Hopp til innhold

Dette skal de krangle om i valgkampen

Partiene er ferdige med sine landsmøter, og om få uker starter valgkampen for fullt. NRKs Kyrre Nakkim tror finanskrisa og skolepolitikken vil stå sentralt.

Partiledere i Norge
Foto: Montasje / Scanpix

Da Fremskrittspartiet hadde klubbet i gjennom siste forslag på partiets landsmøte på Gardermoen i helga, var samtlige partiers program spikret og klare for sommerens valgkamp.

Finanskrise og skole

Rent politisk kommer valgkampen til å bli preget av to store og viktige saker, tror samfunnsredaktør Kyrre Nakkim i NRK:

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim

Foto: Halvard Sandberg / NRK

– Ingen kommer utenom finanskrisen. Fremskrittspartiet har snakket lite om denne, men har touchet innom. Det står mellom de borgerliges modell om skattelette for bedriftene, eller sosialistenes modell med å bidra med statlige penger for å styrke virksomhetene og skaffe flere arbeidsplasser.

– Skattelette har igjen blitt en del av den politiske valgkampen, og det kommer nok også til å bli den viktigste konfliktlinja, sier Nakkim.

I tillegg til dette, vil skole og utdanning bli en het potet i den politiske dragkampen om regjeringsmakt fra høsten av.

– Alle har snakket om skole på landsmøtene. SV vil ha flere lærere, Ap kjemper for heldagsskolen, mens Høyre vil styrke basisfagene. Dette kommer også til å bli en av de viktigste sakene i valgkampen, tror Nakkim.

Ingen store overraskelser

I tillegg vil de mange uløste oppgavene i eldrepolitikken bli behørig omtalt på valgkampstands over hele landet de nærmeste månedene.
Enten det dreier seg om lovfestet rett til pleie, privatisering eller styrking av kommunene.

Samtlige partier kommer nok også med lovnader om en solid pengeinnsprøyting i samferdselssektoren, tror Nakkim som ikke er overrasket over det som har kommet frem i landsmøtesesongen:

– Utviklingen av partiprogrammene begynte for ett år siden, og man har bare sørget for å forankre sakene i partiene på landsmøtet. Det er nok først når valgkampen begynner at vi vil se de kreative utspillene, sier Nakkim.

Spillet om borgerlig samarbeid

Felles for alle partier er at de nå for alvor må forholde seg til Fremskrittspartiet.

– Alle kommer til å måtte forholde seg til Frp, enten som utpekt motstander eller som en aktør i en samrbeidssituasjon. De har blitt så store nå at de er umulige å komme unna. Samtidig er de en takknemlig fiende for Ap, som kan peke på forskjellene partiene i mellom, sier Kyrre Nakkim.

Han mener at mens alle de andre partiene hele tiden snakker om Frp, har Frp klart å bruke tiden på å snakke om seg selv for å kunne bevise at de er et regjeringsdyktig parti.

– Spillet om det blir regjeringssamarbeid på borgerlig side eller ikke vil bli viktig, og vare helt fram til valget når velgerne avgjør, sier Nakkim.

– Et annet spørsmål er hva Jens vil gjøre hvis det ikke blir rødgrønt flertall. Spørsmålet er om han ønsker å lede en mindretallsregjering, men han nekter fortsatt å snakke om en plan b, sier Nakkim.

– All erfaring viser at det er en stor sjanse for at en mindretallsregjering må gå av i løpet av fireårsperioden. Da vil nok også Siv Jensen stå klar til å ta over, og vil dermed være vanskelig å få avsatt, sier Nakkim.

Ap mot Frp

Jens Stoltenberg og Siv Jensen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nakkim tror valgkampen slik den ser ut nå, vil bli et slag mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

– Hvis Kristelig folkeparti, Høyre og Venstre samlet klarer å blir større enn Frp, vil de være et naturlig alternativ til dagens rødgrønne regjering. Men det ligger fortsatt et stykke unna, sier Nakkim.

– Folk må venne seg til at Frp kan komme i regjering. Den tanken er ikke så fjern lenger. De begynner å få mange dyktige politikere rundt i kommunene. Men det kommer til å bli en høy læringskurve, og også flere tabber slik vi har sett med SV, tror Nakkim.

AKTUELT NÅ