Dette mener redaktørene er årets viktigste saker

Konflikten i Ukraina og framveksten til terrorgruppa IS går igjen når NRK spør medieledere om hva som har vært årets viktigste nyhetssaker.

Created by InfoDispatcher

Se NRKs kavalkade over nyhetsåret.

Redaktørene og medielederne ble bedt om å peke ut de tre viktigste sakene for 2014, samt å anbefale en enkelt artikkel.

Dette er svarene vi fikk:

Torry Pedersen, ansvarlig redaktør i VG

Torry Pedersen

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

1) Ukraina.

Begivenhetene i Ukraina fordi de har vidtrekkende implikasjoner utover det som skjer der: Situasjonen har betydning for relasjonene mellom USA og Russland, eksponerer interessekampen mellom EU og Russland om innflytelse i landet, og har vesentlig betydning for Norges forhold til vårt naboland Russland gjennom sanksjonene som er innført.

Sanksjonene har for øvrig betydning for den økonomiske utviklingen i Russland, som igjen over tid kan få politiske følger. Og: Vil Ukraina kunne bli et levedyktig demokrati , eller forblir det et korrupt oligarkstyrt land i økonomisk ruin?

2) Oljeprisfallet.

Nok et eksempel på at i vår verden henger alt sammen med alt. En permanent lav oljepris vil ha vidtrekkende økonomiske konsekvenser. Økonomien påvirker igjen politikken.

Hvordan blir utviklingen i Russland som har en så råvarebasert økonomi om prisene forblir lave over tid? Vil Putin møte opposisjon internt? Hva med Iran og Venezuela? Her kan de geopolitiske konsekvensene bli store. Og selvfølgelig vil det også påvirke norsk økonomi på en måte vi vil merke.

3) IS (Den islamske staten).

Selv om grupperingen har sine røtter helt tilbake til 2003, er det i 2014 de opprettet kalifatet og fikk kontroll over landområder på størrelse med Storbritannia. Deres hensynsløse fremferd og forkvaklede ideologi representerer en helt ny utfordring. De kombinerer oldtidens barbari med nåtidens kommunikasjonsverktøy.

Og igjen: IS påvirker også Norge gjennom at et titalls norske ungdommer har meldt seg som fremmedkrigere, og var fundamentet for årets største innenriksnyhet: Terroralarmen i sommer.

  • Anbefaler: De farligste på avdeling G. En artikkel som gir deg innsikt i en brutal virkelighet, og hvordan Norge som anser seg som verdens mest utviklede velferdsstat håndterer noen av de sykeste blant oss.

Helsearbeidere fjerne et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia

EBOLA: Her fjerner helsearbeidere et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia.

Foto: STRINGER / Reuters

Gard Steiro, sjefredaktør i Bergens Tidende

Gard Steiro

– 2014 har vært et særdeles begivenhetsrikt år. Jeg kunne naturligvis trukket frem store nyhetshendelser på Vestlandet, som flomkatastrofen i Odda, storbrannen i Lærdal, og opprullingen av det som virker som en gigantisk politiskandale i Bergen – Monika-saken, sier Gard Steiro er sjefredaktør i Bergens Tidende.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

1) Ebola-utbruddet.

Nær 5000 mennesker er bekreftet døde. Lidelsene og konsekvensen er enorme i de allerede hardt prøvede landene i Vest-Afrika. Sykdommen kom plutselig veldig nær oss da den norske legen Silje Michalsen ble smittet. Dette utbruddet viser hvor sårbare vi er for epidemier i en globalisert verden.

2) Krisen i Ukraina.

Etter nesten to tiår med fred, kom krigen til Europa. Krisen vil prege verdenspolitikken i lang, lang tid fremover. Putins Russland fremstår nå som en trussel Vesten må ta på alvor.

3) IS’ krig.

Borgerkrigen i Syria spredte seg til Irak, og dokumentasjonen av IS brutale fremferd rystet hele verden. Vesten kan ikke lenger sitte stille og la terroristene spre frykt og død i Midtøsten. Vi fikk krigen tett på oss da terroralarmen gikk her i Norge. Hvor lenge er det til en hjemvendt fremmedkriger gjør et terroranslag i Europa?

  • Anbefaler: Asylbarna Norge sendte ut. Jeg vil anbefale en artikkel BT publiserte like før jul. Avisen har dokumentert at politiet, tross motsatte signaler fra justisministeren, har sendt ut mange av de lengeværende asylbarna. Disse familiene får nå ikke vurdert søknadene sine opp mot avtalen regjeringen nylig inngikk med Venstre og KrF. Bergens Tidende har sporet opp mange av barna som ble sendt ut.
Islamister feirer i Raqqa

DEN ISLAMSKE STATEN: Terrorgruppa IS feirer i den syriske provinsen Raqqa etter opprettelsen av et såkalt kalifat og stadig nye erobringer i Irak.

Foto: STRINGER / Reuters

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør NRK

Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

1) Framveksten av IS.

Terrorgruppas framferd i Syria og Irak skaper bekymring verden over, og grusomheten i metodene som brukes mot sivilbefolkning og andre sjokkerer selv i en region som har opplevd mange store prøvelser før.

Det er også spesielt at så mange utlendinger slutter seg til IS-krigerne, også en del norske statsborgere – og flere terrorangrep fra enslige IS-sympatisører i vestlige land har skapt et nytt trusselbilde, også her i Norge.

2) Ukraina-konflikten.

Borgerkrigen og konflikten mellom Ukraina og Russland er en stor og alvorlig sak i seg selv. Når vi også legger til den fatale nedskytingen av et malaysisk passasjerfly og den nye isfronten mellom Russland og EU/Nato-landene konflikten har medført er dette utvilsomt en av årets viktigste saker.

3) Statsbudsjettet.

Budsjettet for 2015 er det første rent borgerlige statsbudsjettet i Norge på ti år. Etter åtte år med en rødgrønn flertallsregjering er vi dessuten tilbake til det «normale» for norske regjeringer: Høyre og Fremskrittspartiet trenger støtte fra KrF og Venstre for å få vedtatt sine budsjetter, og Stortinget har dermed igjen fått en langt mer sentral og avgjørende rolle i norsk politikk.

  • Anbefaler: 102 drept av alvorlig psykisk syke. Det er vanskelig å komme utenom Aftenpostens avsløring av mobilovervåking i Oslo sentrum. Den viser både hvor enkelt det er blitt å overvåke andre i vår digitale verden, og hvor dårlig rustet norske myndigheter synes å være for de nye sikkerhetsutfordringene. Fra NRKs produksjon vil jeg trekke fram kartleggingen av sammenhengene mellom drap, psykiatri og rus, hvor vår gjennomgang av norske drapsdommer gjennom 10 år blant annet viser at nær halvparten av drapene i Norge er begått av personer med alvorlige psykiske lidelser – ofte i kombinasjon med rusmiddelbruk.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk presseforbund

James Foley og en maskert IS-bøddel

Bildet av henrettelsen av James Foley ble selve bildet på IS' grusomheter og blir stående som det enkeltstående viktigste nyhetsbildet fra 2014, mener Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund trekker fram talen til fredsprisvinner Kailash Satyarthi som årets anbefaling.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
1) IS (Den islamske staten).

Bildet av henrettelsen av James Foley ble selve bildet på IS' grusomheter og blir stående som det enkeltstående viktigste nyhetsbildet fra 2014.

2) Krigen på Gaza.

Den var rystende. Barna havnet ikke bare i skuddlinjen, de syntes å være et mål. Den hendelsen som ikke vil slippe taket, er drapet på de fire guttene som spilte fotball sammen på stranden.

3) Dalai Lama uønsket på Stortinget.

Flere norske saker kan nevnes, men nyheten om at Dalai Lama var uønsket på Stortinget og at ledende politikere ikke ville møte ham, var en ubehagelig realitetsorientering. Der stilnet mange festtaler, og det samtidig som vi skulle feire grunnloven og vår egen selvstendighet.

  • Anbefaler: Talen til fredsprisvinner Kailash Satyarthi. Hvilken sak bør folk lese? Jeg synes de skal ta seg tid til å lese talen til Kailash Satyarthi da han mottok fredsprisen – den fortjener å bli husket som en av de beste nobeltalene gjennom tidene.

Hasan Salim Patel, pressetalsmann Al Jazeera

Hasan Salim Patel

Hasan Salim Patel er pressetalsmann for Al Jazeera.

Foto: Sorin Furcoi / Al Jazeera

1) Kampen mot ISIL.

2) Ebola.

3) Ukraina.

Samtlige er store, globale hendelser med konsekvenser langt utenfor landenes grenser. Dette er vanskelig, men viktige saker å dekke.

Folket opptatt av Gaza og Ukraina

NRK spurte også følgere på Facebook om hva de husker best fra nyhetsåret 2014. Mange trakk da fram Ukraina og Gaza.

NRK har intervjuet Sidsel Wold og Hans Wilhelm Steinfeld om disse konfliktene. Se innslagene her:

NRKs korrespondent Sidsel Wold forteller om opplevelser under dekningen av Israel-Palestina-konflikten i 2014.

NRKs korrespondent Sidsel Wold forteller om opplevelser under dekningen av Israel-Palestina-konflikten i 2014.

NRKs tidligere korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld forteller om opplevelser under dekningen av konflikten mellom Ukraina og Russland i 2014.

NRKs tidligere korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld forteller om opplevelser under dekningen av konflikten mellom Ukraina og Russland i 2014.

Mange av leserne nevnte også brannene i Lærdal og Flatanger, Malaysia Airlines-flyet som forsvant, 8. mars og abortkamp, lærerstreiken, flom, Dalai Lama-besøket og Magnus Carlsen.

Om du ønsker å se tilbake på året som er gått måned for måned, kan du se oversikten over hva som skjedde i Norge og i verden dette året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger