Hopp til innhold

Dette skal det krangles om på Stortinget i høst

Dragkampen om statsbudsjettet, flyktningkrisen, sykehusreform og skatt vil prege stortingsdebattene fram mot jul.

Kampsaker på Stortinget i Høst

Fredag er den høytidelige åpning av det 160. Storting. Politikerne får nok å henge fingrene i. Sykehusorganisering, skattereform, flyktningpolitikk og søndagshandel blir sentrale tema i høstsesjonen.

Foto: Scanpix/Afp

I over 100 dager har de folkevalgte på Stortinget hatt møtefri.

I mellomtiden har regjeringspartiene gjort et svakt lokalvalg, Siv Jensen har oppfordret kommunene til å avvise Syria-flyktningene, og KrF har hisset på seg de borgerlige samarbeidspartiene med søndagsultimatum.

Fredag blir Stortinget igjen sentrum for de politiske kampene i Norge. Kong Harald foretar den høytidelige åpningen av det 160. Storting, og høstsesjonen er formelt i gang.

Her er stridssakene som vil øke temperaturen i Stortinget denne høsten:

Statsbudsjettet 2016

Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Siv Jensen, og Erna Solberg

LIKE SINTE? I fjor var representanter fra KrF og Venstre budsjettets tydeligste kritikere. De fire partiene må uansett bli enige. Fra venstre: KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Ruud, Vidar
  • Klarer samarbeidspartiene å samarbeide?

Lav oljepris. Voksende arbeidsledighet. Rekordmange flyktninger til Europa. Statsbudsjettet for neste år må stille Norge i stand til å møte større utfordringer på lenge.

Tradisjon tro vil opposisjonen stå klare til å kritisere prioriteringene. I fjor kom den sterkeste kritikken fra støttepartiene KrF og Venstre. Bråket smertet samarbeidet, og mange sentrumspolitikere håper Høyre/Frp vil legge seg nærmere dem denne gangen.

Samtidig gjorde Frp et skuffende lokalvalg, og grasrota i partiet må se tydelige gjennomslag i statsbudsjettet for å ikke miste trua på regjeringsprosjektet.

Skatt, skatt, skatt

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H

ULIKT SKATTESYN: For sentrumspartiene er det viktig at Aps Jonas Gahr Støre og regjeringen kan enes om et skatteforlik.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
  • Er det mulig med et bredt forlik?

Samme dag som statsbudsjettet legges fram, altså 7. oktober, kommer regjeringens stortingsmelding om oppfølgingen av Scheel-utvalget.

Meldingen baner vei for en storstilt skattereform, og debatten vil prege norsk politikk i lang tid framover. Hvor stort bør det samlede skattenivået ligge? Hvilke skatter bør opp, og hvilke bør ned? Må personskatten senkes like mye som selskapsskatten? Vil regjeringen fortsatt kreve store kutt i formuesskatten?

Diskusjonene vil trolig foregå i mange måneder. Ifølge DN er det ventet en innstilling tidligst våren 2016.

Flyktningkrisen

Flyktninger sover på gata

PÅ GATEN: Ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo har pågangen vært så stor at flere har måttet vente ute i kulden. Bildet er fra den andre uken i september.

Foto: Linn Beate Woll
  • Hvor mange ekstra skal Norge ta imot?

Alle partier er enige om at flyktningkrisen berører og krever handling. Likevel er stridspunktene mange. Første konfliktsak er knyttet til EUs fordeling av 120 000 asylsøkere for å lette presset på Hellas og Italia.

Regjeringen har sagt at Norge skal bli med på dugnaden på frivillig basis. Snart vil Stortinget få vite hvor mange ekstra asylsøkere Norge vil påta seg. Dersom tallet er lavere enn det sentrumspartiene ønsker, er det duket for nye, opphetede diskusjoner om norsk flyktningpolitikk.

Samtidig er det ventet at antall asylsøkere som kommer til Norge på egen hånd vil øke kraftig. Presset på kommunene blir stort, og spørsmålet om tvangsbosetting kan komme på banen igjen.

Forsvarssjefens fagmilitære råd

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen overleverer en rapport til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

PRESS: – Det blir en krevende høst og vinter, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide etter at hun fikk rådet fra Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
  • Får advarslene politikerne til å bla opp?

Onsdag kom forsvarssjefens fagmilitære råd. Allerede sist uke kunne NRK fortelle at dokumentet gir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) valget mellom å øke forsvarsbudsjettet med 180 milliarder over 20 år – eller å få et forsvar som vil miste evnen til å forsvare Norge mot et væpnet angrep.

SV har allerede kalt ultimatumet utpressingstaktikk, og det er langt fra sikkert at de folkevalgte er villige til å kutte andre steder i budsjettet for å følge forsvarssjefens råd. Samtidig fører forsvarssjefenes forslag om å legge ned ulike baser og avdelinger til sinne og lokale dragkamper.

Mange risikerer å miste jobbene sine, og det er ventet at stortingspolitikerne vil kjempe for nedleggingstruede forsvarsanlegg i sine fylker. Det fagmilitære rådet danner grunnlaget for en ny langtidsplan for Forsvaret. Den er ventet neste vår.

Søndagshandel

Travel rulletrapp på et kjøpesenter i julestria

LIBERALISERING: I dag har mange kjøpesentre søndagsåpent i jula. Dersom regjeringen får det som de vil, får kjøpesentre og butikker selv bestemme om de vil holde søndagsåpent resten av året også.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
  • Blir det noe av?

Lenge virket det opplest og vedtatt at regjeringsskiftet for to år siden ville føre til en liberalisering av helligdagsloven. Men så avdekket høringsrunden massiv motstand. KrF baserte store deler av valgkampen på kampen mot søndagsåpne butikker.

Også Venstre, som har programfestet at de ikke ønsker statlige begrensninger på åpningstider, har sagt klart nei til begge forslagene fra regjeringen. For kort tid spisset det seg til da KrF åpnet for at søndagsåpne butikker kan sende dem rett inn i Aps armer foran valget i 2017.

KrF avviser alle endringer som fører til mer søndagshandel. Det blir spennende å se om regjeringspartiene og Venstre likevel blir enige om en liberalisering før jul.

Sykehusplan

Bent Høie

SVAR: Lenge har helseminister Bent Høie (H) vist til Nasjonal sykehusplan når han har fått spørsmål om fremtidens organisering. I høst får Stortinget svaret.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
  • Hva skjer med lokalsykehusene?

Vi kan trolig vente oss mange fakkeltog rundt om i landet denne vinteren. Til høsten legger helseminister Bent Høie en nasjonale helse- og sykehusplan fram for Stortinget.

Ifølge helsedepartementet vil planen «bli regjeringens viktigste verktøy for hvordan vi skal innrette sykehusene og spesialisthelsetjenesten fremover». Det er særlig knyttet spenning til organiseringen av akuttkirurgi.

Dersom Høie går inn for å flytte slik behandling fra små til større sykehus, er det ventet kraftige protester fra lokalsykehusforkjempere og fra Senterpartiet.

AKTUELT NÅ