Høyesterett gir småsparer Ivar Petter Røeggen medhold i ankesaken mot DNB. Etter dommen tar Finansklagenemnda opp nærmere 2.000 tilsvarende klagesaker om bankenes salg av såkalt garanterte spareprodukter.

April:

3. april: En 38 år gammel mann dømmes til 17 års forvaring for sadistiske voldtekter av fem kvinner. Det er den strengeste straffen som noen gang er idømt i en overgrepssak.

5. april: Moren som tidligere er dømt i overgrepssaken fra Alvdal, blir dømt til 14 års forvaring etter å ha blitt kjent skyldig i overgrep også mot sin eldste datter.

5. april: Regjeringen vedtar utbyggingsplaner i Norskehavet for til sammen 54 milliarder kroner. Planene omfatter gassfeltet Aasta Hansteen, gassrørledningen Polarled og gasseksportprosjektet Kristin.

9. april: Regjeringen bestemmer at det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, nord for Utvika camping.

16. april: Den canadiske popstjernen Justin Bieber spiller tre konserter i Telenor Arena og skaper tenåringshysteri i Norge.

21. april: Aps landsmøte sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men utsetter til 2015 å ta stilling til om områdene skal åpnes for oljevirksomhet.

Mai:

3. mai: SAS selger flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.

5. mai: Regjeringen presenterer flere tiltak mot norsk oljeavhengighet og todelingen i norsk økonomi.

6. mai: Gerd Kristiansen (57) blir valgt til ny leder av Landsorganisasjonen (LO).

7. mai: Regjeringen øker strafferammen for grov terror til 30 år og skjerper terrorlovgivningen på flere punkter.

8. mai: En kvinnelig bilfører og en mannlig bygningsarbeider omkommer da en bru under oppføring kollapser på Leangen i Trondheim.

16. mai: En mor og en far blir i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine tre sønner.

22.mai: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard frikjennes for overgrep mot barn under 14 år, men kjennes skyldig i overgrep mot ei jente før hun fylte 16 år i ankesaken mot ham. Straffen reduseres til ett år og tre måneder.

22. mai: Flom rammer alle de store vassdragene på Østlandet. Hardest går det utover Kvam i Nord-Fron hvor flommen gjør store ødeleggelser.

28. mai: Et flertall i Oslo bystyre bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV blir enige om at et nytt Munch-museum skal bygges i Bjørvika.

Juni

5. juni: Statoil utsetter Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet etter regjeringens forslag om å skjerpe oljeskatten.

11. juni: Asylbarnet Neda Ibrahim (12) og hennes familie sendes ut av landet til høylytte protester.

17. juni: Åtte tiltalte i den store Hells-Angels-saken i Tromsø blir dømt for grov narkotikakriminalitet. Flere av dem dømmes for å ha vært med i et kriminelt narkotikanettverk.

19. juni: Politianalyseutvalget anbefaler å kutte dagens 27 politidistrikter til seks store regioner og kutte antall lensmannskontorer og politiposter fra 354 til 210.

25. juni: Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener Se og Hør har brutt god presseskikk på flere punkter i sine reportasjer om kongefamilien.

27. juni: Arkitektene bak utredningen om regjeringskvartalet anbefaler å rive Høyblokka, Y-blokka, R4 og S-blokka.

Juli:

1. juli: Cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte blir lagt ned. 295 ansatte mister jobben.

2. juli : Varsleren Edward Snowden søker asyl i Norge, men får avslag på formelt grunnlag.

3. juli: AUF åpner sin første landsleir på Gulsrud i Modum. Det er første gang siden massakren 22. juli 2011 at AUF avholder landsleir.

17. juli: En norsk kvinne blir dømt til fengsel i 16 måneder i Dubai for sex utenfor ekteskapet og for å ha drukket alkohol etter å ha anmeldt en voldtekt. Hun benådes senere av emiren i Dubai.

31. juli: Store lynnedslag i Sør-Norge de siste dagene gjør skader for flere titalls millioner kroner.

August:

3. august: Linn Madelen Bråthen (33) blir funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik i Telemark. En politimann (40) blir senere siktet for å ha kastet eller dyttet henne over brua.

5. august: Seks personer blir alvorlig skadd og nærmere 80 personer evakueres etter at en trailer begynte å brenne midt inne i Gudvangatunnelen på E 16 i Sogn og Fjordane.

5. august: En kvinnelig NAV-ansatt i Oslo blir knivstukket på jobb av en klient. Hun dør tre dager senere av skadene.

9. august: Hovedindeksen på Oslo Børs passerer 500 poeng for første gang siden 18. juni 2008.

17. august: Hardangerbrua blir offisielt åpnet. Brua er landets lengste hengebru og erstatter ferjesambandet Bruravik-Brimnes.

18. august: Skuespiller Rolv Wesenlund dør, 76 år gammel.

19. august: Tjostolv Moland (32) blir funnet død på cella han deler med Joshua French i Kongo. French blir mistenkt for å ha noe å gjøre med dødsfallet, men en felles etterforskningsrapport fra Kripos og kongolesiske myndigheter fastslår senere at Moland tok sitt eget liv.

19. august: Statoil selger andeler i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, samt i Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel for 15,7 milliarder kroner.

22. august: Hilde Haugsgjerd annonserer sin avgang som sjefredaktør i Aftenposten etter ni år. VGs digitalredaktør Espen Egil Hansen (48) blir senere ansatt som ny sjefredaktør.

22. august : En person er omkommet i en tunnelbrann på E39 i Skaun i Sør-Trøndelag.

30. august: 23-åringen som var tiltalt for drap og drapsforsøk i den såkalte halloween-saken, dømmes til tvungent psykisk helsevern.

31. august: Anja Weløy Aarseth (21) blir funnet drept på Akslafjellet i Ålesund. En 23 år gammel mann ble kort tid etter arrestert og innrømmer å ha misbrukt og drept kvinnen.

September

3. september: Høyre blir største parti i skolevalgene med 28 prosent (mot 16 i 2009). Frp går tilbake fra 24 prosent til 15,6 prosent.

6. september: Et viltkamera observerer to ulvevalper i Østmarka i Oslo. Det er første gang siden 1800-tallet at det er født ulver i Oslo.

9. september: Stortingsvalget førte til et klart flertall for de borgerlige partiene. For første gang blir Miljøpartiet de Grønne representert på Stortinget.

9. september: Folkeavstemningen om OL i Oslo gir 55 prosent ja-flertall.

12. september: En granskningsrapport om terrorangrepet i In Aménas kommer med sterk kritikk av sikkerhetstiltakene ved anlegget.

16. september: De fire borgerlige partiene møtes til sonderinger. KrF og Venstre trekker seg senere fra forhandlingene, men blir regjeringens støttepartier i Stortinget.

17. september : Frp holder «omdømme-pressekonferanse» for utenlandsk presse for å stanse omtale som «Breiviks parti i regjering» i utenlandske medier.

20. september : Regjeringen gir opp planene om full rensing av Co2 på gasskraftverket på Mongstad.

26. september: Høyesterett skjerper straffen for overgrepsdømte Rune Øygard til to år og tre måneder – ett år mer enn straffen i lagmannsretten.

Oktober

1. oktober: Høyre og Fremskrittspartiet starter regjeringsforhandlinger og legger sju dager senere fram en felles politisk plattform.

2. oktober: Høyres Olemic Thommesen blir ny stortingspresident etter Aps Dag Terje Andersen.

11. oktober : Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tildeles Nobels fredspris.

11. oktober: En 13 år gammel gutt dreper sin tre år gamle fosterbror i Sagvåg på Stord.

14. oktober: Den avtroppende regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett for 2014. Statens samlede utgifter neste år er beregnet til 1.114 milliarder kroner og inntektene til 1.295 milliarder kroner.

16. oktober: Erna Solberg (H) overtar som Norges statsminister i en regjering utgått fra Høyre og Fremskrittspartiet. For første gang er Frp med i regjering.

20. oktober: FN, USA og Russland ber Norge ta imot mellom 300 og 500 tonn saringass og opptil 50 tonn sennepsgass for destruering fra Syria.

23. oktober: Høyesterett avgjør at innføringen av en tidsbegrensning på 25 år på tidsbegrensede fiskerikvoter ikke er grunnlovsstridig.

23. oktober: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) møter omfattende kritikk for ikke å offentliggjøre kundelisten sin fra tiden som PR-rådgiver i First House.

25. oktober: 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i fjor, dømmes til tvungent psykisk helsevern. Han anker dommen.

25. oktober: Norge sier nei til å ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria for destruering.

31. oktober: To norsk-somaliske tenåringsjenter på 16 og 19 år skal ha dratt til Syria for å bidra i borgerkrigen. Faren hevder de holdes i landet mot sin vilje.

November:

3. november: En asylsøker fra Sør-Sudan dreper bussjåføren og to passasjerer på Valdresekspressen i Årdal.

8. november: Den nye regjeringen legger fram sin tilleggsproposisjon til forslag til statsbudsjett for 2014. Den plusser på drøye 4 milliarder kroner sammenlignet med det rødgrønne budsjettforslaget.

8. november: Asylbarnet Neda Ibrahim og hennes familie vinner over Utlendingsnemnda i Oslo tingrett.

12. november: Mette Nord blir ny leder i Fagforbundet.

13. november: Kronprinsesse Mette-Marit blir operert for prolaps i nakken etter å ha vært sykmeldt i flere uker.

15. november: Høyre, Frp, Venstre og KrF blir enige om en budsjettavtale.

14. november: Salget av nye boliger falt med 31 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor. Ekspertene mener boligmarkedet vil fortsette å falle fremover.

16. november: Ekstremværet Hilde slår inn over Trøndelag og Helgeland. 57 veistrekninger og ferjesamband blir stengt og rundt 20.000 husstander er uten strøm på det verste.

25. november: Oslo har vært rammet av en ransbølge hele høsten. Politiet tror antallet personran vil nærme seg 1.000 i løpet av 2013.

26. november: Flere eksperter varsler mørke utsikter for norsk økonomi til neste år. NHO mener neste år blir det tyngste på fem år for norske bedrifter.

Desember

2. desember: Utlendingsnemnda gir Neda Ibrahim (12) og hennes familie et nytt avslag.

2. desember: Markedsverdien på Oljefondet passerer 5.000 milliarder kroner.

2. desember: Rettssaken mot seks menn som er tiltalt for kinakunst-tyveriet i Bergen i januar i år, starter. Den stjålne kunsten er fremdeles ikke kommet til rette.

3. desember: Norske elever scorer under gjennomsnittet i matematikk og gjør det dårligere enn i 2009, viser årets PISA-undersøkelse fra OECD.

4. desember: Oslo tingrett sier utvisningsvedtaket mot Yalda (11) og hennes familie er ugyldig og bryter barnekonvensjonen.

5. desember: Pionerdykkerne i Nordsjøen vinner saken mot staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

10. desember: Joshua French blir likevel tiltalt for å ha drept Joshua French av det kongolesiske militærpolitiet.

10. desember: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) blir tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger