Dette kan du gjøre med stemmeseddelen din

Når du står i stemmeavlukket har du to valg. Du kan enten bruke ditt utvalgte partis ferdig oppsatte liste, eller du kan gjøre om på listen. Slik gjør du det.

Valg 2017

SPESIALTILPASSET: Med enkle grep kan du endre stemmeseddelen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det vanskeligste med valg er som oftest å bestemme seg for hvilket parti som skal få din stemme. Resten av gjennomføringen av selve stemmegivningen er laget så enkelt og intuitivt som mulig.

I Norge stemmer man som hovedregel ikke på enkeltpersoner, men på partienes valglister slik de ligger i valgavlukket. Du har imidlertid mulighet til å gjøre noen endringer på din personlige stemmeseddel.

Det kalles personstemmer. Ifølge Store Norske leksikon (SNL) gjør ordningen at du som velger kan:

  • styrke muligheten for at enkeltpersoner på stemmelisten til partiet du har valgt kommer inn i kommune- eller fylkesting, eller
  • styrke muligheten for at enkeltpersoner fra andre partier enn det du stemmer på kommer inn i kommunestyret.

Personstemmer i kommunevalget

Rekkefølgen til kandidatene på valglistene er valgt av de respektive partiene. Dersom du setter kryss ved siden av én av kandidatene på listen du skal stemme på, har du avgitt en personstemme til denne kandidaten.

Før/etter_å_være_fabian_og_bjarte_før

POPULÆR FYR: Fabian Stang (H) var Oslos mest populære politiker ved forrige valg når det kom til personstemmer og slengere.

Foto: Anne Liv Ekroll

Det gjør at vedkommende flyttes oppover på listen på bekostningen av de foran. Du kan sette et ubegrenset antall kryss på listen.

Du kan også føre opp kandidater fra andre partier på din utvalgte liste. Det skjer ved å skrive inn kandidatens navn med blokkbokstaver nederst på din utvalgte liste. Dette kalles en «slenger». Da gir du en liten andel av stemmen din til en person fra et annet parti.

Det er som regel kjente og populære politikere som får flest personstemmer og slengere.

Ved lokalvalget i Oslo i 2015 fikk Fabian Stang (H) 40 500 personstemmer og 3 400 slengere, mens hovedmotstander Raymond Johansen fikk 21 000 personstemmer og 1 500 slengere.

Men det er ikke alltid endringene går til de mest kjente personene på listene. Under kommunevalget i 2011 hadde Oslo Ap satt opp fire innvandrerkandidater på de 20 øverste plassene på sine lister. Omfattende bruk av personstemmer gjorde om hele valglisten, og det endte med at 11 av Oslo Aps 20 representanter i bystyret hadde innvandrerbakgrunn fra 2011 til 2015.

Følg med på alt om valget 2019 her:

Personstemmer i fylkestingsvalget

I fylkestingsvalg har du som velger mindre påvirkningsmulighet på valglistene.

I denne type valg er mulig å gi personstemmer, men det er ikke mulig å med slengere.

Fylkestingsvalg har også en sperregrense for personstemmer på åtte prosent. Det vil si at den kandidaten du ønsker å gi personstemme må få personstemmer fra minst åtte prosent av de andre som stemmer på samme parti. Dersom din foretrukne kandidat får mindre enn det, teller ingen av personstemmene.

Fortsatt usikker på hva du skal stemme? Ta NRKs valgomat under:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger