Spionsiktet russer prøvde å studere folks adgangsbevis til Stortinget

Han skal ha dukket opp på et sted der det stod flere printere på Stortinget, og vært unormalt opptatt av å se folks adgangstegn. Dette fikk alarmen til å gå hos flere av delgatene på seminaret, der den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarjov deltok.

Utsnitt av medlemmer av ECPRD 2018, inkludert Mikhail Botsjkarev (med rød ring), foran Stortinget.

Noen av deltagerne på av ECPRD 2018, inkludert Mikhail Botsjkarjov (med rød ring), foran Stortinget.

Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

Seminaret varte i to dager, og ble åpnet av Stortingets direktør Marianne Andreassen.

Mange skal ha reagert

NRK har snakket med kilder som kan si mer om hvordan den siktede oppførte seg. Og som til slutt fikk flere av delegatene til å varsle videre til Stortingets administrasjon. Som så varslet videre til Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

Seminaret foregikk i Stortingets kinosal, som ligger i loftsetasjen i Stortingets tilbygg som vender ut mot Akersgata. Et avlangt lokale, med store takvinduer.

Her skal den siktede russeren ha plassert seg i lokalet på det som beskrives som «et rart sted», noe som fikk flere til å reagere.

Stortingets kinosal

Her i Stortingets kinosal foregikk det to dager lange seminaret. Den siktede russeren skal ha plassert seg på det som beskrives som "et rart sted" i lokalet.

Foto: Tormod Strand / NRK

Skal ha vært på et printerrom

Han dukket også plutselig opp i områder der han ikke skulle være, ifølge NRKs kilder. På spørsmål om hva han gjorde her, skal også reaksjonen hans på et slikt spørsmål ha vært rar, etter det NRK forstår.

Han skal blant annet ha blitt oppdaget når han var på et sted der det stod flere printere, et sted han ikke skulle være.

Printere er et kjent spionmål, blant annet fordi de har harddisker som lagrer alt som skrives ut. Og med en minnebrikke kan man hente ut disse dokumentene og ha kontroll over printeren, skriver VG.

Ville se adgangskort

Han skal også etter det NRK erfarer, ha vært unormalt opptatt av å se adgangskort, og spurt om å få studere de nærmere.

Dette fikk noen av delegatene til å stusse, etter det NRK forstår.

Mannens advokat Hege Kristine Aakre vil ikke kommentere NRKs opplysninger. Hun bekrefter at hun på vegne av sin klient i går ettermiddag anket fengslingskjennelsen. Hun vil ikke si noe om innholdet i anken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger