Dette må Erna Solberg svare på om terrorsikring

Statsminister Erna Solberg og flere av hennes statsråder må nok en gang forklare seg om terrorsikring og beredskap. – Det hun sa forrige gang, var ikke riktig, sier opposisjonen.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holder en høring om Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring

Følg kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om terrorsikring direkte her.

– Den versjonen vi fikk for vel ett år siden, viste seg ikke å stemme med den beskrivelsen som Riksrevisjonen nå har lagt på bordet, sier Hans Fredrik Grøvan i (KrF) i Politisk kvarter.

Både i 2016 og i sommer kom Riksrevisjonen med knusende rapporter om regjeringens arbeid for sikring mot terror andre krisesituasjoner, og konkluderte at liv og helse står i fare.

Opposisjonspartiene på Stortinget har ikke utelukket at saken kan ende med forslag om kritikk eller mistillit.

– Rapporten viser at det som ble sagt på det tidspunktet, ikke var riktig og i hvert fall ikke utfyllende. Det skal regjeringen få lov til å kommentere før vi trekker vår konklusjon, sier Dag Terje Andersen (Ap).

Vil ha svar

Når statsministeren, justisminister Tor Mikkel Wara og to tidligere justisministre møter til ny høring i den såkalte objektsikringssaken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag, vil opposisjonen ha svar på følgende spørsmål:

  • Hvorfor har ikke planleggingen av terrorsikring kommet lenger?
  • Hvorfor er sikringen av enkelte bygninger mot terrorangrep ikke på plass?
  • Hvorfor ble fristen som Stortinget satt for å sikre forsvarsbygg innen 2015, forskjøvet til 2025 uten at Stortinget ble orientert?
  • Hvorfor var det så stor forskjell på statusen regjeringen forklarte i forrige høring, og rapporten fra Riksrevisjonen som dekket samme tidsrom?

– Først og fremst venter jeg at regjeringen nå legger alle kortene på bordet. Vi trenger en åpen og ærlig runde på hva som er status, sier Grøvan.

Grøvan

Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– På god vei

Kontrollkomiteens nestleder Svein Harberg (H) mener Riksrevisjonens rapporter ikke fanger opp regjeringens arbeid godt nok.

– Riksrevisjonen bruker begreper som mangelfullt og ikke nok. Det er formen de har på sine revisjoner. Enten er det på plass, eller så er det ikke på plass. Men jeg opplever at det er mye som er 80 prosent og 90 prosent på plass. Det er vanskelig, både i rapporten og debatten rundt, å få frem nyansene, sier han.

Han mener også at rapportene er basert på andre kriterier enn de Stortinget har satt. Den forklaringen kjøper ikke Grøvan i KrF.

– De legger til grunn den sikkerhetsloven som regjeringen har foreslått og som Stortinget har vedtatt. Det er ikke kriterier de har laget selv, sier han.

Grøvan og Andersen sier Stortinget aldri ble informert da regjeringen valgte å utsette fristen for å sikre forsvarsbygg fra 2015 til 2025. Harberg mener Stortinget fikk beskjed om dette gjennom de årlige budsjettene fra regjeringen.

– Det må regjeringen i så fall kunne dokumentere, for det er riktig at Stortinget ikke har blitt informert, sier Andersen.

KONTROLL OG KONSTITUSJONSKOMITEEN

Dag Terje Andersen (Ap) leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ni timer lang høring

I tillegg til Solberg og hennes nåværende og tidligere justisministre kommer tidligere forsvarminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Nilsen og politidirektør Odd Reidar Humlegård til høringen.

Hvor god oversikt politiet og forsvaret selv har hatt over situasjonen, blir også sentrale spørsmål for høringen.

Til sammen skal kontrollkomiteens medlemmer fra både regjeringspartiene og opposisjonen stille dem spørsmål i ni timer frem til klokken 18.

På den polititiske haustmenyen står mellom anna terrorsikring, regionreform og vegvala til KrF.

Her er sakene som kan bety trøbbel for Erna Solberg og regjeringa i høst.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger